Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
30 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.
Krok 2
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.
Krok 4
Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.
Krok 5
Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek à la podpłomyk
Chcesz urozmaicić swoje menu nowymi przepisami? Spróbuj naszej receptury na podpłomyk! Ten miękki placek z dodatkami to prawdziwa uczta smaków, którą zaserwujesz dla siebie i swoich bliskich. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne przygotowania. Na podpłomykach każdy zestaw będzie smakował wybornie!
Dla kogo?
Podpłomyki z piekarnika są niezwykle uniwersalnym daniem, które przypadnie do gustu większości osób. Możesz dowolnie eksperymentować z doborem dodatków – zamiast oliwek, dodaj kukurydzę, a paprykę możesz zastąpić pieczarkami. Tak przyrządzony podpłomyk przepis w piekarniku będzie zachwycać smakiem!
Na jaką okazję?
Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, szczególnie gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu z grupą przyjaciół. Łatwe w przygotowaniu podpłomyki zasmakują każdemu, a przygotowanie ich zabierze ci zaledwie 45 minut.
Czy wiesz, że?
Nieodłącznym składnikiem w przepisie na podpłomyki jest ser żółty, który po zapieczeniu nada charakterystyczny smak, za którym przepada większość osób. Przed włożeniem do piekarnika podpłomyki możesz posypać przyprawami, świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale możesz serwować je także po ostygnięciu!
Dla urozmaicenia:
Ugnieć ciasto na podpłomyki i uformuj wedle własnego uznania – jeśli chcesz przyrządzić pokazowe placki, możesz wyciąć z nich fantazyjne kształty, na przykład duże serca lub półksiężyce. Rumiane ciasto udekorowane warzywami będzie pięknie się prezentować na talerzach. Podpłomyki przepis już na Ciebie czeka!