Dania z Kurczakiem Smażonym | Przepisy.pl pixel

Dania z Kurczakiem Smażonym

250 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak smażonyKurczak smażony

Smażony kurczak, znany z wielu barów szybkiej obsługi, to nie tylko panierowane podudzia podawane z frytkami. Jest bardzo dużo przepisów, według których przygotujesz smaczne dania ze smażonego kurczaka. Do panierowania nadaje się nie tylko bułka tarta. Bardzo dobrze sprawdzają się użyte w tym celu płatki kukurydziane albo podobne do nich, ryżowe. Kawałki kurczaka obtocz w jajku, mące, a następnie w płatkach. W ten sposób przygotujesz nie tylko klasyczne obiadowe kotlety. Zrobisz też nuggetsy – niewielkie kawałki kurczaka, które nadawać będą się do podania podczas spotkania ze znajomymi. Przygotuj do nich kilka dipów, a otrzymasz smaczną przekąskę. Do panierki użyj także płatków owsianych. Przygotuj kotleciki nadziewane grzybami w gęstym sosie. Rozbij mięso na cienkie plastry i zawiń w nie nadzienie. Dodaj do niego nieco zielonej pietruszki lub szczypiorku, a następnie panieruj w bułce tartej oraz płatkach owsianych. Mięso przyrządzone w ten sposób pasuje podane z frytkami i pieczonymi ziemniaczanymi talarkami. Dodaj do nich sos pomidorowy oraz surówkę np. coleslaw. Z kurczaka usmażysz również popularne kotlety de volaille. Delikatne mięso dobrze smakuje przygotowywane z dodatkiem ziół, takich jak np. rozmaryn. Przyrządź na jego bazie marynatę, obtocz w samym jajku i usmaż. Smażony kurczak to także bardzo dobry dodatek do makaronu. Jego kawałki połącz na patelni z warzywami, sprawdzi się np. szpinak albo brokuł. Przygotuj sos serowy i duś razem przez chwilę. Podawaj z penne lub farfalle – makaronowymi kokardkami. Jeśli chcesz przyrządzić danie, które dobrze będzie doskonale smakowało z ryżem, połącz kurczaka z papryką, cukinią, marchewką i cebulą. Duś je przez jakiś czas na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. To delikatne mięso dobrze smakuje przygotowane na wiele sposobów. Sprawdzi się jako składnik sałatki czy nadzienie do wrapów. Spróbuj go na słodko, np. z konfiturą cebulową lub z mango, a w wersji orientalnej z ciecierzycą, w sosie curry lub cytrynowym. Sprawdź nasze propozycje na pyszne dania ze smażonego kurczaka i wypróbuj ich.