Krokiety z szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
1464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

784 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 opakowanie

60 gramów

1 sztuka

6 łyżek

8 łyżek

1 szklanka

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni stop masło, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor.

Krokiety z szynki - Krok 1

Krok 2

Wlej mleko, wymieszaj, ciągle gotując, aż sos zgęstnieje.

Krokiety z szynki - Krok 2

Krok 3

Wsyp parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki.

Krokiety z szynki - Krok 3

Krok 4

Wstaw na 4 godziny do lodówki. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę.

Krokiety z szynki - Krok 4

Krok 5

Z przygotowanej masy formuj 12 krokiecików. Panieruj najpierw w 1 rozmąconym jajku, następnie w Fixie Knorr.

Krokiety z szynki - Krok 5

Krok 6

W garnku rozgrzej olej, smaż krokieciki na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem meksykańskim Knorr wymieszanym z majonezem i ketchupem.

Krokiety z szynki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 10.12.2022

    TAK. Przepis ciekawy i prosty w wykonaniu. Na pewno bardzo pyszny. I z ciekawości dodała bym zioła prowansalskie które dostałyby charakteru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Inspirujący przepis, postaram się go wypróbować. Zamiast szynki dodam paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę z puszki. Ciekawe, czy będzie równie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z szynkiKrokiety z szynki

Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krokiety z szynki. Będą idealne jako zakąska do piwa czy małe co nie co do przegryzania przed telewizorem. Możesz je podawać na ciepło, ale zimne smakują równie dobrze. Co jest potrzebne, żeby stworzyć pyszne, mięsno-serowe krokieciki rodem z baru na południu Europy? Z tłuszczu, mąki i mleka przygotuj zasmażkę. Jej kluczowym składnikiem jest parmezan. Wsyp go do gorącej zasmażki, ciągle mieszając. Dodaj jeszcze suszoną pokrojoną szynkę serrano i gotowe. W ten sposób powstanie kremowa serowa masa, z której uformujesz krokiety. Potem wystarczy jeszcze wrzuć je do panierki i usmażyć. Do tak przygotowanych krokietów podaj sos tysiąca wysp na bazie majonezu i ketchupu. Możesz przygotować także dipy czosnkowy lub chrzanowy – im więcej rodzajów sosów, tym lepiej.