Dania z Bliskiego Wschodu

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Kurczak po libańsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełn...
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam si...
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne...
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przeką...
Sznycel po izraelsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austria...
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty s...
Shish kebab
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na...
Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważn...
Sałatka z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo trakt...
Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego p...
Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędza...
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersal...
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wyprób...
Placki rybne z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywa...
Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, d...
Pieczone udka kurczaka z za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy...
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej...
Pieczone udka kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili...
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogoś...
Pieczony okoń morski z Za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontyne...
Kefta tagine
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztan...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia Bliskiego Wschodu

W kuchni Bliskiego Wschodu rządzą warzywa! Tutaj króluję bakłażan, pomidor, papryka oraz cukinia. Wysoko w hierarchii stoją też owoce - granat, cytryna czy figa urozmaicają wiele bliskowschodnich potraw. Tamtejsze dania pełne są również ziół oraz roślin strączkowych. Mając pod ręką soczewicę, ciecierzycę i bób, wyczarujesz wiele znakomitych specjałów, charakterystycznych dla krajów Lewantu. Popularnością cieszą się też jagnięcina oraz baranina, które często podaje się w połączeniu z jogurtem. Już dziś posmakuj w tajemniczej kuchni Bliskiego Wschodu!

Dla kogo?

Kuchnią Bliskiego Wschodu zachwycą się osoby, które uwielbiają dodatek aromatycznych przypraw. Fani kebabów także poczują się tutaj jak w raju. Bliskowschodnie rarytasy nie rozczarują również smakoszy słodyczy, ponieważ w kuchni krajów arabskich nie brakuje słodkich przyjemności. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba... kubki smakowe meldują gotowość do ucztowania!

Na jaką okazję?

Jeżeli chcemy jadać tak, jak mieszkańcy Lewantu, musimy robić to w większym gronie. Nacje, które żyją w tej części świata, chętnie przyjmują gości i to zgodnie z zasadą „zastaw się, a postaw się”. Warto zaproponować odwiedzającym najlepsze i najsmaczniejsze dania. Należy pamiętać o regule, że nikt nie może pozostać głodny! Trzeba przy tym pomyśleć zarówno o osobach, które chętnie skuszą się na kawałek mięsa, jak i o wegetarianach. Nie może więc zabraknąć potraw z warzyw.

Czy wiesz, że?

Na Bliskim Wschodzie, a zwłaszcza w kuchni arabskiej, izraelskiej, perskiej czy tureckiej bardzo często przygotowuje się hummus, czyli pastę z ciecierzycy oraz rozdrobnionych ziaren sezamu. Legenda głosi, że hummus jest pomysłem sułtana Saladyna. Obecnie o przysmak, a właściwie o prawa do jego produkcji i używania nazwy, rywalizują między sobą Izrael oraz Liban. Co ciekawe, dnia bez hummusu nie wyobrażają sobie Beduini, dla których to ważny element każdego śniadania.

Dla urozmaicenia:

W kuchni bliskowschodniej do sałatek, serów, dań mięsnych, owoców morza, ryb czy pieczonych warzyw dodaje się aromatyczną mieszankę przypraw Za’atar. Pod tym tajemniczym określeniem kryje się kompozycja złożona głównie z tymianku, sumaku oraz sezamu.