
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
80 mililitrów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kanapki gyros zacznij od mięsa. 300 gramów polędwiczki wieprzowej pokrój w plastry o grubości około centymetra. Włóż je do średniej lub dużej miski. Posyp mięso Przyprawą do gyrosa Knorr i wymieszaj. Delikatnie wetrzyj w polędwiczki przyprawę. Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a następnie obsmaż przyprawione polędwiczki z obu stron. Mięso powinno się przyrumienić.

Krok 2
Przejdź do przyrządzenia kapusty kiszonej. Odciśnij ją z nadmiaru soku na sicie. Później przygotuj deskę do krojenia i pokrój na niej drobno dwie cebule. Na oddzielnej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. W tym czasie posiekaj drobno pół łyżeczki kminku. Gdy cebula będzie już rumiana, dodaj do niej odsączoną kapustę kiszoną. Dopraw składniki do smaku czarnym pieprzem oraz kminkiem. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia, aby składniki się nie przypaliły.

Krok 3
Czas na podstawę kanapki, czyli przygotowanie chleba. Najpierw posiekaj rzeżuchę. Pełnoziarnisty chleb razowy pokrój w kromki grubości około 1 centymetra, po czym posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.

Krok 4
Na jednej kromce ułóż kapustę i podsmażone płaty mięsa. Posyp składniki tartym serem żółtym. Całość przykryj drugą kromką. W trakcie przygotowywania kanapek możesz rozgrzać piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Tak przygotowaną kanapkę z gyrosem umieść w nagrzanym piekarniku na około 15 minut. Możesz też opiec ją w tosterze. Kanapka powinna zarumienić się z obu stron.

Krok 5
Na koniec przygotuj sos do kanapek gyros. Wymieszaj w misce zawartość Sosu paprykowo-ziołowego z opakowania Fix Knorr z 3 łyżkami majonezu i 80 mililitrami łagodnego ketchupu. Jeśli chcesz nadać kanapce ostrzejszego charakteru, zamień ketchup na wariant pikantny.

Krok 6
Wymieszaj składniki i wylej powstały sos na kanapki lub podawaj w oddzielnej miseczce. Kanapki gyros serwuj przekrojone na pół.


Dobra rada:
Chcesz gotować bardziej w stylu zero waste? Możesz przygotować kanapkę kebab, wykorzystując produkty z polędwiczek a la gyros.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka gyros
Kanapki gyros przeważnie przygotowuje się na bazie wołowiny. Mięso nabija się na obracający się szpikulec, za którym znajduje się grill gazowy lub elektryczny, a na czubku umieszcza się zwierzęcy tłuszcz i pomidora lub cebulę, co ma nadać mu wyrazistego smaku. Po upieczeniu, kawałki mięsa odcina się przy pomocy specjalnego noża, noża elektrycznego lub niewielkiej, okrągłej piły. Przeważnie podawane jest ono w chlebie pita wraz sałatką oraz sosem tzatziki, nieco rzadziej z pieczonymi ziemniakami i musztardą lub keczupem.
Dla kogo?
Przepadacie za grecką kuchnią? Kanapki z gyrosem podbiją Wasze serca! Zwana także kanapką kebab potrawa jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub przekąska w przerwie przejażdżki rowerowej.
Na jaką okazję?
Kanapka gyros świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, zabrane do pracy lub szkoły, jak i przekąska na przyjęciu z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Słowo „gyros” pochodzi z języka greckiego i oznacza „obracać”. Wzięło się ono od szpikulca, na którym obraca się podgrzewane mięso, ścinane później prosto na talerze lub do pity.
Dla urozmaicenia:
Gyros można zaserwować również na wiele innych sposobów, na przykład w kanapce: na chlebie razowym w towarzystwie kiszonej kapusty, cebuli, rzeżuchy i sera żółtego.