Przepisy z żółtym serem
703 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (703) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Ser żółty
Stały element wyposażenia większości lodówek. Spożywany w najróżniejszych zakątkach świata. Żółty ser to produkt, którego użycie nie wymaga specjalistycznej wiedzy z zakresu kulinariów. W końcu przygotowanie kanapki z serem i masłem jest dziecinnie proste. Tak zrobiona przekąska to nieśmiertelny przebój szkolnych drugich śniadań i ważna część prowiantu zabieranego na długie wycieczki. Ser żółty ma jednak znacznie więcej zastosowań, a niektóre z nich mogą być naprawdę wykwintne.
Dla kogo?
Pytanie raczej powinno brzmieć: dla kogo nie? Żółty ser zawsze warto mieć w pogotowiu. Do kanapek wystarczy dodać świeże warzywa i kiełki, by uczynić z nich dużo bardziej atrakcyjny posiłek. Twarde gatunki stanowią podstawę poręcznych przekąsek, a pokrojone w kostkę świetnie wyglądają w sałatkach. Starty ser pasuje do zup i tortilli, a cienkimi plastrami można faszerować mięsne roladki lub tworzyć efektowne dania z ciasta drożdżowego, francuskiego i filo. Proponujemy od razu wziąć się za gotowanie.
Na jaką okazję?
Żółty ser jest dobry na wszystko! Fenomenalnie wzbogaca tak proste dania jak jajecznica i omlet. Pieczarki faszerowane serem można serwować w czasie przyjęcia lub przygotować w charakterze kameralnej kolacji. Tosty z serem kojarzą się z daniem studenckim? Grzanki z masłem czosnkowym i serowym dodatkiem to już przystawka, która pasuje do większości uroczystości. Ser i ziemniaki komponują się wyśmienicie, więc z tego zestawu przyrządzicie zarówno jednogarnkowe zapiekanki, jak i modne kumpiry.
Czy wiesz, że?
Miejcie pod ręką kalendarze, by zaznaczyć w nich ważną datę… 27 marca został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Sera. Zapowiada się pyszne świętowanie.
Dla urozmaicenia:
Pieczone potrawy z dodatkiem żółtego sera stają się jeszcze lepsze. Pamiętajcie jednak, by do zapiekanek nie dodawać żółtego sera od razu. Wystarczy zrobić to około 15 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Dzięki temu ser nie będzie wysuszony.