Przepisy na Krokiety
44 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (44) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Krokiety
Krokiety to smaczne i proste danie, które przygotujesz na wiele różnych sposobów. W podstawowej wersji przyrządza się je z naleśników faszerowanych kapustą, mięsem lub grzybami. Często używa się mięsa z rosołu lub bulionu, gotowanego kurczaka lub wołowiny. Mieli się je razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Popularne jest także łączenie różnych składników w jednym farszu, np. kapuściano-grzybowym. Następnie naleśniki zawija się w roladki, panieruje w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, i smaży. Panierkę można pominąć, warto jednak podsmażyć krokiety, by zrobiły się chrupiące. W takiej formie stanowią w niektórych domach danie podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia, np. na Wigilię lub świąteczną kolację. Do przyrządzania krokietów coraz popularniejsze stają się jednak inne składniki, m.in. brokuły albo szpinak. Jeśli lubisz to warzywo, sięgnij po nie podczas przygotowywania świątecznych krokietów. Postaw na klasyczne połączenia: szpinaku i łososia albo szpinaku i fety lub urozmaicaj je innymi dodatkami. Do szpinaku pasować będą także błękitny ser pleśniowy czy boczek. Smaczne są także krokiety meksykańskie. W ciasto zawiń podsmażone wcześniej kawałki wołowiny, kolorową paprykę, kukurydzę i żółty ser. Dobrze będę smakowały serwowane z barszczem albo kremową zupą pomidorową. Szukasz potrawy do podania ze świąteczną kapustą? Przyrządź rybne krokiety. W podstawowej wersji zmiel filety z dowolnej ryby, na przykład mintaja albo soli, dopraw, uformuj z nich podłużne kotleciki, panieruj i smaż. Smaczne będą też z większej ilości składników, na bazie wędzonej makreli oraz ziemniaków. Dodaj do nich jajka, ubite białka, dopraw do smaku i usmaż albo upiecz. Do tego typu krokietów pasować będą dipy: ziołowy albo czosnkowy. W podobny sposób przygotujesz również kotlety jarzynowe. Do ziemniaków dodaj miękkie warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę i groszek konserwowy. Składniki dowolnie zmieniaj, smaczne krokiety zrobisz też z pietruszką, selerem lub fenkułem. Pełne warzyw i kolorów są również krokiety wielkopańskie. Sprawdź nasze przepisy, wybierz swoje ulubione i przyrządź z ich pomocą świąteczne krokiety!