Dania z Kurczakiem Smażonym | Przepisy.pl pixel

Dania z Kurczakiem Smażonym

250 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak smażonyKurczak smażony

Smażony kurczak, znany z wielu barów szybkiej obsługi, to nie tylko panierowane podudzia podawane z frytkami. Jest bardzo dużo przepisów, według których przygotujesz smaczne dania ze smażonego kurczaka. Do panierowania nadaje się nie tylko bułka tarta. Bardzo dobrze sprawdzają się użyte w tym celu płatki kukurydziane albo podobne do nich, ryżowe. Kawałki kurczaka obtocz w jajku, mące, a następnie w płatkach. W ten sposób przygotujesz nie tylko klasyczne obiadowe kotlety. Zrobisz też nuggetsy – niewielkie kawałki kurczaka, które nadawać będą się do podania podczas spotkania ze znajomymi. Przygotuj do nich kilka dipów, a otrzymasz smaczną przekąskę. Do panierki użyj także płatków owsianych. Przygotuj kotleciki nadziewane grzybami w gęstym sosie. Rozbij mięso na cienkie plastry i zawiń w nie nadzienie. Dodaj do niego nieco zielonej pietruszki lub szczypiorku, a następnie panieruj w bułce tartej oraz płatkach owsianych. Mięso przyrządzone w ten sposób pasuje podane z frytkami i pieczonymi ziemniaczanymi talarkami. Dodaj do nich sos pomidorowy oraz surówkę np. coleslaw. Z kurczaka usmażysz również popularne kotlety de volaille. Delikatne mięso dobrze smakuje przygotowywane z dodatkiem ziół, takich jak np. rozmaryn. Przyrządź na jego bazie marynatę, obtocz w samym jajku i usmaż. Smażony kurczak to także bardzo dobry dodatek do makaronu. Jego kawałki połącz na patelni z warzywami, sprawdzi się np. szpinak albo brokuł. Przygotuj sos serowy i duś razem przez chwilę. Podawaj z penne lub farfalle – makaronowymi kokardkami. Jeśli chcesz przyrządzić danie, które dobrze będzie doskonale smakowało z ryżem, połącz kurczaka z papryką, cukinią, marchewką i cebulą. Duś je przez jakiś czas na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. To delikatne mięso dobrze smakuje przygotowane na wiele sposobów. Sprawdzi się jako składnik sałatki czy nadzienie do wrapów. Spróbuj go na słodko, np. z konfiturą cebulową lub z mango, a w wersji orientalnej z ciecierzycą, w sosie curry lub cytrynowym. Sprawdź nasze propozycje na pyszne dania ze smażonego kurczaka i wypróbuj ich.