Quesadillas czyli meksykański przysmak
łatwe
1325 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, przekrój na pół, ze środka usuń gniazda nasienne a resztę pokrój w paski. Na patelnię wlej trochę oliwy. Do nagrzanego tłuszczu wrzuć pokrojone papryki i podsmaż, często mieszając.

Krok 2
Gdy warzywa staną się miękkie, przełóż je do miski i dodaj przyprawę z opakowania Fix Knorr.

Krok 3
Do pozostałych składników dorzuć jeszcze tarty ser żółty, a cały farsz porządnie wymieszaj i lekko przestudź.

Krok 4
Na stole lub patelni ułóż jedną tortillę, a na nią nakładaj paprykowo-serowy farsz tak, by nie wychodziła poza brzegi naleśnika. Następnie całość przykryj drugim plackiem.

Krok 5
Przygotowane w ten sposób tortille kładź na suchej patelni lub na grillu i smaż z obu stron, aż zrobią się rumiane. Po usmażeniu pokrój placek na trójkątne kawałki.

Krok 6
W kubku lub niewielkim naczyniu przygotuj sos mieszając zawartość saszetki znajdującej się w opakowaniu Fix Kebab Knorr wraz z majonezem i jogurtem na gładką masę. Pyszne quesadillas podawaj natychmiast z dodatkiem dipu oraz pokrojonymi na ćwiartki limonkami.


Dobra rada:
Farsz do quesadillas możesz przygotować na wiele sposobów, np. dodając pokrojoną w piórka białą cebulę, kawałki pomidorów lub kukurydzę z puszki. Aby danie nabrało więcej pikanterii, do nadzienia możesz dorzucić odrobinę drobno siekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadillas czyli meksykański przysmak
Chrupiące i aromatyczne quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser, który jest podstawowym składnikiem potrawy. Ten przysmak jest rodzajem tortilli z mąki kukurydzianej, którą wypełnia ciągnący się ser oraz warzywne dodatki, np. czerwona papryka czy w wersji mięsnej – kiełbasa chorizo lub grillowane mięso. Wszelkie dodatki są mile widziane!
Dla kogo?
Gorące trójkątne kawałki tortilli, kryjące w swoim wnętrzu ciągnący się ser i warzywa to przysmak, za którym przepadają zarówno dorośli jak i najmłodsi domownicy. Teraz gdy w sklepach można dostać gotowe tortille, przygotowanie quesadillas zajmuje dosłownie kilka chwil.
Na jaką okazję?
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę podczas imprezy z przyjaciółmi? Postaw na pyszne quesadillas! Przepis zaskoczy cię prostotą wykonania, a efekt przekroczy najśmielsze oczekiwania. Gwarantujemy, że wyśmienite tortille znikną z talerza na długo przed tym, zanim zdążą ostygnąć.
Czy wiesz, że?
Oryginalne meksykańskie quesadillas przygotowywane są z tortilli bazującej na mące kukurydzianej. Do środka dodaje się niemal wszystko, co tylko jest pod ręką od plastrów szynki, poprzez mielone mięso na krojonych warzywach kończąc. Za smak całej potrawy odpowiada również tarty ser, który równocześnie łączy ze sobą wszystkie składniki farszu.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując farsz do quesadillas wcale nie musisz się trzymać przepisu. Do środka możesz dodać cebulę, kolorowe papryki, kukurydzę albo czarną fasolę. W wersji mięsnej smak potrawy urozmaicisz, dorzucając kawałki pieczonego kurczaka czy talarki chorizo, a nawet trochę szynki konserwowej. Życzymy smacznego!