Podpłomyk – przepis na placek z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Placek à la podpłomyk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

171

3011 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

30 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.

Placek à la podpłomyk - Krok 1

Krok 2

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek à la podpłomyk - Krok 2

Krok 3

Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.

Placek à la podpłomyk - Krok 3

Krok 4

Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.

Placek à la podpłomyk - Krok 4

Krok 5

Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek à la podpłomyk - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szparagi z szynką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek à la podpłomykPlacek à la podpłomyk

Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, idealne jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut. Ugnieć ciasto i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe podpłomyki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Możesz eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie. Nieodłącznym składnikiem powinien być ser żółty, który pod zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu.