Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
łatwe
1065 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
150 gramów
2 sztuki
dip:
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na gorącej patelni smaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając boczek na papierowym ręczniku.

Krok 2
Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry.

Krok 3
Tortille ułóż na patelni. Na połowie tortilli ułóż składniki - najpierw tortillę obficie oprósz serem, łyżką uformuj wgniecenie gdzie wbijemy jajko, obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu ułóż kawałki liści kolendry i ponownie całość oprósz żółtym serem.

Krok 4
Tortille złóż na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po około 3- 4 minuty z każdej strony. Gotowe tortille przekrój na pół i podawaj z dipem.

Krok 5
Wszystkie składniki dipu połącz ze sobą i dopraw do smaku kilkoma kroplami tabasco w zależności od upodobań.


Dobra rada:
Boczek możesz zastąpić plastrami szynki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zimno, a ponadto dobrze nadają się do przygotowywania miniroladek z różnymi nadzieniami. Bardzo dobrze sprawdzą się w sytuacji, w której chcesz szybko przygotować obiad – wystarczy, że nadziejesz je ulubionymi składnikami i podgrzejesz. Spróbuj np. tortilli zapiekanej z jajkiem, awokado i dipem meksykańskim. Wystarczy tylko, że zetrzesz ser, na przykład goudę, która dobrze nadaje się do przygotowania na ciepło, pokroisz warzywa i podsmażysz boczek, a następnie wszystkie dodatki kolejno ułożysz na placku. Tak zrobiony wrap z awokado będzie twoim daniem popisowym!
Dla kogo? Lubisz jadać smacznie i kolorowo? W takim razie nie możesz przejść obojętnie obok tortilli z awokado i jajkiem. W sam raz dla poszukiwaczy niebanalnych dań.
Na jaką okazję? Tortilla z awokado na ciepło to pomysł na szybki i prosty w przyrządzeniu lunch, który skutecznie rozprawi się z burczącym brzuchem. Wrap z awokado i jajkiem świetnie sprawdzi się również w ramach poczęstunku, kiedy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą.
Czy wiesz, że? Tortilla mięknie pod wpływem ciepła, nie będzie więc problemem złożenie jej na pół tak, by nie pękła. Posypując ją serem zostaw wgłębienie na jajko – wbijaj je delikatnie, by nie rozpłynęło się za bardzo i by żółtko nie wypłynęło. Dzięki tym manewrom tortilla z awokado i serem będzie wyglądać jak specjał z naprawdę dobrej restauracji!
Dla urozmaicenia: Jajko przykryj awokado, pomidorem i boczkiem. Ten ostatni możesz ewentualnie pominąć lub zamienić na szynkę. Tortillę z awokado na ciepło łatwo dopasujesz do siebie. Zapiekaj, aż ciasto się zarumieni, a jajko zetnie. Tortillę z jajkiem i awokado podawaj w kawałkach, razem z ostrym dipem meksykańskim.