Ostra zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

heart
1484 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2941 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4884 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

3 ziarna

3 listków

150 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość, aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili, pieprzem i słodką papryką.

Ostra zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.

Ostra zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr zmieszaj z 300 mililitrami wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś około 15 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.

Ostra zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

Ostra zapiekanka - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Marika

    Marika , 24.08.2023

    Nieskomplikowana, szybka, pikantna, taka, jak lubię. Dodaję jeszcze pomidory suszone i posypuję świeżą bazylią. Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MichaSz

    MichaSz , 19.03.2020

    Pychoooooooooooota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia z MSP

    Oliwia z MSP , 10.09.2016

    POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chrabąszcz

    Katarzyna Chrabąszcz , 17.07.2016

    Pychotka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 09.06.2016

    polecam wszystkim wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostra zapiekankaOstra zapiekanka

To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się jako obiad w większym gronie. Jak je przygotować? Na początek ugotuj makaron, najlepiej świderki, który dobrze połączy się z sosem. Powinien być al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj posiekaną cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj do niej dowolny gatunek mięsa mielonego i pokrojone w plastry, wcześniej umyte i obrane, pieczarki. Kiedy składniki znajdujące się na patelni staną się rumiane, dopraw je suszonym chili i słodką papryką. Dodaj jeszcze przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wymieszaną z wodą mieszankę do pikantnego bolognese. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Następnie polej nim makaron przełożony do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przykryj grubą warstwą startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Potrawa sprawdzi się solo lub z dodatkiem prostych sezonowych sałatek oraz surówek.