Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

150 gramów

150 gramów

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

60 mililitrów

80 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry i chili. Czosnek i koper włoski pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół.

Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - Krok 1

Krok 2

Z cytryn zetrzyj skórkę, a z jednej wyciśnij sok. Skórkę z cytryny wymieszaj z przyprawą Za’atar Knorr, bułką tartą i migdałami pokrojonymi w słupki. Roztrzep jajka.

Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - Krok 2

Krok 3

Filety z ryby oprósz delikatnie solą, obtocz w mące, a następnie zanurz w jajku i opanieruj w przyprawie Za’atar Knorr i migdałach.

Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - Krok 3

Krok 4

Połącz oliwę z oliwek z plastrami kopru, pomidorkami, chili, czosnkiem i ciecierzycą. Warzywa rozłóż w naczyniu do pieczenia, dodaj kapary, natkę kolendry, całość skrop sokiem z cytryny. Następnie połóż na nie płaty filetów i na każdy kawałek ryby nałóż odrobinę masła. Całość wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika na 20 minut.

Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do pieczonych warzyw możesz dodać marchew lub korzeń pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiegoPieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego

Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego przepisu, który odkryje przed Tobą nowe połączenia smaków. Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego to danie, które tylko z pozoru wygląda na skomplikowane. W rzeczywistości jest łatwe oraz szybkie do przygotowania. Przekonaj się!

Dla kogo?

Dla wszystkich lubiących ryby, ale także dla tych, którzy do tej pory za nimi nie przepadali. Dlaczego? Ten przepis stawia rybę w nowym, smakowitym świetle.

Na jaką okazję?

Pieczona ryba w Za’atarze to idealny obiad zarówno na co dzień, jak i na niedzielę. Zawsze jest okazja na coś dobrego!

Czy wiesz, że?

Koper włoski to inaczej fenkuł. Smakiem i aromatem przypomina anyż. Jada się go zwykle w surówkach, ale można go również piec i gotować.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z ciecierzycy i kopru włoskiego dorzucić marchewkę i pietruszkę. Będą pasować jak ulał!