Przepisy na Krokiety | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Krokiety

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KrokietyKrokiety

Krokiety to smaczne i proste danie, które przygotujesz na wiele różnych sposobów. W podstawowej wersji przyrządza się je z naleśników faszerowanych kapustą, mięsem lub grzybami. Często używa się mięsa z rosołu lub bulionu, gotowanego kurczaka lub wołowiny. Mieli się je razem z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Popularne jest także łączenie różnych składników w jednym farszu, np. kapuściano-grzybowym. Następnie naleśniki zawija się w roladki, panieruje w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, i smaży. Panierkę można pominąć, warto jednak podsmażyć krokiety, by zrobiły się chrupiące. W takiej formie stanowią w niektórych domach danie podawane z okazji świąt Bożego Narodzenia, np. na Wigilię lub świąteczną kolację. Do przyrządzania krokietów coraz popularniejsze stają się jednak inne składniki, m.in. brokuły albo szpinak. Jeśli lubisz to warzywo, sięgnij po nie podczas przygotowywania świątecznych krokietów. Postaw na klasyczne połączenia: szpinaku i łososia albo szpinaku i fety lub urozmaicaj je innymi dodatkami. Do szpinaku pasować będą także błękitny ser pleśniowy czy boczek. Smaczne są także krokiety meksykańskie. W ciasto zawiń podsmażone wcześniej kawałki wołowiny, kolorową paprykę, kukurydzę i żółty ser. Dobrze będę smakowały serwowane z barszczem albo kremową zupą pomidorową. Szukasz potrawy do podania ze świąteczną kapustą? Przyrządź rybne krokiety. W podstawowej wersji zmiel filety z dowolnej ryby, na przykład mintaja albo soli, dopraw, uformuj z nich podłużne kotleciki, panieruj i smaż. Smaczne będą też z większej ilości składników, na bazie wędzonej makreli oraz ziemniaków. Dodaj do nich jajka, ubite białka, dopraw do smaku i usmaż albo upiecz. Do tego typu krokietów pasować będą dipy: ziołowy albo czosnkowy. W podobny sposób przygotujesz również kotlety jarzynowe. Do ziemniaków dodaj miękkie warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę i groszek konserwowy. Składniki dowolnie zmieniaj, smaczne krokiety zrobisz też z pietruszką, selerem lub fenkułem. Pełne warzyw i kolorów są również krokiety wielkopańskie. Sprawdź nasze przepisy, wybierz swoje ulubione i przyrządź z ich pomocą świąteczne krokiety!