Gorący rosół, soczyste piersi, chrupiące skrzydełka czy złociste udka – kurczak smakuje wyśmienicie w każdym wydaniu! Bohater wielu dań, już na dobre zadomowił się w naszym menu. Masz w lodówce całego kurczaka i zastanawiasz się, co z niego przyrządzić? Najpierw jednak musisz odpowiednio podzielić mięso. Podpowiadamy, jak porcjować kurczaka, aby wykorzystać każdą jego część. To proste!

Na początku warto wiedzieć, że kura kupiona w całości jest zdecydowanie tańsza. Porcjowanie kurczaka bowiem wymaga chwili pracy i umiejętności. Spokojnie, z naszymi wskazówkami na pewno dasz radę! Na pierwszy ogień idą nóżki! Natnij je wzdłuż mięśni. Odetnij i gotowe! Teraz kolej na piersi. Tę część kurzego mięsa kroimy zawsze wzdłuż mostka oraz kości. Pozostały nam już tylko skrzydełka. Pamiętaj, żeby wycinać je zaraz przy chrząstkach. Lecz co zrobić z drobiowym korpusem? Ugotujesz na jego bazie znakomity bulion. Nic nie ma prawa się zmarnować!

Skrzydełko czy nóżka? Dzięki wiedzy, jak porcjować kurczaka, możesz swobodnie wybierać, co wykorzystasz dziś w kuchni. O kurczaki! To będzie pyszne!