Kanapka gyros – przepis z polędwiczką i chlebem | Przepisy.pl pixel

Kanapka gyros

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

1246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

80 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kanapki gyros zacznij od mięsa. 300 gramów polędwiczki wieprzowej pokrój w plastry o grubości około centymetra. Włóż je do średniej lub dużej miski. Posyp mięso Przyprawą do gyrosa Knorr i wymieszaj. Delikatnie wetrzyj w polędwiczki przyprawę. Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a następnie obsmaż przyprawione polędwiczki z obu stron. Mięso powinno się przyrumienić.

Kanapka gyros - Krok 1

Krok 2

Przejdź do przyrządzenia kapusty kiszonej. Odciśnij ją z nadmiaru soku na sicie. Później przygotuj deskę do krojenia i pokrój na niej drobno dwie cebule. Na oddzielnej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. W tym czasie posiekaj drobno pół łyżeczki kminku. Gdy cebula będzie już rumiana, dodaj do niej odsączoną kapustę kiszoną. Dopraw składniki do smaku czarnym pieprzem oraz kminkiem. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia, aby składniki się nie przypaliły.

Kanapka gyros - Krok 2

Krok 3

Czas na podstawę kanapki, czyli przygotowanie chleba. Najpierw posiekaj rzeżuchę. Pełnoziarnisty chleb razowy pokrój w kromki grubości około 1 centymetra, po czym posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.

Kanapka gyros - Krok 3

Krok 4

Na jednej kromce ułóż kapustę i podsmażone płaty mięsa. Posyp składniki tartym serem żółtym. Całość przykryj drugą kromką. W trakcie przygotowywania kanapek możesz rozgrzać piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Tak przygotowaną kanapkę z gyrosem umieść w nagrzanym piekarniku na około 15 minut. Możesz też opiec ją w tosterze. Kanapka powinna zarumienić się z obu stron.

Kanapka gyros - Krok 4

Krok 5

Na koniec przygotuj sos do kanapek gyros. Wymieszaj w misce zawartość Sosu paprykowo-ziołowego z opakowania Fix Knorr z 3 łyżkami majonezu i 80 mililitrami łagodnego ketchupu. Jeśli chcesz nadać kanapce ostrzejszego charakteru, zamień ketchup na wariant pikantny.

Kanapka gyros - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj składniki i wylej powstały sos na kanapki lub podawaj w oddzielnej miseczce. Kanapki gyros serwuj przekrojone na pół.

Kanapka gyros - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chcesz gotować bardziej w stylu zero waste? Możesz przygotować kanapkę kebab, wykorzystując produkty z polędwiczek a la gyros.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 05.09.2019

    Ile kalorii jest w jednej kanapce? Czy na przepisy.pl podane są wartości odżywcze?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Garbalińska

    Małgorzata Garbalińska , 03.05.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Falkowski itg

    Józef Falkowski itg , 17.04.2018

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Chwiećko

    Klaudia Chwiećko , 21.07.2016

    Nonsens! Grecy nie jedzą śniadania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka gyrosKanapka gyros

Kanapki gyros przeważnie przygotowuje się na bazie wołowiny. Mięso nabija się na obracający się szpikulec, za którym znajduje się grill gazowy lub elektryczny, a na czubku umieszcza się zwierzęcy tłuszcz i pomidora lub cebulę, co ma nadać mu wyrazistego smaku. Po upieczeniu, kawałki mięsa odcina się przy pomocy specjalnego noża, noża elektrycznego lub niewielkiej, okrągłej piły. Przeważnie podawane jest ono w chlebie pita wraz sałatką oraz sosem tzatziki, nieco rzadziej z pieczonymi ziemniakami i musztardą lub keczupem.

Dla kogo?

Przepadacie za grecką kuchnią? Kanapki z gyrosem podbiją Wasze serca! Zwana także kanapką kebab potrawa jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub przekąska w przerwie przejażdżki rowerowej.

Na jaką okazję?

Kanapka gyros świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, zabrane do pracy lub szkoły, jak i przekąska na przyjęciu z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Słowo „gyros” pochodzi z języka greckiego i oznacza „obracać”. Wzięło się ono od szpikulca, na którym obraca się podgrzewane mięso, ścinane później prosto na talerze lub do pity.

Dla urozmaicenia:

Gyros można zaserwować również na wiele innych sposobów, na przykład w kanapce: na chlebie razowym w towarzystwie kiszonej kapusty, cebuli, rzeżuchy i sera żółtego.