Kanapka włoska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

757 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

0.25 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj sosem Hellmann's.

Kanapka włoska  - Krok 1

Krok 2

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj na pieczywie na przemian plastry sera i pomidorów.

Kanapka włoska  - Krok 2

Krok 3

Kanapkę posyp szczyptą soli a następnie świeżą rukolę. Całość skrop oliwą i podawaj.

Kanapka włoska  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz przygotować taką włoską kanapkę również z plastrami dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej.

28

Opinie o przepisie

  • Pan Grzybek

    Pan Grzybek , 24.06.2017

    Kanapka bardzo dobra. Można zamiast rukoli użyć roszponki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadziejka Tarasiewicz

    Nadziejka Tarasiewicz , 11.08.2016

    Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu kanapka. Wyśmienicie smakuje na zimno, skorpiona oliwą z oliwek nabiera większego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Kozyra

    Daniel Kozyra , 29.05.2016

    kanapka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Anna Przybytek

    Bozena Anna Przybytek , 25.04.2016

    Buon appetito :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Propharma24.pl

    Propharma24.pl , 14.04.2016

    Wygląda smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anouska Nalezinska

    Anouska Nalezinska , 08.08.2015

    Co jest dobre? W końcu nic nie będzie można jeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 08.08.2015

    Piknik z wnukami to jeszcze lepszy apetyt...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewa

    Wiesław Cholewa , 07.08.2015

    Joasiu, a czy wiesz, że nie powinno się łączyć pomidora z serem bo to niekorzystnie wpływa na stawy? Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kubicki

    Krzysztof Kubicki , 07.08.2015

    Zamiast masłem posmarujcie pesto bazyliowym - tylko dobrym pesto :-) własnym albo barilla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 07.08.2015

    zabiore was kanapeczki na piknik i z apetytem bede wcinac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Radek

    Radek Radek , 07.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żani Boruc

    Żani Boruc , 07.08.2015

    Jaaaaaa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jackowski Pozo

    Jacek Jackowski Pozo , 07.08.2015

    a gdzie mięcho :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ryczkowska

    Teresa Ryczkowska , 07.08.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska , 07.08.2015

    Kiedy robimy:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Klimkowska

    Wioleta Klimkowska , 07.08.2015

    Pyszna rybka albo kiełbaski z ogniska:-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Kaczorowska

    Henia Kaczorowska , 07.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Michalski

    Andrzej Michalski , 07.08.2015

    Beatko u mnie stawów w okolicy nie ma ,więc na piknik się piszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialowas

    Julia Bialowas , 07.08.2015

    Ponoc ser w polaczeniu z pomidorami,gwarancja chorych stawow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kowalska

    Zofia Kowalska , 07.08.2015

    Ja mam ochote i to ogromna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Glina

    Grażyna Glina , 07.08.2015

    Na piknik kanapka? Sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czuprynski

    Jan Czuprynski , 07.08.2015

    nie dla mnie jestem miesozerca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Bazan

    Kornelia Bazan , 07.08.2015

    Oczywiście dopiero jutro .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Noga-Rygol

    Agnieszka Noga-Rygol , 07.08.2015

    Ja mam ochote na te kanapki!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maj

    Kinga Maj , 07.08.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tabak

    Grażyna Tabak , 07.08.2015

    ja tez poprosze o 2 kanapki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rohde

    Małgorzata Rohde , 07.08.2015

    ja tez ... wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zakrzewska

    Bożena Zakrzewska , 07.08.2015

    Zabieram

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kanapka warzywna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka włoska Kanapka włoska

Włoska kuchnia jest wyjątkowo smaczna i prosta. Słynie z aromatycznych przypraw i niezwykle przyjemnych kompozycji smakowych. Wspaniałe wędliny i sery to najczęstsze składniki tamtejszych dań. Włoska kuchnia bogata jest również w soczyste warzywa. Bardzo łatwo wyczarować odrobinę Włoch we własnej kuchni przygotowując kanapkę we włoskim stylu. Jako bazy użyć możesz ciabattę, czyli włoski chleb z mąki pszennej i drożdży. Gotową kanapkę z ciabatty z serem i szynką z włoskiego nazywa się panino i podaje się zazwyczaj na ciepło – wówczas ser może się w niej rozkosznie roztopić. Do włoskiej kanapki dodaj tradycyjne śródziemnomorskie składniki, jak delikatna mozzarella, dojrzałe pomidory, charakterystyczna w smaku rukola. Panini uzupełnić możesz również o oliwki i kremowy majonez. Kanapki podawaj na ciepło lub na zimno, skropione oliwą z oliwek i doprawione solą morską.