Zapiekanka z warzyw | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z warzyw

153 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z warzywZapiekanka z warzyw

Zapiekanie warzyw to bardzo dobry sposób na przygotowanie smacznej potrawy, np. na obiad. Istnieje wiele wariantów warzywnych zapiekanek. Do ich przyrządzenia używa się często brokułów, ziemniaków, papryki, pomidorów, cukinii i pomidorów. Sprawdzą się jednak również i inne warzywa. Bywają zapiekane samodzielnie lub z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy np. gryczanej lub jaglanej. Grecka zapiekanka warzywna to przykład dania, w skład którego wchodzą jedynie świeże jarzyny i ser. Z kolei pochodząca z tego samego kraju musaka, to połączenie warzyw z mielonym mięsem i sosem. Przygotowując warzywną zapiekankę z cukinii, papryki czy pomidorów, nie gotuj ani nie smaż składników – zmiękną w piekarniku. Decydując się na użycie bardziej twardych produktów, takich jak marchewka, kalafior i brokuły, warto zblanszować je przed włożeniem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki ugotuj na miękko lub półmiękko, wtedy potrawa będzie gotowa szybciej. Podobnie postępuj w przypadku batatów – łatwiej je rozgotować niż zwykłe ziemniaki, dlatego wystarczy im krótka obróbka termiczna przed pieczeniem. Jeśli chcesz do dania wykorzystać pomidory, w miarę możliwości dodaj je podczas pieczenia. Są miękkie, więc piecze się je krócej. Warzywa mieszaj ze sobą w dowolnych proporcjach lub użyj tylko jednego rodzaju. W ten sposób przygotujesz np. zapiekane pory pod pierzynką. Dodaj do nich boczku, przypraw i zapiecz pod ciastem francuskim – zamiast niego sprawdzi się też szynka. Popularnym dodatkiem do tego typu potraw jest również kurczak, mięso mielone oraz kiełbasa. Ta ostatnia często używana jest do dań ziemniaczanych, np. zapiekanki z kiełbasą i oscypkiem. Zapiekanki to dobry sposób nie tylko na obiad. Spróbuj śniadaniowej zapiekanki na bazie chleba, warzyw oraz jajek. Innymi częstymi składnikami pieczonych warzywnych dań są sery. Z żółtych sprawdzą się twarde typu cheddar czy gruyere. Do zapiekanki brokułowej użyj fety, a do roladek z bakłażana serka mascarpone. Zainspiruj się naszymi przepisami i upiecz coś smacznego!