Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

683 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

dip:

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gorącej patelni smaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając boczek na papierowym ręczniku.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 1

Krok 2

Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 2

Krok 3

Tortille ułóż na patelni. Na połowie tortilli ułóż składniki - najpierw tortillę obficie oprósz serem, łyżką uformuj wgniecenie gdzie wbijemy jajko, obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu ułóż kawałki liści kolendry i ponownie całość oprósz żółtym serem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 3

Krok 4

Tortille złóż na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po około 3- 4 minuty z każdej strony. Gotowe tortille przekrój na pół i podawaj z dipem.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki dipu połącz ze sobą i dopraw do smaku kilkoma kroplami tabasco w zależności od upodobań.

Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Boczek możesz zastąpić plastrami szynki.

1

Opinie o przepisie

  • Tabasco Polska

    Tabasco Polska , 07.10.2016

    Jedyne prawidłowe połączenie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim

Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zimno, a ponadto dobrze nadają się do przygotowywania miniroladek z różnymi nadzieniami. Bardzo dobrze sprawdzą się w sytuacji, w której chcesz szybko przygotować obiad – wystarczy, że nadziejesz je ulubionymi składnikami i podgrzejesz. Spróbuj np. tortilli zapiekanej z jajkiem, awokado i dipem meksykańskim. Wystarczy tylko, że zetrzesz ser, na przykład goudę, która dobrze nadaje się do przygotowania na ciepło, pokroisz warzywa i podsmażysz boczek, a następnie wszystkie dodatki kolejno ułożysz na placku. Tortilla mięknie pod wpływem ciepła, nie będzie więc problemem złożenie jej na pół tak, by nie pękła. Posypując ją serem zostaw wgłębienie na jajko – wbijaj je delikatnie, by nie rozpłynęło się za bardzo i by żółtko nie wypłynęło. Przykryj je awokado, pomidorem i boczkiem. Ten ewentualnie możesz pominąć lub zamienić na szynkę. Zapiekaj, aż ciasto się zarumieni, a jajko zetnie. Tortillę z jajkiem podawaj w kawałkach, razem z ostrym dipem meksykańskim.