Krokiety hetmańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety hetmańskie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

750 gramów

1 szklanka

2 łyżki

8 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno szatkujemy i szklimy na maśle.

Krok 2

Pieczarki dokładnie myjemy, a jeśli to konieczne obieramy. Kroimy je w plasterki, dodajemy do cebuli i przesmażamy.

Krok 3

Do farszu pieczarkowego dodajemy tarty ser oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy je tak, by powstały krokiety. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy do uzyskania złotej skórki. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety hetmańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej