
Składniki
ciasto:
7 łyżek
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
farsz:
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj mąkę, jajka i masło. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli do smaku i odstaw na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Krok 2
Następnie podsmaż cebulę na maśle, dodaj mięso z rosołu i wymieszaj.

Krok 3
Mięso z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Krok 4
Dopraw farsz do smaku odrobiną pieprzu i rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krok 5
Smaruj naleśniki farszem, po czym zwijaj w rulony.

Krok 6
Następnie zrumień powstałe krokiety z obu stron, na stopionym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.


Dobra rada:
Podawaj z gorącym rosołem, czystym barszczem lub czystą zupą pomidorową. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z pieczarkami. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Krokiety z mięsa z rosołu
Krokiety z mięsa z rosołu
Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Podane z czerwonym barszczem, krokiety z mięsem z rosołu tworzą nierozerwalny duet, punkt obowiązkowy rodzinnych przyjęć, świątecznych spotkań, bankietów i wesel. Najpopularniejsze wypełnienie tych zasmażanych roladek z naleśników to farsz mięsny bazujący na ugotowanym w bulionie mięsie wołowym. Nie musisz jednak specjalnie gotować mięsa, by je zrobić – wykorzystaj to, które zostanie ci po gotowaniu niedzielnego rosołu.
Dla kogo?
Dla osób, które cenią sprytne kuchenne triki. Przygotowanie farszu do krokietów z mięsa z rosołu to sprawdzony patent na to, by podczas pracy w kuchni nie zmarnował się żaden produkt.
Na jaką okazję?
Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Twoi bliscy z ochotą zasiądą do stołu, gdy zobaczą, że na stołach pojawiło się coś innego niż klasyczne kotlety. Dzięki soczystemu farszowi na krokiety z mięsa z rosołu potrawa zrobi furorę również podczas domowych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Gotowanie z resztek pobudza kulinarną wyobraźnię. Krokiety z mięsa z rosołu są proste i pyszne, ale składnika tego użyjesz także do przyrządzenia nadzienia do pierogów, pulpetów lub mięsnej pasty do kanapek.
Dla urozmaicenia:
Do krokietów z mięsa z rosołu możesz przyrządzić także inne nadzienia, np. farsz z kiszoną kapustą i mielonym mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, mielonym mięsem i suszonymi grzybami, pieczarkami, żółtym serem i podsmażaną cebulą, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem lub najprostszą jego wersję z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na maśle cebuli i pieprzu. Mięso z rosołu na krokiety doskonale komponuje się z najróżniejszymi dodatkami!





































