Ostra zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

133

1358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3669 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

3 ziarna

3 listków

150 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość, aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili, pieprzem i słodką papryką.

Ostra zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.

Ostra zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr zmieszaj z 300 mililitrami wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś około 15 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.

Ostra zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • MichaSz

    MichaSz , 19.03.2020

    Pychoooooooooooota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia z MSP

    Oliwia z MSP , 10.09.2016

    POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chrabąszcz

    Katarzyna Chrabąszcz , 17.07.2016

    Pychotka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    polecam wszystkim wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostra zapiekankaOstra zapiekanka

To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się jako obiad w większym gronie. Jak je przygotować? Na początek ugotuj makaron, najlepiej świderki, który dobrze połączy się z sosem. Powinien być al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj posiekaną cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj do niej dowolny gatunek mięsa mielonego i pokrojone w plastry, wcześniej umyte i obrane, pieczarki. Kiedy składniki znajdujące się na patelni staną się rumiane, dopraw je suszonym chili i słodką papryką. Dodaj jeszcze przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wymieszaną z wodą mieszankę do pikantnego bolognese. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Następnie polej nim makaron przełożony do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przykryj grubą warstwą startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Potrawa sprawdzi się solo lub z dodatkiem prostych sezonowych sałatek oraz surówek.