
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
25 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 gramów
1 puszka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do niewielkiego garnka przełóż pomidory z puszki, dodaj 0,5 łyżeczki mieszanki z czosnkiem, 0,5 łyżeczki mieszanki z chilli, szczyptę soli, pieprz i łyżkę cukru trzcinowego. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż pomidory zgęstnieją.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły dodaj drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i selera, zamieszaj i podsmaż przez 10 minut na małym ogniu. Podczas smażenia kilka razy zamieszaj. Do podsmażonych warzyw dodaj bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż przez 2 -3 minuty na małym ogniu.
Krok 3
W osobnym naczyniu zblenduj (lub zmiel posiekaj krótko w malakserze) pomidory, orzechy i oliwę. Dodaj papkę do podsmażonych warzyw. Dodaj do pozostałych składników podgotowane pomidory i ugotowaną soczewicę zamieszaj.
Krok 4
Do miski/małego garnka wlej ciepłą wodę, dodaj całe opakowanie Fixu Knorr, dokładnie zamieszaj (postaraj się aby nie było grudek) i przelej na patelnię, zamieszaj i duś całość przez 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku.
Krok 5
Na koniec dodaj posiekane liście bazylii, wymieszaj z makaronem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej