Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
łatwe
81 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
400 gramów
100 gramów
150 gramów
150 gramów
2 sztuki
3 łyżki
3 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
60 mililitrów
80 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry i chili. Czosnek i koper włoski pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół.

Krok 2
Z cytryn zetrzyj skórkę, a z jednej wyciśnij sok. Skórkę z cytryny wymieszaj z przyprawą Za'atar Knorr, bułką tartą i migdałami pokrojonymi w słupki. Roztrzep jajka.

Krok 3
Filety z ryby oprósz delikatnie solą, obtocz w mące, a następnie zanurz w jajku i opanieruj w przyprawie Za'atar Knorr i migdałach.

Krok 4
Połącz oliwę z oliwek z plastrami kopru, pomidorkami, chili, czosnkiem i ciecierzycą. Warzywa rozłóż w naczyniu do pieczenia, dodaj kapary, natkę kolendry, całość skrop sokiem z cytryny. Następnie połóż na nie płaty filetów i na każdy kawałek ryby nałóż odrobinę masła. Całość wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika na 20 minut.


Dobra rada:
Do pieczonych warzyw możesz dodać marchew lub korzeń pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego przepisu, który odkryje przed Tobą nowe połączenia smaków. Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego to danie, które tylko z pozoru wygląda na skomplikowane. W rzeczywistości jest łatwe oraz szybkie do przygotowania. Przekonaj się!
Dla kogo?
Dla wszystkich lubiących ryby, ale także dla tych, którzy do tej pory za nimi nie przepadali. Dlaczego? Ten przepis stawia rybę w nowym, smakowitym świetle.
Na jaką okazję?
Pieczona ryba w Za’atarze to idealny obiad zarówno na co dzień, jak i na niedzielę. Zawsze jest okazja na coś dobrego!
Czy wiesz, że?
Koper włoski to inaczej fenkuł. Smakiem i aromatem przypomina anyż. Jada się go zwykle w surówkach, ale można go również piec i gotować.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z ciecierzycy i kopru włoskiego dorzucić marchewkę i pietruszkę. Będą pasować jak ulał!