Dania i potrawy z serem żółtym | Przepisy.pl pixel

Przepisy z żółtym serem

705 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ser żółtySer żółty

Stały element wyposażenia większości lodówek. Spożywany w najróżniejszych zakątkach świata. Żółty ser to produkt, którego użycie nie wymaga specjalistycznej wiedzy z zakresu kulinariów. W końcu przygotowanie kanapki z serem i masłem jest dziecinnie proste. Tak zrobiona przekąska to nieśmiertelny przebój szkolnych drugich śniadań i ważna część prowiantu zabieranego na długie wycieczki. Ser żółty ma jednak znacznie więcej zastosowań, a niektóre z nich mogą być naprawdę wykwintne.

Dla kogo?

Pytanie raczej powinno brzmieć: dla kogo nie? Żółty ser zawsze warto mieć w pogotowiu. Do kanapek wystarczy dodać świeże warzywa i kiełki, by uczynić z nich dużo bardziej atrakcyjny posiłek. Twarde gatunki stanowią podstawę poręcznych przekąsek, a pokrojone w kostkę świetnie wyglądają w sałatkach. Starty ser pasuje do zup i tortilli, a cienkimi plastrami można faszerować mięsne roladki lub tworzyć efektowne dania z ciasta drożdżowego, francuskiego i filo. Proponujemy od razu wziąć się za gotowanie.

Na jaką okazję?

Żółty ser jest dobry na wszystko! Fenomenalnie wzbogaca tak proste dania jak jajecznica i omlet. Pieczarki faszerowane serem można serwować w czasie przyjęcia lub przygotować w charakterze kameralnej kolacji. Tosty z serem kojarzą się z daniem studenckim? Grzanki z masłem czosnkowym i serowym dodatkiem to już przystawka, która pasuje do większości uroczystości. Ser i ziemniaki komponują się wyśmienicie, więc z tego zestawu przyrządzicie zarówno jednogarnkowe zapiekanki, jak i modne kumpiry.

Czy wiesz, że?

Miejcie pod ręką kalendarze, by zaznaczyć w nich ważną datę… 27 marca został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Sera. Zapowiada się pyszne świętowanie.

Dla urozmaicenia:

Pieczone potrawy z dodatkiem żółtego sera stają się jeszcze lepsze. Pamiętajcie jednak, by do zapiekanek nie dodawać żółtego sera od razu. Wystarczy zrobić to około 15 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Dzięki temu ser nie będzie wysuszony.