Dania z Kurczakiem Smażonym | Przepisy.pl pixel

Dania z Kurczakiem Smażonym

250 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak smażonyKurczak smażony

Smażony kurczak, znany z wielu barów szybkiej obsługi, to nie tylko panierowane podudzia podawane z frytkami. Jest bardzo dużo przepisów, według których przygotujesz smaczne dania ze smażonego kurczaka. Do panierowania nadaje się nie tylko bułka tarta. Bardzo dobrze sprawdzają się użyte w tym celu płatki kukurydziane albo podobne do nich, ryżowe. Kawałki kurczaka obtocz w jajku, mące, a następnie w płatkach. W ten sposób przygotujesz nie tylko klasyczne obiadowe kotlety. Zrobisz też nuggetsy – niewielkie kawałki kurczaka, które nadawać będą się do podania podczas spotkania ze znajomymi. Przygotuj do nich kilka dipów, a otrzymasz smaczną przekąskę. Do panierki użyj także płatków owsianych. Przygotuj kotleciki nadziewane grzybami w gęstym sosie. Rozbij mięso na cienkie plastry i zawiń w nie nadzienie. Dodaj do niego nieco zielonej pietruszki lub szczypiorku, a następnie panieruj w bułce tartej oraz płatkach owsianych. Mięso przyrządzone w ten sposób pasuje podane z frytkami i pieczonymi ziemniaczanymi talarkami. Dodaj do nich sos pomidorowy oraz surówkę np. coleslaw. Z kurczaka usmażysz również popularne kotlety de volaille. Delikatne mięso dobrze smakuje przygotowywane z dodatkiem ziół, takich jak np. rozmaryn. Przyrządź na jego bazie marynatę, obtocz w samym jajku i usmaż. Smażony kurczak to także bardzo dobry dodatek do makaronu. Jego kawałki połącz na patelni z warzywami, sprawdzi się np. szpinak albo brokuł. Przygotuj sos serowy i duś razem przez chwilę. Podawaj z penne lub farfalle – makaronowymi kokardkami. Jeśli chcesz przyrządzić danie, które dobrze będzie doskonale smakowało z ryżem, połącz kurczaka z papryką, cukinią, marchewką i cebulą. Duś je przez jakiś czas na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. To delikatne mięso dobrze smakuje przygotowane na wiele sposobów. Sprawdzi się jako składnik sałatki czy nadzienie do wrapów. Spróbuj go na słodko, np. z konfiturą cebulową lub z mango, a w wersji orientalnej z ciecierzycą, w sosie curry lub cytrynowym. Sprawdź nasze propozycje na pyszne dania ze smażonego kurczaka i wypróbuj ich.