
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
6 plastrów
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
6 plastrów
4 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pieczywa odkrój delikatnie górną część w ¾ jego wysokości. Środek dolnej części wydrąż. Następnie obie części chleba posmaruj majonezem.
Krok 2
W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody, oliwą z pomidorów oraz musztardą. Umytą sałatę wymieszaj z gotowym sosem.
Krok 3
W wydrążonym bochenku układaj na przemian sałatę, wędlinę, pokrojone pomidorki, krążki cebuli oraz żółty ser.
Krok 4
Wypełniony bochenek przykryj odciętym wcześniej kapeluszem, a następnie pokrój na kilka części.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandwich na niedzielny piknik
Sandwich na niedzielny piknik to bogactwo składników warzywnych, wyrazisty sos na bazie musztardy i oliwy oraz delikatna szynka. Przygotowuje się go dość szybko. To smaczna alternatywa dla klasycznych kanapek. Przyrządzisz go w wydrążonym bochenku chleba. Posmaruj przygotowane pieczywo majonezem i ułóż na nim sałatę masłową wymieszaną z proponowanym w przepisie dressingiem. Następnie dołącz pokrojoną wędlinę, ser żółty, pomidory i krążki cebuli. Układaj sałatę i wymienione składniki na przemian, a całość przykryj odciętym wcześniej wierzchem chleba. Sandwich będzie wyśmienity również z innymi dodatkami. Jego smak wzbogacisz pokrojoną w cienkie plastry białą mozzarellą, serem pleśniowym lub fetą. Możesz przygotować tę pyszna kanapkę w wersji bezmięsnej i zamiast szynki dołączyć dodatkowe warzywa lub grzyby. Sprawdzą się: papryka, oliwki, suszone pomidory i podsmażone pieczarki. Ta pyszna przekąska może być przyrządzana w wielu różnych wersjach. Znajdź swoją ulubioną, zaczynając od podanego tu przepisu.