Przepisy Bliskiego Wschodu | Przepisy.pl pixel

Dania z Bliskiego Wschodu

29 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia Bliskiego Wschodu

W kuchni Bliskiego Wschodu rządzą warzywa! Tutaj króluję bakłażan, pomidor, papryka oraz cukinia. Wysoko w hierarchii stoją też owoce - granat, cytryna czy figa urozmaicają wiele bliskowschodnich potraw. Tamtejsze dania pełne są również ziół oraz roślin strączkowych. Mając pod ręką soczewicę, ciecierzycę i bób, wyczarujesz wiele znakomitych specjałów, charakterystycznych dla krajów Lewantu. Popularnością cieszą się też jagnięcina oraz baranina, które często podaje się w połączeniu z jogurtem. Już dziś posmakuj w tajemniczej kuchni Bliskiego Wschodu!

Dla kogo?

Kuchnią Bliskiego Wschodu zachwycą się osoby, które uwielbiają dodatek aromatycznych przypraw. Fani kebabów także poczują się tutaj jak w raju. Bliskowschodnie rarytasy nie rozczarują również smakoszy słodyczy, ponieważ w kuchni krajów arabskich nie brakuje słodkich przyjemności. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba... kubki smakowe meldują gotowość do ucztowania!

Na jaką okazję?

Jeżeli chcemy jadać tak, jak mieszkańcy Lewantu, musimy robić to w większym gronie. Nacje, które żyją w tej części świata, chętnie przyjmują gości i to zgodnie z zasadą „zastaw się, a postaw się”. Warto zaproponować odwiedzającym najlepsze i najsmaczniejsze dania. Należy pamiętać o regule, że nikt nie może pozostać głodny! Trzeba przy tym pomyśleć zarówno o osobach, które chętnie skuszą się na kawałek mięsa, jak i o wegetarianach. Nie może więc zabraknąć potraw z warzyw.

Czy wiesz, że?

Na Bliskim Wschodzie, a zwłaszcza w kuchni arabskiej, izraelskiej, perskiej czy tureckiej bardzo często przygotowuje się hummus, czyli pastę z ciecierzycy oraz rozdrobnionych ziaren sezamu. Legenda głosi, że hummus jest pomysłem sułtana Saladyna. Obecnie o przysmak, a właściwie o prawa do jego produkcji i używania nazwy, rywalizują między sobą Izrael oraz Liban. Co ciekawe, dnia bez hummusu nie wyobrażają sobie Beduini, dla których to ważny element każdego śniadania.

Dla urozmaicenia:

W kuchni bliskowschodniej do sałatek, serów, dań mięsnych, owoców morza, ryb czy pieczonych warzyw dodaje się aromatyczną mieszankę przypraw Za’atar. Pod tym tajemniczym określeniem kryje się kompozycja złożona głównie z tymianku, sumaku oraz sezamu.