Kanapka gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kanapka gyros

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

1047 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

673 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

80 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry o grubości centymetra, dodaj Fix Gyros z sosem paprykowo - ziołowym Knorr i lekko rozgnieć ręką. Następnie obsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kanapka gyros - Krok 1

Krok 2

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój drobno cebule, następnie podsmaż ją na oddzielnej patelni. Pokrój drobno kminek. Do cebuli dodaj kapustę, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem oraz kminkiem i smaż chwilę, nieustannie mieszając.

Kanapka gyros - Krok 2

Krok 3

Posiekaj rzeżuchę. Chleb pokrój w kromki grubości 1 centymetra, po czym posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.

Kanapka gyros - Krok 3

Krok 4

Na jednej kromce ułóż kapustę, podsmażone płaty mięsa i ser. Całość przykryj drugą kromką.

Kanapka gyros - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną kanapkę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około 15 minut (ewentualnie opiecz ją w tosterze). Kanapka powinna zarumienić się z obu stron.

Kanapka gyros - Krok 5

Krok 6

Sos paprykowo-ziołowy z opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie z ketchupem i majonezem. Kanapki podawaj przekrojone na pół, razem z sosem.

Kanapka gyros - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 05.09.2019

    Ile kalorii jest w jednej kanapce? Czy na przepisy.pl podane są wartości odżywcze?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Garbalińska

    Małgorzata Garbalińska , 03.05.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Falkowski itg

    Józef Falkowski itg , 17.04.2018

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Chwiećko

    Klaudia Chwiećko , 21.07.2016

    Nonsens! Grecy nie jedzą śniadania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka gyrosKanapka gyros

Kanapka gyros świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, zabrane do pracy lub szkoły, jak i przekąska na przyjęciu z przyjaciółmi. Słowo „gyros” pochodzi z języka greckiego i oznacza „obracać”. Potrawę tą przeważnie przygotowuje się na bazie wołowiny. Mięso nabija się na obracający się szpikulec, za którym znajduje się grill gazowy lub elektryczny, a na czubku umieszcza się zwierzęcy tłuszcz i pomidora lub cebulę, co ma nadać mu wyrazistego smaku. Po upieczeniu, kawałki mięsa odcina się przy pomocy specjalnego noża, noża elektrycznego lub niewielkiej, okrągłej piły. Przeważnie podawane jest ono w chlebie pita wraz sałatką oraz sosem tzatziki, nieco rzadziej z pieczonymi ziemniakami i musztardą lub keczupem. Gyros można zaserwować również na wiele innych sposobów, na przykład w kanapce: na chlebie razowym w towarzystwie kiszonej kapusty, cebuli, rzeżuchy i sera żółtego.