Spaghetti bolognese - prosty przepis z mięsem | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

137

3760 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Spaghetti bolognese - Krok 1

Krok 2

Mięso podsmaż na patelni. Dodaj pomidory, dokładnie wszystko rozdrobnij i doprowadź do wrzenia.

Spaghetti bolognese - Krok 2

Krok 3

Dodaj pół szklanki wody oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Gotuj ok. 4-6 minut na małym ogniu, aż sos zrobi się idealnie gęsty. Podawaj z makaronem.

Spaghetti bolognese - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pieroga calzone z sosem mięsnym bolognese. Gotowanie ZERO WASTE

51

Opinie o przepisie

  • kartofel

    kartofel , 20.11.2022

    ja dodaje pietruszke i ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • ToKe82

    ToKe82 , 02.02.2022

    Ja jeszcze pod koniec dodaje troszkę ziół prowansalskich do smaku. Rodzinka była zachwycona :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Do sosu koniecznie trzeba dodać kilka ząbków czosnku i jedną pokrojoną i zesmażoną cebulę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ja dodatkowo dodaję drobno pokrojoną paprykę czerwoną słodką i wcieram na drobnych oczkach marchew. Dzięki temu spaghetti jest jeszcze smaczniejsze no i przy okazji zdrowsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • miki12345

    miki12345 , 02.08.2021

    dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian

    Damian , 22.07.2021

    Przepis jest beznadziejny. Nie jest napisane, ile czasu należy smażyć mięso. Co to znaczy "idealnie gęsty"? To nie przepis, a subiektywne przemyślenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krym

    Krym , 15.07.2021

    Dybre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek

    Staszek , 27.05.2021

    Nie prubowałem ale brzmi pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wojtek rozbordski

    wojtek rozbordski , 20.02.2021

    Jest szczeże bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Reca

    Anna Reca , 28.01.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Kowalski

    Lukasz Kowalski , 15.09.2018

    Uwielbiam to danie ale polecam dodac czerwoną fasole i zrobic na ostro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    Profanacja przepisu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania jkjk

    ania jkjk , 10.04.2018

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Konenc

    Magdalena Konenc , 30.12.2017

    zrobiłam i pycha rewelacja polecam naprawdę prosty i smaczny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Urbanczyk

    Marta Urbanczyk , 14.10.2017

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Gerej

    Alicja Gerej , 18.08.2017

    Super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kuszek

    Marcin Kuszek , 29.04.2017

    Jak na moje umiejętności to wyszło bardzo dobrze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 21barwinka 21barwinka

    21barwinka 21barwinka , 27.11.2016

    na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Urban

    Roman Urban , 25.10.2016

    super danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Nowicka

    Paulina Nowicka , 29.09.2016

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sunset abe

    sunset abe , 05.04.2016

    Bardzo dobre i proste danie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 22.02.2016

    np. dodaj czosnek granulowany dziś zrobiłam szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    Mięsko musi być mocno podsmaźone to wtedy jest smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Studzinska

    Brygida Studzinska , 02.02.2016

    zrobiłam to dając przecier pomidorowy ale co zrobić żeby nie było czuć tak mięsa mielonego bo za mało chyba przyprawilam smak jest taki sobie . jak to ulepszyć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Idzikowska

    Edyta Idzikowska , 09.01.2016

    dodaje zawsze cebulę i knorr zastępuje przecierem pomidorowym oraz naturalnym ziolem~ bazylia A nie tą chemia z torebki.czas przygotowania ten sam, smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda kopec

    magda kopec , 22.11.2015

    było znakomite !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Glo

    Aleksandra Glo , 14.11.2015

    Szybko, łatwo i przesmacznie. :-) Polecam dodac cebulke i ser do dania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Włoch. Bez uciążliwego pakowania walizek, rezerwowania hotelu, a nawet bez wychodzenia z domu! Spaghetti bolognese to obok pizzy najważniejszy kuchenny symbol tego państwa, po który chętnie sięgają smakosze na całym świecie. Uwielbiany jest również w Polsce, czemu nie można się dziwić… Dobrze zrobione spaghetti po bolońsku zagwarantuje ci pełny żołądek i dobry humor na resztę dnia. Brzmi obiecująco, zatem do dzieła – wypróbuj przepis na spaghetti bolognese!

Jak zrobić spaghetti bolognese? Zaczniemy od makaronu. Ten oczywiście należy przyrządzić z zegarkiem w ręku, by struktura nie była zbyt miękka, ani zbyt twarda. Równie ważny jest sos do spaghetti bolognese, który powinien składać się z aromatycznych składników. Przepis na spaghetti bolognese nie wymaga od kucharza wyjątkowych umiejętności. Ważne jest jednak, by trzymać się określonych kroków w odpowiedniej kolejności, ponieważ takie podejście sprawia, że całość wychodzi przepyszna.

Dla kogo?

Składniki na spaghetti bolognese i prosty przepis w zanadrzu to coś, co każdy z nas powinien mieć w kuchni. Śródziemnomorska kuchnia należy do twoich kulinarnych ulubieńców? W takim razie przepis na spaghetti bolognese powinien zajmować honorowe miejsce w jadłospisie. To pomysł na znakomite mięsne danie, które będzie bardzo przyjemną odmianą od popularnych w lokalnej kuchni kotletów i gulaszów.

Na jaką okazję?

Prosty przepis jest fundamentalną kwestią w przypadku spaghetti bolognese. Jak zrobić tę ponadczasową potrawę? Do klasycznego sosu po bolońsku dodaje się marchewkę, seler, cebulę i czosnek oraz przyprawy, w tym koniecznie oregano. Jeśli nie masz czasu od podstaw przygotować go samodzielnie, sięgnij po Fix Spaghetti Bolognese Knorr. Wystarczy dodać do niego pomidory z puszki i włoski przysmak gotowy. Tak przygotowany sos do spaghetti bolognese okaże się sprzymierzeńcem każdego kucharza, który na co dzień nie może pozwolić sobie na długie przesiadywanie w kuchni, lecz nadal zależy mu na serwowaniu własnoręcznie przyrządzanych posiłków takich jak proste spaghetti bolognese.

Czy wiesz, że?

Wiesz już, jak zrobić dobre spaghetti bolognese. A czy zastanawia Cię skąd wzięła się nazwa potrawy? Spośród wszystkich rodzajów sosów do spaghetti najbardziej znane jest spaghetti bolognese, czyli po bolońsku. Nazwę zawdzięcza włoskiemu miastu Bolonia, z którego pochodzi. Ten rodzaj sosu zgodnie z włoską recepturą powinien zostać przygotowany ze zmielonym mięsem wołowo-wieprzowym. W internecie nie raz spotkać można eksperymentatorów kulinarnych, którzy wpisując w przeglądarkę hasło: spaghetti bolognese przepis lub spaghetti bolognese – prosty przepis i oczekują mnóstwa wariacji na temat dania. Niemniej jednak czy można ulepszyć coś doskonałego? W naszym przekonaniu nie ma to sensu.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti bolognese – przepis, w którym istotne są detale! Po nałożeniu sosu na ugotowany makaron oprósz całość startym parmezanem lub grana padano. Jako dekoracji spaghetti bolognese użyj świeżej bazylii. W ten prosty sposób we własnym domu odtworzysz atmosferę włoskiej tawerny.