Sałatka z cukinią
kurczakiem i kaszą jaglaną
łatwe
2996 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
0.5 sztuki
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź.

Krok 2
Stwórz aromatyczny paprykowo - ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Krok 3
W miseczce rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oliwy a następnie zamarynuj w powstałej paście piersi z kurczaka.

Krok 4
Zamarynowane piersi smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, piersi pokrój w kostkę o boku 1x1 cm.

Krok 5
Cukinię pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillowej patelni. Cebulę pokrój w cienkie krążki a następnie porozdzielaj. Pomidorki pokrój na połówki.

Krok 6
W misce połącz ugotowaną kaszę, kurczaka, cukinię oraz pomidorki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki a na wierzchu ułóż krążki cebuli.


Dobra rada:
W sezonie letnim kurczaka oraz cukinię przygotować możesz na grillu. Sałatkę podaj z grillowaną bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinią
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią to świetny sposób na obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na początek przygotuj kurczaka. W czasie, w którym będzie się marynował, pokrój warzywa. Cukinię grilluj na patelni, aż stanie się bardziej miękka. Cebulę pokrój w krążki. Pasuje zarówno czerwona, jak i biała – obydwie mają delikatny, słodkawy smak. Odłóż pokrojoną do osobnej miski. Wykorzystasz ją później do udekorowania sałatki. Pomidorki cherry możesz dodać w całości lub w połówkach. Suchą kaszę podpraż chwilę na patelni, aż zbrązowieje. Zyska w ten sposób orzechowy aromat. Przelej ją wrzątkiem przed ugotowaniem albo podgotuj przez kilkanaście sekund i odcedź. Dzięki tym drobnym trikom pozbędziesz się z niej ewentualnej goryczki. Ugotowaną kaszę połącz z pozostałymi składnikami i polej sosem ziołowo-paprykowym. Równie smaczny będzie bazyliowy albo włoski. Udekoruj natką pietruszki. Wypróbuj przepis i podziel się opinią!