Ostra zapiekanka - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Ostra zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

162

heart
1487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2972 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4942 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

3 ziarna

3 listków

150 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość, aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili, pieprzem i słodką papryką.

Ostra zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.

Ostra zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr zmieszaj z 300 mililitrami wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś około 15 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.

Ostra zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Marika

    Marika , 24.08.2023

    Nieskomplikowana, szybka, pikantna, taka, jak lubię. Dodaję jeszcze pomidory suszone i posypuję świeżą bazylią. Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MichaSz

    MichaSz , 19.03.2020

    Pychoooooooooooota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia z MSP

    Oliwia z MSP , 10.09.2016

    POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chrabąszcz

    Katarzyna Chrabąszcz , 17.07.2016

    Pychotka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    polecam wszystkim wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron z sosem pomidorowym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostra zapiekankaOstra zapiekanka

To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się jako obiad w większym gronie. Jak je przygotować? Na początek ugotuj makaron, najlepiej świderki, który dobrze połączy się z sosem. Powinien być al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj posiekaną cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj do niej dowolny gatunek mięsa mielonego i pokrojone w plastry, wcześniej umyte i obrane, pieczarki. Kiedy składniki znajdujące się na patelni staną się rumiane, dopraw je suszonym chili i słodką papryką. Dodaj jeszcze przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wymieszaną z wodą mieszankę do pikantnego bolognese. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Następnie polej nim makaron przełożony do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przykryj grubą warstwą startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Potrawa sprawdzi się solo lub z dodatkiem prostych sezonowych sałatek oraz surówek.