Kanapka włoska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

719 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

0.25 opakowania

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj sosem Hellmann's.

Kanapka włoska  - Krok 1

Krok 2

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Układaj na pieczywie na przemian plastry sera i pomidorów.

Kanapka włoska  - Krok 2

Krok 3

Kanapkę posyp szczyptą soli a następnie świeżą rukolę. Całość skrop oliwą i podawaj.

Kanapka włoska  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz przygotować taką włoską kanapkę również z plastrami dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej.

28

Opinie o przepisie

  • Pan Grzybek

    Pan Grzybek

    Kanapka bardzo dobra. Można zamiast rukoli użyć roszponki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadziejka Tarasiewicz

    Nadziejka Tarasiewicz

    Bardzo smaczna i szybka w zrobieniu kanapka. Wyśmienicie smakuje na zimno, skorpiona oliwą z oliwek nabiera większego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Kozyra

    Daniel Kozyra

    kanapka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Anna Przybytek

    Bozena Anna Przybytek

    Buon appetito :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Propharma24.pl

    Propharma24.pl

    Wygląda smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anouska Nalezinska

    Anouska Nalezinska

    Co jest dobre? W końcu nic nie będzie można jeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba

    Piknik z wnukami to jeszcze lepszy apetyt...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Cholewa

    Wiesław Cholewa

    Joasiu, a czy wiesz, że nie powinno się łączyć pomidora z serem bo to niekorzystnie wpływa na stawy? Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kubicki

    Krzysztof Kubicki

    Zamiast masłem posmarujcie pesto bazyliowym - tylko dobrym pesto :-) własnym albo barilla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gubala

    Teresa Gubala

    zabiore was kanapeczki na piknik i z apetytem bede wcinac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Radek

    Radek Radek

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żani Boruc

    Żani Boruc

    Jaaaaaa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jackowski Pozo

    Jacek Jackowski Pozo

    a gdzie mięcho :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Ryczkowska

    Teresa Ryczkowska

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Białobrzeska

    Beata Białobrzeska

    Kiedy robimy:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Klimkowska

    Wioleta Klimkowska

    Pyszna rybka albo kiełbaski z ogniska:-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Kaczorowska

    Henia Kaczorowska

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Michalski

    Andrzej Michalski

    Beatko u mnie stawów w okolicy nie ma ,więc na piknik się piszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialowas

    Julia Bialowas

    Ponoc ser w polaczeniu z pomidorami,gwarancja chorych stawow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kowalska

    Zofia Kowalska

    Ja mam ochote i to ogromna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Glina

    Grażyna Glina

    Na piknik kanapka? Sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czuprynski

    Jan Czuprynski

    nie dla mnie jestem miesozerca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Bazan

    Kornelia Bazan

    Oczywiście dopiero jutro .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Noga-Rygol

    Agnieszka Noga-Rygol

    Ja mam ochote na te kanapki!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maj

    Kinga Maj

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tabak

    Grażyna Tabak

    ja tez poprosze o 2 kanapki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Rohde

    Małgorzata Rohde

    ja tez ... wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zakrzewska

    Bożena Zakrzewska

    Zabieram

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka włoska Kanapka włoska

Włoska kuchnia jest wyjątkowo smaczna i prosta. Słynie z aromatycznych przypraw i niezwykle przyjemnych kompozycji smakowych. Wspaniałe wędliny i sery to najczęstsze składniki tamtejszych dań. Włoska kuchnia bogata jest również w soczyste warzywa. Bardzo łatwo wyczarować odrobinę Włoch we własnej kuchni przygotowując kanapkę we włoskim stylu. Jako bazy użyć możesz ciabattę, czyli włoski chleb z mąki pszennej i drożdży. Gotową kanapkę z ciabatty z serem i szynką z włoskiego nazywa się panino i podaje się zazwyczaj na ciepło – wówczas ser może się w niej rozkosznie roztopić. Do włoskiej kanapki dodaj tradycyjne śródziemnomorskie składniki, jak delikatna mozzarella, dojrzałe pomidory, charakterystyczna w smaku rukola. Panini uzupełnić możesz również o oliwki i kremowy majonez. Kanapki podawaj na ciepło lub na zimno, skropione oliwą z oliwek i doprawione solą morską.