Dania z Bliskiego Wschodu
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Kuchnia Bliskiego Wschodu
W kuchni Bliskiego Wschodu rządzą warzywa! Tutaj króluję bakłażan, pomidor, papryka oraz cukinia. Wysoko w hierarchii stoją też owoce - granat, cytryna czy figa urozmaicają wiele bliskowschodnich potraw. Tamtejsze dania pełne są również ziół oraz roślin strączkowych. Mając pod ręką soczewicę, ciecierzycę i bób, wyczarujesz wiele znakomitych specjałów, charakterystycznych dla krajów Lewantu. Popularnością cieszą się też jagnięcina oraz baranina, które często podaje się w połączeniu z jogurtem. Już dziś posmakuj w tajemniczej kuchni Bliskiego Wschodu!
Dla kogo?
Kuchnią Bliskiego Wschodu zachwycą się osoby, które uwielbiają dodatek aromatycznych przypraw. Fani kebabów także poczują się tutaj jak w raju. Bliskowschodnie rarytasy nie rozczarują również smakoszy słodyczy, ponieważ w kuchni krajów arabskich nie brakuje słodkich przyjemności. Basbousa o maślanym smaku, serowy knafeh i słodkie ciasteczka tulumba... kubki smakowe meldują gotowość do ucztowania!
Na jaką okazję?
Jeżeli chcemy jadać tak, jak mieszkańcy Lewantu, musimy robić to w większym gronie. Nacje, które żyją w tej części świata, chętnie przyjmują gości i to zgodnie z zasadą „zastaw się, a postaw się”. Warto zaproponować odwiedzającym najlepsze i najsmaczniejsze dania. Należy pamiętać o regule, że nikt nie może pozostać głodny! Trzeba przy tym pomyśleć zarówno o osobach, które chętnie skuszą się na kawałek mięsa, jak i o wegetarianach. Nie może więc zabraknąć potraw z warzyw.
Czy wiesz, że?
Na Bliskim Wschodzie, a zwłaszcza w kuchni arabskiej, izraelskiej, perskiej czy tureckiej bardzo często przygotowuje się hummus, czyli pastę z ciecierzycy oraz rozdrobnionych ziaren sezamu. Legenda głosi, że hummus jest pomysłem sułtana Saladyna. Obecnie o przysmak, a właściwie o prawa do jego produkcji i używania nazwy, rywalizują między sobą Izrael oraz Liban. Co ciekawe, dnia bez hummusu nie wyobrażają sobie Beduini, dla których to ważny element każdego śniadania.
Dla urozmaicenia:
W kuchni bliskowschodniej do sałatek, serów, dań mięsnych, owoców morza, ryb czy pieczonych warzyw dodaje się aromatyczną mieszankę przypraw Za’atar. Pod tym tajemniczym określeniem kryje się kompozycja złożona głównie z tymianku, sumaku oraz sezamu.



