Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
łatwe
781 osób zapisało
Składniki
12 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
150 gramów
2 sztuki
dip:
3 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na gorącej patelni smaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając boczek na papierowym ręczniku.
Krok 2
Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę pokrój w plastry, pomidory również pokrój w plastry.
Krok 3
Tortille ułóż na patelni. Na połowie tortilli ułóż składniki - najpierw tortillę obficie oprósz serem, łyżką uformuj wgniecenie gdzie wbijemy jajko, obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu ułóż kawałki liści kolendry i ponownie całość oprósz żółtym serem.
Krok 4
Tortille złóż na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po około 3- 4 minuty z każdej strony. Gotowe tortille przekrój na pół i podawaj z dipem.
Krok 5
Wszystkie składniki dipu połącz ze sobą i dopraw do smaku kilkoma kroplami tabasco w zależności od upodobań.
Dobra rada:
Boczek możesz zastąpić plastrami szynki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla zapiekana z jajkiem i awokado z dipem meksykańskim
Cienkie pszenne tortille są bardzo popularne i uniwersalne. Serwować je można na ciepło lub na zimno, a ponadto dobrze nadają się do przygotowywania miniroladek z różnymi nadzieniami. Bardzo dobrze sprawdzą się w sytuacji, w której chcesz szybko przygotować obiad – wystarczy, że nadziejesz je ulubionymi składnikami i podgrzejesz. Spróbuj np. tortilli zapiekanej z jajkiem, awokado i dipem meksykańskim. Wystarczy tylko, że zetrzesz ser, na przykład goudę, która dobrze nadaje się do przygotowania na ciepło, pokroisz warzywa i podsmażysz boczek, a następnie wszystkie dodatki kolejno ułożysz na placku. Tortilla mięknie pod wpływem ciepła, nie będzie więc problemem złożenie jej na pół tak, by nie pękła. Posypując ją serem zostaw wgłębienie na jajko – wbijaj je delikatnie, by nie rozpłynęło się za bardzo i by żółtko nie wypłynęło. Przykryj je awokado, pomidorem i boczkiem. Ten ewentualnie możesz pominąć lub zamienić na szynkę. Zapiekaj, aż ciasto się zarumieni, a jajko zetnie. Tortillę z jajkiem podawaj w kawałkach, razem z ostrym dipem meksykańskim.