
Składniki
500 gramów
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 kilogram
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
3 ziarna
3 listków
150 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość, aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili, pieprzem i słodką papryką.

Krok 2
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.

Krok 3
Fix Knorr zmieszaj z 300 mililitrami wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś około 15 minut.

Krok 4
Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.

Krok 5
Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostra zapiekanka
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się jako obiad w większym gronie. Jak je przygotować? Na początek ugotuj makaron, najlepiej świderki, który dobrze połączy się z sosem. Powinien być al dente. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażaj posiekaną cebulę do momentu, w którym się zeszkli. Dodaj do niej dowolny gatunek mięsa mielonego i pokrojone w plastry, wcześniej umyte i obrane, pieczarki. Kiedy składniki znajdujące się na patelni staną się rumiane, dopraw je suszonym chili i słodką papryką. Dodaj jeszcze przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz wymieszaną z wodą mieszankę do pikantnego bolognese. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Następnie polej nim makaron przełożony do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i przykryj grubą warstwą startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Potrawa sprawdzi się solo lub z dodatkiem prostych sezonowych sałatek oraz surówek.