Krokiety z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

1368 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 opakowanie

60 gramów

1 sztuka

6 łyżek

8 łyżek

1 szklanka

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni stop masło, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor.

Krokiety z szynki - Krok 1

Krok 2

Wlej mleko, wymieszaj, ciągle gotując, aż sos zgęstnieje.

Krokiety z szynki - Krok 2

Krok 3

Wsyp parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki.

Krokiety z szynki - Krok 3

Krok 4

Wstaw na 4 godziny do lodówki. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę.

Krokiety z szynki - Krok 4

Krok 5

Z przygotowanej masy formuj 12 krokiecików. Panieruj najpierw w 1 rozmąconym jajku, następnie w Fixie Knorr.

Krokiety z szynki - Krok 5

Krok 6

W garnku rozgrzej olej, smaż krokieciki na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem meksykańskim Knorr wymieszanym z majonezem i ketchupem.

Krokiety z szynki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z szynkiKrokiety z szynki

Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krokiety z szynki. Będą idealne jako zakąska do piwa czy małe co nie co do przegryzania przed telewizorem. Możesz je podawać na ciepło, ale zimne smakują równie dobrze. Co jest potrzebne, żeby stworzyć pyszne, mięsno-serowe krokieciki rodem z baru na południu Europy? Z tłuszczu, mąki i mleka przygotuj zasmażkę. Jej kluczowym składnikiem jest parmezan. Wsyp go do gorącej zasmażki, ciągle mieszając. Dodaj jeszcze suszoną pokrojoną szynkę serrano i gotowe. W ten sposób powstanie kremowa serowa masa, z której uformujesz krokiety. Potem wystarczy jeszcze wrzuć je do panierki i usmażyć. Do tak przygotowanych krokietów podaj sos tysiąca wysp na bazie majonezu i ketchupu. Możesz przygotować także dipy czosnkowy lub chrzanowy – im więcej rodzajów sosów, tym lepiej.