
Składniki
10 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
8 dekagramów
100 mililitrów
null
10 dekagramów
1 sztuka
4 łyżki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Podsmaż, a następnie dodaj mleko cały czas mieszając. Następnie dodaj dwa żółtka i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez grudek.
Krok 2
Powstały sos, odstaw i po przestygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Rozłóż sos na 3 części.
Krok 3
Szynkę i szczypior posiekaj. Do jednej części dodaj szczypior, do drugiej szynkę, a trzecią zostaw bez niczego.
Krok 4
Na umyty i posypany mąką stół, połóż łyżeczkę sosu i utocz jak walec (paluszki). Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 5
Na rozgrzanej patelni z olejem smaż krokiety aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej