Kanapka włoska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka włoska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

796 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

0.25 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj sosem Hellmann's.

Kanapka włoska  - Krok 1

Krok 2

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj na pieczywie na przemian plastry sera i pomidorów.

Kanapka włoska  - Krok 2

Krok 3

Kanapkę posyp szczyptą soli a następnie świeżą rukolę. Całość skrop oliwą i podawaj.

Kanapka włoska  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz przygotować taką włoską kanapkę również z plastrami dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej.

28

Opinie o przepisie

  • Pan Grzybek

    Pan Grzybek , 24.06.2017

    Kanapka bardzo dobra. Można zamiast rukoli użyć roszponki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadziejka Tarasiewicz

    Nadziejka Tarasiewicz , 11.08.2016

    Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu kanapka. Wyśmienicie smakuje na zimno, skorpiona oliwą z oliwek nabiera większego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Kozyra

    Daniel Kozyra , 29.05.2016

    kanapka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Anna Przybytek

    Bozena Anna Przybytek , 25.04.2016

    Buon appetito :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Propharma24.pl

    Propharma24.pl , 14.04.2016

    Wygląda smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anouska Nalezinska

    Anouska Nalezinska , 08.08.2015

    Co jest dobre? W końcu nic nie będzie można jeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 08.08.2015

    Piknik z wnukami to jeszcze lepszy apetyt...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewa

    Wiesław Cholewa , 07.08.2015

    Joasiu, a czy wiesz, że nie powinno się łączyć pomidora z serem bo to niekorzystnie wpływa na stawy? Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kubicki

    Krzysztof Kubicki , 07.08.2015

    Zamiast masłem posmarujcie pesto bazyliowym - tylko dobrym pesto :-) własnym albo barilla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala , 07.08.2015

    zabiore was kanapeczki na piknik i z apetytem bede wcinac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Radek

    Radek Radek , 07.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żani Boruc

    Żani Boruc , 07.08.2015

    Jaaaaaa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jackowski Pozo

    Jacek Jackowski Pozo , 07.08.2015

    a gdzie mięcho :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ryczkowska

    Teresa Ryczkowska , 07.08.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska , 07.08.2015

    Kiedy robimy:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Klimkowska

    Wioleta Klimkowska , 07.08.2015

    Pyszna rybka albo kiełbaski z ogniska:-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Kaczorowska

    Henia Kaczorowska , 07.08.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Michalski

    Andrzej Michalski , 07.08.2015

    Beatko u mnie stawów w okolicy nie ma ,więc na piknik się piszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialowas

    Julia Bialowas , 07.08.2015

    Ponoc ser w polaczeniu z pomidorami,gwarancja chorych stawow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kowalska

    Zofia Kowalska , 07.08.2015

    Ja mam ochote i to ogromna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Glina

    Grażyna Glina , 07.08.2015

    Na piknik kanapka? Sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czuprynski

    Jan Czuprynski , 07.08.2015

    nie dla mnie jestem miesozerca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Bazan

    Kornelia Bazan , 07.08.2015

    Oczywiście dopiero jutro .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Noga-Rygol

    Agnieszka Noga-Rygol , 07.08.2015

    Ja mam ochote na te kanapki!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maj

    Kinga Maj , 07.08.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tabak

    Grażyna Tabak , 07.08.2015

    ja tez poprosze o 2 kanapki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rohde

    Małgorzata Rohde , 07.08.2015

    ja tez ... wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zakrzewska

    Bożena Zakrzewska , 07.08.2015

    Zabieram

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka włoska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka włoska Kanapka włoska

Włoska kuchnia jest wyjątkowo smaczna i prosta. Słynie z aromatycznych przypraw i niezwykle przyjemnych kompozycji smakowych. Wspaniałe wędliny i sery to najczęstsze składniki tamtejszych dań. Włoska kuchnia bogata jest również w soczyste warzywa. Bardzo łatwo wyczarować odrobinę Włoch we własnej kuchni przygotowując kanapkę we włoskim stylu. Jako bazy użyć możesz ciabattę, czyli włoski chleb z mąki pszennej i drożdży. Gotową kanapkę z ciabatty z serem i szynką z włoskiego nazywa się panino i podaje się zazwyczaj na ciepło – wówczas ser może się w niej rozkosznie roztopić. Do włoskiej kanapki dodaj tradycyjne śródziemnomorskie składniki, jak delikatna mozzarella, dojrzałe pomidory, charakterystyczna w smaku rukola. Panini uzupełnić możesz również o oliwki i kremowy majonez. Kanapki podawaj na ciepło lub na zimno, skropione oliwą z oliwek i doprawione solą morską.