Podpłomyk – przepis na placek z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Placek à la podpłomyk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

175

3042 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

30 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.

Placek à la podpłomyk - Krok 1

Krok 2

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek à la podpłomyk - Krok 2

Krok 3

Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.

Placek à la podpłomyk - Krok 3

Krok 4

Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.

Placek à la podpłomyk - Krok 4

Krok 5

Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek à la podpłomyk - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek à la podpłomyk - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Paella z kurczakiem - VIDEO
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek à la podpłomykPlacek à la podpłomyk

Chcesz urozmaicić swoje menu nowymi przepisami? Spróbuj naszej receptury na podpłomyk! Ten miękki placek z dodatkami to prawdziwa uczta smaków, którą zaserwujesz dla siebie i swoich bliskich. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne przygotowania. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie!

Dla kogo?

Podpłomyki z piekarnika są niezwykle uniwersalnym daniem, które przypadnie do gustu większości osób. Możesz dowolnie eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Tak przyrządzony podpłomyk przepis w piekarniku będzie zachwycać smakiem!

Na jaką okazję?

Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, szczególnie gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut.

Czy wiesz, że?

Nieodłącznym składnikiem w przepisie na podpłomyki jest ser żółty, który po zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu!

Dla urozmaicenia:

Ugnieć ciasto na podpłomyki i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe placki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Podpłomyki przepis już na Ciebie czeka!