Spaghetti bolognese - prosty przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese

ZERO WASTE

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

99

3590 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

986 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Spaghetti bolognese - Krok 1

Krok 2

Mięso podsmaż na patelni. Dodaj pomidory, dokładnie wszystko rozdrobnij i doprowadź do wrzenia.

Spaghetti bolognese - Krok 2

Krok 3

Dodaj pół szklanki wody oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj ok. 4-6 minut na małym ogniu, aż sos zrobi się idealnie gęsty. Podawaj z makaronem.

Spaghetti bolognese - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pieroga calzone z sosem mięsnym bolognese. Gotowanie ZERO WASTE

50

Opinie o przepisie

  • kartofel

    kartofel , 20.11.2022

    ja dodaje pietruszke i ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ToKe82

    ToKe82 , 02.02.2022

    Ja jeszcze pod koniec dodaje troszkę ziół prowansalskich do smaku. Rodzinka była zachwycona :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Do sosu koniecznie trzeba dodać kilka ząbków czosnku i jedną pokrojoną i zesmażoną cebulę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ja dodatkowo dodaję drobno pokrojoną paprykę czerwoną słodką i wcieram na drobnych oczkach marchew. Dzięki temu spaghetti jest jeszcze smaczniejsze no i przy okazji zdrowsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • miki12345

    miki12345 , 02.08.2021

    dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian

    Damian , 22.07.2021

    Przepis jest beznadziejny. Nie jest napisane, ile czasu należy smażyć mięso. Co to znaczy "idealnie gęsty"? To nie przepis, a subiektywne przemyślenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krym

    Krym , 15.07.2021

    Dybre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek

    Staszek , 27.05.2021

    Nie prubowałem ale brzmi pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wojtek rozbordski

    wojtek rozbordski , 20.02.2021

    Jest szczeże bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Reca

    Anna Reca , 28.01.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Kowalski

    Lukasz Kowalski , 15.09.2018

    Uwielbiam to danie ale polecam dodac czerwoną fasole i zrobic na ostro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    Profanacja przepisu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania jkjk

    ania jkjk , 10.04.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Konenc

    Magdalena Konenc , 30.12.2017

    zrobiłam i pycha rewelacja polecam naprawdę prosty i smaczny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Urbanczyk

    Marta Urbanczyk , 14.10.2017

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Gerej

    Alicja Gerej , 18.08.2017

    Super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kuszek

    Marcin Kuszek , 29.04.2017

    Jak na moje umiejętności to wyszło bardzo dobrze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 21barwinka 21barwinka

    21barwinka 21barwinka , 27.11.2016

    na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Urban

    Roman Urban , 25.10.2016

    super danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Nowicka

    Paulina Nowicka , 29.09.2016

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sunset abe

    sunset abe , 05.04.2016

    Bardzo dobre i proste danie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 22.02.2016

    np. dodaj czosnek granulowany dziś zrobiłam szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    Mięsko musi być mocno podsmaźone to wtedy jest smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Studzinska

    Brygida Studzinska , 02.02.2016

    zrobiłam to dając przecier pomidorowy ale co zrobić żeby nie było czuć tak mięsa mielonego bo za mało chyba przyprawilam smak jest taki sobie . jak to ulepszyć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Idzikowska

    Edyta Idzikowska , 09.01.2016

    dodaje zawsze cebulę i knorr zastępuje przecierem pomidorowym oraz naturalnym ziolem~ bazylia A nie tą chemia z torebki.czas przygotowania ten sam, smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda kopec

    magda kopec , 22.11.2015

    było znakomite !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Glo

    Aleksandra Glo , 14.11.2015

    Szybko, łatwo i przesmacznie. :-) Polecam dodac cebulke i ser do dania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nataliya Ozhyndovych

    Nataliya Ozhyndovych , 29.07.2015

    bardzo smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Włoch. Bez uciążliwego pakowania walizek, rezerwowania hotelu, a nawet bez wychodzenia z domu! Spaghetti bolognese to obok pizzy najważniejszy kuchenny symbol tego państwa, po który chętnie sięgają smakosze na całym świecie. Uwielbiany jest również w Polsce, czemu nie można się dziwić… Dobrze zrobione spaghetti po bolońsku zagwarantuje ci pełny żołądek i dobry humor na resztę dnia. Brzmi obiecująco, zatem do dzieła – wypróbuj przepis na spaghetti bolognese! Zaczniemy od makaronu. Ten oczywiście należy przyrządzić z zegarkiem w ręku, by struktura nie była zbyt miękka, ani zbyt twarda. Równie ważny jest sos do spaghetti bolognese, który powinien składać się z aromatycznych składników. Przepis na spaghetti bolognese nie wymaga od kucharza wyjątkowych umiejętności. Ważne jest jednak, by trzymać się określonych kroków w odpowiedniej kolejności, ponieważ takie podejście sprawia, że całość wychodzi przepyszna.

Dla kogo? Składniki na spaghetti bolognese i prosty przepis w zanadrzu to coś, co każdy z nas powinien mieć w kuchni. Śródziemnomorska kuchnia należy do twoich kulinarnych ulubieńców? W takim razie przepis na spaghetti bolognese powinien zajmować honorowe miejsce w jadłospisie. To pomysł na znakomite mięsne danie, które będzie bardzo przyjemną odmianą od popularnych w lokalnej kuchni kotletów i gulaszów.

Na jaką okazję? Fundamentalną kwestią w przypadku spaghetti bolognese jest prosty przepis. Do klasycznego sosu po bolońsku dodaje się marchewkę, seler, cebulę i czosnek oraz przyprawy, w tym koniecznie oregano. Jeśli nie masz czasu od podstaw przygotować go samodzielnie, sięgnij po Fix Spaghetti Bolognese Knorr. Wystarczy dodać do niego pomidory z puszki i włoski przysmak gotowy. Tak przygotowany sos do spaghetti bolognese okaże się sprzymierzeńcem każdego kucharza, który na co dzień nie może pozwolić sobie na długie przesiadywanie w kuchni, lecz nadal zależy mu na serwowaniu własnoręcznie przyrządzanych posiłków takich jak proste spaghetti bolognese.

Czy wiesz, że? Spośród wszystkich rodzajów sosów do spaghetti najbardziej znane jest spaghetti bolognese, czyli po bolońsku. Nazwę zawdzięcza włoskiemu miastu Bolonia, z którego pochodzi. Ten rodzaj sosu zgodnie z włoską recepturą powinien zostać przygotowany ze zmielonym mięsem wołowo-wieprzowym. W internecie nie raz spotkać można eksperymentatorów kulinarnych, którzy wpisując w przeglądarkę hasło: spaghetti bolognese przepis lub spaghetti bolognese – prosty przepis i oczekują mnóstwa wariacji na temat dania. Niemniej jednak czy można ulepszyć coś doskonałego? W naszym przekonaniu nie ma to sensu.

Dla urozmaicenia: Spaghetti bolognese – przepis, w którym istotne są detale! Po nałożeniu sosu na ugotowany makaron oprósz całość startym parmezanem lub grana padano. Jako dekoracji spaghetti bolognese użyj świeżej bazylii. W ten prosty sposób we własnym domu odtworzysz atmosferę włoskiej tawerny.