Tortilla z awokado na ciepło – wrap z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

972 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

dip:

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gorącej patelni smaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając boczek na papierowym ręczniku.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 1

Krok 2

Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 2

Krok 3

Tortille ułóż na patelni. Na połowie tortilli ułóż składniki - najpierw tortillę obficie oprósz serem, łyżką uformuj wgniecenie gdzie wbijemy jajko, obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu ułóż kawałki liści kolendry i ponownie całość oprósz żółtym serem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 3

Krok 4

Tortille złóż na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po około 3- 4 minuty z każdej strony. Gotowe tortille przekrój na pół i podawaj z dipem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki dipu połącz ze sobą i dopraw do smaku kilkoma kroplami tabasco w zależności od upodobań.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Boczek możesz zastąpić plastrami szynki.

1

Opinie o przepisie

  • Tabasco Polska

    Tabasco Polska , 07.10.2016

    Jedyne prawidłowe połączenie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zimno, a ponadto dobrze nadają się do przygotowywania miniroladek z różnymi nadzieniami. Bardzo dobrze sprawdzą się w sytuacji, w której chcesz szybko przygotować obiad – wystarczy, że nadziejesz je ulubionymi składnikami i podgrzejesz. Spróbuj np. tortilli zapiekanej z jajkiem, awokado i dipem meksykańskim. Wystarczy tylko, że zetrzesz ser, na przykład goudę, która dobrze nadaje się do przygotowania na ciepło, pokroisz warzywa i podsmażysz boczek, a następnie wszystkie dodatki kolejno ułożysz na placku. Tak zrobiony wrap z awokado będzie twoim daniem popisowym!

Dla kogo? Lubisz jadać smacznie i kolorowo? W takim razie nie możesz przejść obojętnie obok tortilli z awokado i jajkiem. W sam raz dla poszukiwaczy niebanalnych dań.

Na jaką okazję? Tortilla z awokado na ciepło to pomysł na szybki i prosty w przyrządzeniu lunch, który skutecznie rozprawi się z burczącym brzuchem. Wrap z awokado i jajkiem świetnie sprawdzi się również w ramach poczęstunku, kiedy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą.

Czy wiesz, że? Tortilla mięknie pod wpływem ciepła, nie będzie więc problemem złożenie jej na pół tak, by nie pękła. Posypując ją serem zostaw wgłębienie na jajko – wbijaj je delikatnie, by nie rozpłynęło się za bardzo i by żółtko nie wypłynęło. Dzięki tym manewrom tortilla z awokado i serem będzie wyglądać jak specjał z naprawdę dobrej restauracji!

Dla urozmaicenia: Jajko przykryj awokado, pomidorem i boczkiem. Ten ostatni możesz ewentualnie pominąć lub zamienić na szynkę. Tortillę z awokado na ciepło łatwo dopasujesz do siebie. Zapiekaj, aż ciasto się zarumieni, a jajko zetnie. Tortillę z jajkiem i awokado podawaj w kawałkach, razem z ostrym dipem meksykańskim.