Przepisy na Zapiekanka z warzyw
152 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Zapiekanka z warzyw
Zapiekanie warzyw to bardzo dobry sposób na przygotowanie smacznej potrawy, np. na obiad. Istnieje wiele wariantów warzywnych zapiekanek. Do ich przyrządzenia używa się często brokułów, ziemniaków, papryki, pomidorów, cukinii i pomidorów. Sprawdzą się jednak również i inne warzywa. Bywają zapiekane samodzielnie lub z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy np. gryczanej lub jaglanej. Grecka zapiekanka warzywna to przykład dania, w skład którego wchodzą jedynie świeże jarzyny i ser. Z kolei pochodząca z tego samego kraju musaka, to połączenie warzyw z mielonym mięsem i sosem. Przygotowując warzywną zapiekankę z cukinii, papryki czy pomidorów, nie gotuj ani nie smaż składników – zmiękną w piekarniku. Decydując się na użycie bardziej twardych produktów, takich jak marchewka, kalafior i brokuły, warto zblanszować je przed włożeniem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki ugotuj na miękko lub półmiękko, wtedy potrawa będzie gotowa szybciej. Podobnie postępuj w przypadku batatów – łatwiej je rozgotować niż zwykłe ziemniaki, dlatego wystarczy im krótka obróbka termiczna przed pieczeniem. Jeśli chcesz do dania wykorzystać pomidory, w miarę możliwości dodaj je podczas pieczenia. Są miękkie, więc piecze się je krócej. Warzywa mieszaj ze sobą w dowolnych proporcjach lub użyj tylko jednego rodzaju. W ten sposób przygotujesz np. zapiekane pory pod pierzynką. Dodaj do nich boczku, przypraw i zapiecz pod ciastem francuskim – zamiast niego sprawdzi się też szynka. Popularnym dodatkiem do tego typu potraw jest również kurczak, mięso mielone oraz kiełbasa. Ta ostatnia często używana jest do dań ziemniaczanych, np. zapiekanki z kiełbasą i oscypkiem. Zapiekanki to dobry sposób nie tylko na obiad. Spróbuj śniadaniowej zapiekanki na bazie chleba, warzyw oraz jajek. Innymi częstymi składnikami pieczonych warzywnych dań są sery. Z żółtych sprawdzą się twarde typu cheddar czy gruyere. Do zapiekanki brokułowej użyj fety, a do roladek z bakłażana serka mascarpone. Zainspiruj się naszymi przepisami i upiecz coś smacznego!