Krokiety z sera i szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z sera i szynki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

8 dekagramów

100 mililitrów

10 dekagramów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Podsmaż, a następnie dodaj mleko cały czas mieszając. Następnie dodaj dwa żółtka i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez grudek.

Krok 2

Powstały sos, odstaw i po przestygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Rozłóż sos na 3 części.

Krok 3

Szynkę i szczypior posiekaj. Do jednej części dodaj szczypior, do drugiej szynkę, a trzecią zostaw bez niczego.

Krok 4

Na umyty i posypany mąką stół, połóż łyżeczkę sosu i utocz jak walec (paluszki). Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 5

Na rozgrzanej patelni z olejem smaż krokiety aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej