
Składniki
500 gramów
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 kilogram
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
3 ziarna
3 listków
150 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość, aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili, pieprzem i słodką papryką.

Krok 2
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.

Krok 3
Fix Knorr zmieszaj z 300 mililitrami wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś około 15 minut.

Krok 4
Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.

Krok 5
Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostra zapiekanka
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się jako obiad w większym gronie. Jak je przygotować? Na początek ugotuj makaron, najlepiej świderki, który dobrze połączy się z sosem. Powinien być al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj posiekaną cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj do niej dowolny gatunek mięsa mielonego i pokrojone w plastry, wcześniej umyte i obrane, pieczarki. Kiedy składniki znajdujące się na patelni staną się rumiane, dopraw je suszonym chili i słodką papryką. Dodaj jeszcze przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wymieszaną z wodą mieszankę do pikantnego bolognese. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Następnie polej nim makaron przełożony do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przykryj grubą warstwą startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Potrawa sprawdzi się solo lub z dodatkiem prostych sezonowych sałatek oraz surówek.



































