
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 sztuki
6 łyżek
6 łyżek
1 sztuka
6 sztuk
50 gramów
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.

Krok 3
Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

Krok 4
Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka w słoiku do pracy
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na podanie gościom przystawek lub spakowanie do pracy granoli, smoothie czy sałatki. Do przygotowania tej ostatniej, potrzebujesz grillowanej piersi z kurczaka albo indyka. Pamiętaj, by oprószyć ją przed pieczeniem przyprawą do kurczaka złocistego, aby nabrała wyrazistego smaku. Gotowe mięso połącz z warzywami i serem feta. Smak przekąski podkreśli sos sałatkowy wymieszany z oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Polej nim składniki już po ułożeniu ich warstwowo w słoiku. Jeśli chcesz, by sałatka była jeszcze bardziej wyrazista, posyp ją świeżo zmielonym pieprzem. Do tak przyrządzonej potrawy dołącz kanapki na ciepło lub ziołowe grzanki. Dodatkowo możesz posypać ją pestkami dyni lub słonecznika albo ulubionymi kiełkami. Sałatka w słoiku będzie znakomitą przekąską nie tylko do pracy, ale i na przykład na piknik czy przyjęcie w ogrodzie. Sprawdź podany przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji. Smacznego.