Wegańskie spaghetti bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie spaghetti bolognese

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

25 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

1 puszka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory z puszki, dodaj 0,5 łyżeczki mieszanki z czosnkiem, 0,5 łyżeczki mieszanki z chilli, szczyptę soli, pieprz i łyżkę cukru trzcinowego. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż pomidory zgęstnieją.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły dodaj drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i selera, zamieszaj i podsmaż przez 10 minut na małym ogniu. Podczas smażenia kilka razy zamieszaj. Do podsmażonych warzyw dodaj bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż przez 2 -3 minuty na małym ogniu.

Krok 3

W osobnym naczyniu zblenduj (lub zmiel posiekaj krótko w malakserze) pomidory, orzechy i oliwę. Dodaj papkę do podsmażonych warzyw. Dodaj do pozostałych składników podgotowane pomidory i ugotowaną soczewicę zamieszaj.

Krok 4

Do miski/małego garnka wlej ciepłą wodę, dodaj całe opakowanie Fixu Knorr, dokładnie zamieszaj (postaraj się aby nie było grudek) i przelej na patelnię, zamieszaj i duś całość przez 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekane liście bazylii, wymieszaj z makaronem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej