Krokiety z mięsa z rosołu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsa z rosołu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

farsz:

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mąkę, jajka i masło. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli do smaku i odstaw na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż cebulę na maśle, dodaj mięso z rosołu i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 2

Krok 3

Mięso z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 3

Krok 4

Dopraw farsz do smaku odrobiną pieprzu i rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 4

Krok 5

Smaruj naleśniki farszem, po czym zwijaj w rulony.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 5

Krok 6

Następnie zrumień powstałe krokiety z obu stron, na stopionym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z gorącym rosołem, czystym barszczem lub czystą zupą pomidorową.

5

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 31.03.2020

    "TAK" Ja zawsze dodaję do mielenia jeszcze marchewkę i pietruszkę z rosołu, a następnie po przepuszczeniu przez maszynkę podsmażam na patelni. Dzięki temu farsz ma nadal fajną konsystencję ponieważ część wody z warzyw odparuje, a do tego zostaje super smak ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 28.08.2019

    Bardzo dobre. Dziś były! do farszu dodałam jeszcze pieczarki bo miałam w lodówce. Na pewno jeszcze u nas będą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Stosik

    Brygida Stosik , 05.07.2019

    jeszcze nie wypróbowałam ale myślę że będą super- ja jeszcze obtaczalam w jajku i bułce tartej teraz będzie szybciej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 08.11.2017

    za mało ciasta naleśnikowego do ilości farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Woszczyk

    Marek Woszczyk , 24.12.2015

    ok super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsa z rosołuKrokiety z mięsa z rosołu

Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Podane z czerwonym barszczem, tworzą nierozerwalny duet, punkt obowiązkowy rodzinnych przyjęć, świątecznych spotkań, bankietów i wesel. Najpopularniejsze wypełnienie tych zasmażanych roladek z naleśników to farsz mięsny bazujący na ugotowanym w bulionie mięsie wołowym. Nie musisz jednak specjalnie gotować mięsa, by je zrobić – wykorzystaj to, które zostanie ci po gotowaniu niedzielnego rosołu. Do krokietów możesz przyrządzić także inne nadzienia, np. farsz z kiszoną kapustą i mielonym mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, mielonym mięsem i suszonymi grzybami, pieczarkami, żółtym serem i podsmażaną cebulą, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem lub najprostszą jego wersję z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na maśle cebuli i pieprzu.