Spaghetti bolognese z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

966 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

175 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż mięso na gorącym oleju do momentu, gdy zrobi się sypkie. Dolej 250 ml wody i zagotuj.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese Knorr do mięsa zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 2

Krok 3

Ugotuj makaron spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie zahartuj go zimną wodą na durszlaku.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 3

Krok 4

Oczyść warzywa, umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do sosu i gotuj bez przykrycia, na wolnym ogniu przez 5 - 8 minut.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 4

Krok 5

Podawaj spaghetti z sosem, posypane startym parmezanem. Możesz dodać do sosu również 1 łyżkę sera mascarpone i doprawić go do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że zachodzi taka potrzeba.

Spaghetti bolognese z warzywami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska

    no faktycznie nie znam człowieka, który nie lubi spaghetti. ja zawsze robiłam własnej roboty sos, ale raz poszłam do koleżanki i ona powiedziała, ze kupuje po prostu i nie bawi się w gotowanie. spróbowałam z primo gusto i wiem o czym mówiła. mojej rodzinie samkuje, a ja jestem zadowolona, że mam naturalny sos na wyciagniecie reki;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z warzywamiSpaghetti bolognese z warzywami

Któż z nas nie lubi spaghetti? Włoskie danie na bazie makaronowych nitek jest chyba jednym z najpopularniejszych na całym świecie. Spaghetti przywędrowało do nas z Włoch, gdzie pierwszy raz przyrządzono je w… jedenastym wieku! To aż tysiąc lat temu. Mimo to, potrawa wciąż znajduje się w kartach dań prawie każdej restauracji na całym świecie i nic nie zapowiada, żeby w najbliższym czasie miała się nam znudzić. Spaghetti jest proste i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy, że podsmażysz dowolny rodzaj mięsa mielonego na oleju, podlejesz wodą i zagotujesz. Potem dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Jeśli chcesz odejść od tradycyjnej receptury, możesz wrzucić do sosu warzywa, na przykład cukinię lub paprykę. Pamiętaj też, że makaron musi być ugotowany al dente – to sekret pysznego spaghetti. Podawaj na gorąco, ze startym parmezanem.