
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 sztuki
6 łyżek
6 łyżek
1 sztuka
6 sztuk
50 gramów
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.

Krok 3
Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

Krok 4
Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka w słoiku do pracy
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na podanie gościom przystawek lub spakowanie do pracy granoli, smoothie czy sałatki. Do przygotowania tej ostatniej, potrzebujesz grillowanej piersi z kurczaka albo indyka. Pamiętaj, by oprószyć ją przed pieczeniem przyprawą do kurczaka złocistego, aby nabrała wyrazistego smaku. Gotowe mięso połącz z warzywami i serem feta. Smak przekąski podkreśli sos sałatkowy wymieszany z oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Polej nim składniki już po ułożeniu ich warstwowo w słoiku. Jeśli chcesz, by sałatka była jeszcze bardziej wyrazista, posyp ją świeżo zmielonym pieprzem. Do tak przyrządzonej potrawy dołącz kanapki na ciepło lub ziołowe grzanki. Dodatkowo możesz posypać ją pestkami dyni lub słonecznika albo ulubionymi kiełkami. Sałatka w słoiku będzie znakomitą przekąską nie tylko do pracy, ale i na przykład na piknik czy przyjęcie w ogrodzie. Sprawdź podany przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji. Smacznego.