Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
30 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.
Krok 2
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.
Krok 4
Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.
Krok 5
Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek à la podpłomyk
Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, idealne jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut. Ugnieć ciasto i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe podpłomyki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Możesz eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie. Nieodłącznym składnikiem powinien być ser żółty, który pod zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu.