
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
25 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 gramów
1 puszka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do niewielkiego garnka przełóż pomidory z puszki, dodaj 0,5 łyżeczki mieszanki z czosnkiem, 0,5 łyżeczki mieszanki z chilli, szczyptę soli, pieprz i łyżkę cukru trzcinowego. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż pomidory zgęstnieją.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły dodaj drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i selera, zamieszaj i podsmaż przez 10 minut na małym ogniu. Podczas smażenia kilka razy zamieszaj. Do podsmażonych warzyw dodaj bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż przez 2 -3 minuty na małym ogniu.
Krok 3
W osobnym naczyniu zblenduj (lub zmiel posiekaj krótko w malakserze) pomidory, orzechy i oliwę. Dodaj papkę do podsmażonych warzyw. Dodaj do pozostałych składników podgotowane pomidory i ugotowaną soczewicę zamieszaj.
Krok 4
Do miski/małego garnka wlej ciepłą wodę, dodaj całe opakowanie Fixu Knorr, dokładnie zamieszaj (postaraj się aby nie było grudek) i przelej na patelnię, zamieszaj i duś całość przez 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku.
Krok 5
Na koniec dodaj posiekane liście bazylii, wymieszaj z makaronem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej