Quesadillas czyli meksykański przysmak
łatwe
1065 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 2
Po usmażeniu przełóż papryki do miski i dodaj przyprawę z opakowania Fix Knorr.
Krok 3
Dodaj również starty ser i wymieszaj farsz.
Krok 4
Farsz nakładaj na całą tortillę, którą następnie przykryj drugim plackiem.
Krok 5
Placki kładź na suchej patelni lub na grillu i smaż z obu stron, aż zrobią się rumiane. Po usmażeniu pokrój okrągłą tortillę na trójkąty.
Krok 6
Przygotuj sos, łącząc sos z opakowania Fix Knorr z majonezem i jogurtem. Quesadillas podawaj z przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadillas czyli meksykański przysmak
Quesadillas to danie rodem z Meksyku. Jego nazwa wywodzi się od słowa „queso”, oznaczającego ser, który jest podstawowym składnikiem dania. Ten przysmak jest rodzajem tortilli z mąki kukurydzianej, którą wypełnia ciągnący się ser oraz warzywne dodatki, np. czerwona papryka czy w wersji mięsnej – kiełbasa chorizo lub grillowane mięso. W sklepach coraz częściej dostać można gotowe tortille, nie jest więc obowiązkowe samodzielne ich wypiekanie. Quesadillas nadziewa się dodatkami i przypieka z dwóch stron na suchej, gorącej patelni. To dobra przekąska dla tych, którzy nie mają w domu piekarnika, a chcieliby na imprezę przygotować dla gości coś specjalnego. Gotowe tortille przekrawa się ostrym nożem na trójkątne kawałki i zanurzaj je w kremowym sosie, powstałym na bazie Fix Knorr, majonezu oraz jogurtu. Oczywiście do podania kukurydzianych placków można również użyć pomidorowej salsy, sosu tysiąca wysp lub zwykłego ketchupu.