
Składniki
ciasto:
7 łyżek
2 sztuki
1 szklanka
100 gramów
farsz:
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj mąkę, jajka i masło. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli do smaku i odstaw na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Krok 2
Następnie podsmaż cebulę na maśle, dodaj mięso z rosołu i wymieszaj.

Krok 3
Mięso z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Krok 4
Dopraw farsz do smaku odrobiną pieprzu i rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krok 5
Smaruj naleśniki farszem, po czym zwijaj w rulony.

Krok 6
Następnie zrumień powstałe krokiety z obu stron, na stopionym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.


Dobra rada:
Podawaj z gorącym rosołem, czystym barszczem lub czystą zupą pomidorową. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z pieczarkami. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mięsa z rosołu
Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Podane z czerwonym barszczem, krokiety z mięsem z rosołu tworzą nierozerwalny duet, punkt obowiązkowy rodzinnych przyjęć, świątecznych spotkań, bankietów i wesel. Najpopularniejsze wypełnienie tych zasmażanych roladek z naleśników to farsz mięsny bazujący na ugotowanym w bulionie mięsie wołowym. Nie musisz jednak specjalnie gotować mięsa, by je zrobić – wykorzystaj to, które zostanie ci po gotowaniu niedzielnego rosołu.
Dla kogo?
Dla osób, które cenią sprytne kuchenne triki. Przygotowanie farszu do krokietów z mięsa z rosołu to sprawdzony patent na to, by podczas pracy w kuchni nie zmarnował się żaden produkt.
Na jaką okazję?
Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Twoi bliscy z ochotą zasiądą do stołu, gdy zobaczą, że na stołach pojawiło się coś innego niż klasyczne kotlety. Dzięki soczystemu farszowi na krokiety z mięsa z rosołu potrawa zrobi furorę również podczas domowych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Gotowanie z resztek pobudza kulinarną wyobraźnię. Krokiety z mięsa z rosołu są proste i pyszne, ale składnika tego użyjesz także do przyrządzenia nadzienia do pierogów, pulpetów lub mięsnej pasty do kanapek.
Dla urozmaicenia:
Do krokietów z mięsa z rosołu możesz przyrządzić także inne nadzienia, np. farsz z kiszoną kapustą i mielonym mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, mielonym mięsem i suszonymi grzybami, pieczarkami, żółtym serem i podsmażaną cebulą, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem lub najprostszą jego wersję z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na maśle cebuli i pieprzu. Mięso z rosołu na krokiety doskonale komponuje się z najróżniejszymi dodatkami!