Kanapka gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka gyros

ZERO WASTE

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

1230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

80 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry o grubości centymetra, dodaj Fix Gyros z sosem paprykowo - ziołowym Knorr i lekko rozgnieć ręką. Następnie obsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kanapka gyros - Krok 1

Krok 2

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Pokrój drobno cebule, następnie podsmaż ją na oddzielnej patelni. Pokrój drobno kminek. Do cebuli dodaj kapustę, dopraw ją do smaku czarnym pieprzem oraz kminkiem i smaż chwilę, nieustannie mieszając.

Kanapka gyros - Krok 2

Krok 3

Posiekaj rzeżuchę. Chleb pokrój w kromki grubości 1 centymetra, po czym posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.

Kanapka gyros - Krok 3

Krok 4

Na jednej kromce ułóż kapustę, podsmażone płaty mięsa i ser. Całość przykryj drugą kromką.

Kanapka gyros - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowaną kanapkę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około 15 minut (ewentualnie opiecz ją w tosterze). Kanapka powinna zarumienić się z obu stron.

Kanapka gyros - Krok 5

Krok 6

Sos paprykowo-ziołowy z opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie z ketchupem i majonezem. Kanapki podawaj przekrojone na pół, razem z sosem.

Kanapka gyros - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Polędwiczek a la gyros. Gotowanie ZERO WASTE.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 05.09.2019

    Ile kalorii jest w jednej kanapce? Czy na przepisy.pl podane są wartości odżywcze?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Garbalińska

    Małgorzata Garbalińska , 03.05.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Falkowski itg

    Józef Falkowski itg , 17.04.2018

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Chwiećko

    Klaudia Chwiećko , 21.07.2016

    Nonsens! Grecy nie jedzą śniadania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka gyrosKanapka gyros

Kanapka gyros świetnie sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, zabrane do pracy lub szkoły, jak i przekąska na przyjęciu z przyjaciółmi. Słowo „gyros” pochodzi z języka greckiego i oznacza „obracać”. Potrawę tą przeważnie przygotowuje się na bazie wołowiny. Mięso nabija się na obracający się szpikulec, za którym znajduje się grill gazowy lub elektryczny, a na czubku umieszcza się zwierzęcy tłuszcz i pomidora lub cebulę, co ma nadać mu wyrazistego smaku. Po upieczeniu, kawałki mięsa odcina się przy pomocy specjalnego noża, noża elektrycznego lub niewielkiej, okrągłej piły. Przeważnie podawane jest ono w chlebie pita wraz sałatką oraz sosem tzatziki, nieco rzadziej z pieczonymi ziemniakami i musztardą lub keczupem. Gyros można zaserwować również na wiele innych sposobów, na przykład w kanapce: na chlebie razowym w towarzystwie kiszonej kapusty, cebuli, rzeżuchy i sera żółtego.