Przepisy Bliskiego Wschodu | Przepisy.pl

Dania z Bliskiego Wschodu

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (25)

Kurczak po libańsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełn...
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam si...
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne...
Sznycel po izraelsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austria...
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przeką...
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty s...
Shish kebab
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na...
Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważn...
Sałatka z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo trakt...
Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego p...
Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędza...
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersal...
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wyprób...
Placki rybne z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywa...
Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, d...
Pieczone udka kurczaka z za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy...
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej...
Pieczone udka kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili...
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogoś...
Pieczony okoń morski z Za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontyne...
Domowy humus
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Bardzo modna pasta - hummus, która dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakos...
Labneh, czyli ser z jogurtu
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, cz...
Kefta tagine
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztan...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia Bliskiego Wschodu

W kuchni Bliskiego Wschodu rządzą warzywa! Tutaj króluję bakłażan, pomidor, papryka oraz cukinia. Wysoko w hierarchii stoją też owoce - granat, cytryna czy figa urozmaicają wiele bliskowschodnich potraw. Tamtejsze dania pełne są również ziół oraz roślin strączkowych. Mając pod ręką soczewicę, ciecierzycę i bób, wyczarujesz wiele znakomitych specjałów, charakterystycznych dla krajów Lewantu. Popularnością cieszą się też jagnięcina oraz baranina, które często podaje się w połączeniu z jogurtem. Już dziś posmakuj w tajemniczej kuchni Bliskiego Wschodu!

Dla kogo?

Kuchnią Bliskiego Wschodu zachwycą się osoby, które uwielbiają dodatek aromatycznych przypraw. Fani kebabów także poczują się tutaj jak w raju. Bliskowschodnie rarytasy nie rozczarują również smakoszy słodyczy, ponieważ w kuchni krajów arabskich nie brakuje słodkich przyjemności. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba... kubki smakowe meldują gotowość do ucztowania!

Na jaką okazję?

Jeżeli chcemy jadać tak, jak mieszkańcy Lewantu, musimy robić to w większym gronie. Nacje, które żyją w tej części świata, chętnie przyjmują gości i to zgodnie z zasadą „zastaw się, a postaw się”. Warto zaproponować odwiedzającym najlepsze i najsmaczniejsze dania. Należy pamiętać o regule, że nikt nie może pozostać głodny! Trzeba przy tym pomyśleć zarówno o osobach, które chętnie skuszą się na kawałek mięsa, jak i o wegetarianach. Nie może więc zabraknąć potraw z warzyw.

Czy wiesz, że?

Na Bliskim Wschodzie, a zwłaszcza w kuchni arabskiej, izraelskiej, perskiej czy tureckiej bardzo często przygotowuje się hummus, czyli pastę z ciecierzycy oraz rozdrobnionych ziaren sezamu. Legenda głosi, że hummus jest pomysłem sułtana Saladyna. Obecnie o przysmak, a właściwie o prawa do jego produkcji i używania nazwy, rywalizują między sobą Izrael oraz Liban. Co ciekawe, dnia bez hummusu nie wyobrażają sobie Beduini, dla których to ważny element każdego śniadania.

Dla urozmaicenia:

W kuchni bliskowschodniej do sałatek, serów, dań mięsnych, owoców morza, ryb czy pieczonych warzyw dodaje się aromatyczną mieszankę przypraw Za’atar. Pod tym tajemniczym określeniem kryje się kompozycja złożona głównie z tymianku, sumaku oraz sezamu.