Zapiekanka z warzyw | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z warzyw

153 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z warzywZapiekanka z warzyw

Zapiekanie warzyw to bardzo dobry sposób na przygotowanie smacznej potrawy, np. na obiad. Istnieje wiele wariantów warzywnych zapiekanek. Do ich przyrządzenia używa się często brokułów, ziemniaków, papryki, pomidorów, cukinii i pomidorów. Sprawdzą się jednak również i inne warzywa. Bywają zapiekane samodzielnie lub z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy np. gryczanej lub jaglanej. Grecka zapiekanka warzywna to przykład dania, w skład którego wchodzą jedynie świeże jarzyny i ser. Z kolei pochodząca z tego samego kraju musaka, to połączenie warzyw z mielonym mięsem i sosem. Przygotowując warzywną zapiekankę z cukinii, papryki czy pomidorów, nie gotuj ani nie smaż składników – zmiękną w piekarniku. Decydując się na użycie bardziej twardych produktów, takich jak marchewka, kalafior i brokuły, warto zblanszować je przed włożeniem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki ugotuj na miękko lub półmiękko, wtedy potrawa będzie gotowa szybciej. Podobnie postępuj w przypadku batatów – łatwiej je rozgotować niż zwykłe ziemniaki, dlatego wystarczy im krótka obróbka termiczna przed pieczeniem. Jeśli chcesz do dania wykorzystać pomidory, w miarę możliwości dodaj je podczas pieczenia. Są miękkie, więc piecze się je krócej. Warzywa mieszaj ze sobą w dowolnych proporcjach lub użyj tylko jednego rodzaju. W ten sposób przygotujesz np. zapiekane pory pod pierzynką. Dodaj do nich boczku, przypraw i zapiecz pod ciastem francuskim – zamiast niego sprawdzi się też szynka. Popularnym dodatkiem do tego typu potraw jest również kurczak, mięso mielone oraz kiełbasa. Ta ostatnia często używana jest do dań ziemniaczanych, np. zapiekanki z kiełbasą i oscypkiem. Zapiekanki to dobry sposób nie tylko na obiad. Spróbuj śniadaniowej zapiekanki na bazie chleba, warzyw oraz jajek. Innymi częstymi składnikami pieczonych warzywnych dań są sery. Z żółtych sprawdzą się twarde typu cheddar czy gruyere. Do zapiekanki brokułowej użyj fety, a do roladek z bakłażana serka mascarpone. Zainspiruj się naszymi przepisami i upiecz coś smacznego!