Krokiety z sera i szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z sera i szynki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

8 dekagramów

100 mililitrów

10 dekagramów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Podsmaż, a następnie dodaj mleko cały czas mieszając. Następnie dodaj dwa żółtka i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez grudek.

Krok 2

Powstały sos, odstaw i po przestygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Rozłóż sos na 3 części.

Krok 3

Szynkę i szczypior posiekaj. Do jednej części dodaj szczypior, do drugiej szynkę, a trzecią zostaw bez niczego.

Krok 4

Na umyty i posypany mąką stół, połóż łyżeczkę sosu i utocz jak walec (paluszki). Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 5

Na rozgrzanej patelni z olejem smaż krokiety aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z sera i szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej