Krokiety z mięsa z rosołu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krokiety z mięsa z rosołu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

533 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 łyżek

2 sztuki

1 szklanka

100 gramów

farsz:

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mąkę, jajka i masło. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli do smaku i odstaw na 10 minut. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż cebulę na maśle, dodaj mięso z rosołu i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 2

Krok 3

Mięso z cebulą przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 3

Krok 4

Dopraw farsz do smaku odrobiną pieprzu i rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr. Dodaj jajko i wymieszaj.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 4

Krok 5

Smaruj naleśniki farszem, po czym zwijaj w rulony.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 5

Krok 6

Następnie zrumień powstałe krokiety z obu stron, na stopionym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krokiety z mięsa z rosołu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z gorącym rosołem, czystym barszczem lub czystą zupą pomidorową.

5

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 31.03.2020

    "TAK" Ja zawsze dodaję do mielenia jeszcze marchewkę i pietruszkę z rosołu, a następnie po przepuszczeniu przez maszynkę podsmażam na patelni. Dzięki temu farsz ma nadal fajną konsystencję ponieważ część wody z warzyw odparuje, a do tego zostaje super smak ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 28.08.2019

    Bardzo dobre. Dziś były! do farszu dodałam jeszcze pieczarki bo miałam w lodówce. Na pewno jeszcze u nas będą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Stosik

    Brygida Stosik , 05.07.2019

    jeszcze nie wypróbowałam ale myślę że będą super- ja jeszcze obtaczalam w jajku i bułce tartej teraz będzie szybciej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 08.11.2017

    za mało ciasta naleśnikowego do ilości farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Woszczyk

    Marek Woszczyk , 24.12.2015

    ok super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsa z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsa z rosołuKrokiety z mięsa z rosołu

Krokiety to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Podane z czerwonym barszczem, tworzą nierozerwalny duet, punkt obowiązkowy rodzinnych przyjęć, świątecznych spotkań, bankietów i wesel. Najpopularniejsze wypełnienie tych zasmażanych roladek z naleśników to farsz mięsny bazujący na ugotowanym w bulionie mięsie wołowym. Nie musisz jednak specjalnie gotować mięsa, by je zrobić – wykorzystaj to, które zostanie ci po gotowaniu niedzielnego rosołu. Do krokietów możesz przyrządzić także inne nadzienia, np. farsz z kiszoną kapustą i mielonym mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, mielonym mięsem i suszonymi grzybami, pieczarkami, żółtym serem i podsmażaną cebulą, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i czosnkiem lub najprostszą jego wersję z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na maśle cebuli i pieprzu.