
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
30 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.

Krok 2
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

Krok 3
Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.

Krok 4
Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.

Krok 5
Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z sosem sweet chili samba.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek à la podpłomyk
Chcesz urozmaicić swoje menu nowymi przepisami? Spróbuj naszego przepisu na podpłomyk! Ten miękki placek z dodatkami to prawdziwa uczta smaków, którą zaserwujesz dla siebie i swoich bliskich. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne przygotowania. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie!
Dla kogo?
Podpłomyki z piekarnika są niezwykle uniwersalnym daniem, które przypadnie do gustu większości osób. Możesz dowolnie eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Tak przyrządzony przepis na podpłomyk w piekarniku będzie zachwycać smakiem!
Na jaką okazję?
Przepis na podpłomyki to alternatywa dla pizzy, szczególnie gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut.
Czy wiesz, że?
Nieodłącznym składnikiem w przepisie na podpłomyki jest ser żółty, który po zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu!
Dla urozmaicenia:
Ugnieć ciasto na podpłomyki i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe placki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Przepis na podpłomyki już na Ciebie czeka!
Jeśli spodobał Ci się przepis na podpłomyki, spróbuj także naszych receptur na lahmacun – pizzę turecką lub pizza americana!