Krokiety z szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
1464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

782 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 opakowanie

60 gramów

1 sztuka

6 łyżek

8 łyżek

1 szklanka

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni stop masło, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor.

Krokiety z szynki - Krok 1

Krok 2

Wlej mleko, wymieszaj, ciągle gotując, aż sos zgęstnieje.

Krokiety z szynki - Krok 2

Krok 3

Wsyp parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki.

Krokiety z szynki - Krok 3

Krok 4

Wstaw na 4 godziny do lodówki. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę.

Krokiety z szynki - Krok 4

Krok 5

Z przygotowanej masy formuj 12 krokiecików. Panieruj najpierw w 1 rozmąconym jajku, następnie w Fixie Knorr.

Krokiety z szynki - Krok 5

Krok 6

W garnku rozgrzej olej, smaż krokieciki na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem meksykańskim Knorr wymieszanym z majonezem i ketchupem.

Krokiety z szynki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 10.12.2022

    TAK. Przepis ciekawy i prosty w wykonaniu. Na pewno bardzo pyszny. I z ciekawości dodała bym zioła prowansalskie które dostałyby charakteru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Inspirujący przepis, postaram się go wypróbować. Zamiast szynki dodam paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę z puszki. Ciekawe, czy będzie równie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z szynkiKrokiety z szynki

Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krokiety z szynki. Będą idealne jako zakąska do piwa czy małe co nie co do przegryzania przed telewizorem. Możesz je podawać na ciepło, ale zimne smakują równie dobrze. Co jest potrzebne, żeby stworzyć pyszne, mięsno-serowe krokieciki rodem z baru na południu Europy? Z tłuszczu, mąki i mleka przygotuj zasmażkę. Jej kluczowym składnikiem jest parmezan. Wsyp go do gorącej zasmażki, ciągle mieszając. Dodaj jeszcze suszoną pokrojoną szynkę serrano i gotowe. W ten sposób powstanie kremowa serowa masa, z której uformujesz krokiety. Potem wystarczy jeszcze wrzuć je do panierki i usmażyć. Do tak przygotowanych krokietów podaj sos tysiąca wysp na bazie majonezu i ketchupu. Możesz przygotować także dipy czosnkowy lub chrzanowy – im więcej rodzajów sosów, tym lepiej.