Tortilla z awokado na ciepło – wrap z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
887 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

460 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1070 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

dip:

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gorącej patelni smaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając boczek na papierowym ręczniku.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 1

Krok 2

Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 2

Krok 3

Tortille ułóż na patelni. Na połowie tortilli ułóż składniki - najpierw tortillę obficie oprósz serem, łyżką uformuj wgniecenie gdzie wbijemy jajko, obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu ułóż kawałki liści kolendry i ponownie całość oprósz żółtym serem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 3

Krok 4

Tortille złóż na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po około 3- 4 minuty z każdej strony. Gotowe tortille przekrój na pół i podawaj z dipem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki dipu połącz ze sobą i dopraw do smaku kilkoma kroplami tabasco w zależności od upodobań.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Boczek możesz zastąpić plastrami szynki.

1

Opinie o przepisie

  • Tabasco Polska

    Tabasco Polska , 07.10.2016

    Jedyne prawidłowe połączenie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zimno, a ponadto dobrze nadają się do przygotowywania miniroladek z różnymi nadzieniami. Bardzo dobrze sprawdzą się w sytuacji, w której chcesz szybko przygotować obiad – wystarczy, że nadziejesz je ulubionymi składnikami i podgrzejesz. Spróbuj np. tortilli zapiekanej z jajkiem, awokado i dipem meksykańskim. Wystarczy tylko, że zetrzesz ser, na przykład goudę, która dobrze nadaje się do przygotowania na ciepło, pokroisz warzywa i podsmażysz boczek, a następnie wszystkie dodatki kolejno ułożysz na placku. Tak zrobiony wrap z awokado będzie twoim daniem popisowym!

Dla kogo? Lubisz jadać smacznie i kolorowo? W takim razie nie możesz przejść obojętnie obok tortilli z awokado i jajkiem. W sam raz dla poszukiwaczy niebanalnych dań.

Na jaką okazję? Tortilla z awokado na ciepło to pomysł na szybki i prosty w przyrządzeniu lunch, który skutecznie rozprawi się z burczącym brzuchem. Wrap z awokado i jajkiem świetnie sprawdzi się również w ramach poczęstunku, kiedy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą.

Czy wiesz, że? Tortilla mięknie pod wpływem ciepła, nie będzie więc problemem złożenie jej na pół tak, by nie pękła. Posypując ją serem zostaw wgłębienie na jajko – wbijaj je delikatnie, by nie rozpłynęło się za bardzo i by żółtko nie wypłynęło. Dzięki tym manewrom tortilla z awokado i serem będzie wyglądać jak specjał z naprawdę dobrej restauracji!

Dla urozmaicenia: Jajko przykryj awokado, pomidorem i boczkiem. Ten ostatni możesz ewentualnie pominąć lub zamienić na szynkę. Tortillę z awokado na ciepło łatwo dopasujesz do siebie. Zapiekaj, aż ciasto się zarumieni, a jajko zetnie. Tortillę z jajkiem i awokado podawaj w kawałkach, razem z ostrym dipem meksykańskim.