
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
25 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
200 gramów
1 puszka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do niewielkiego garnka przełóż pomidory z puszki, dodaj 0,5 łyżeczki mieszanki z czosnkiem, 0,5 łyżeczki mieszanki z chilli, szczyptę soli, pieprz i łyżkę cukru trzcinowego. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż pomidory zgęstnieją.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły dodaj drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i selera, zamieszaj i podsmaż przez 10 minut na małym ogniu. Podczas smażenia kilka razy zamieszaj. Do podsmażonych warzyw dodaj bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż przez 2 -3 minuty na małym ogniu.
Krok 3
W osobnym naczyniu zblenduj (lub zmiel posiekaj krótko w malakserze) pomidory, orzechy i oliwę. Dodaj papkę do podsmażonych warzyw. Dodaj do pozostałych składników podgotowane pomidory i ugotowaną soczewicę zamieszaj.
Krok 4
Do miski/małego garnka wlej ciepłą wodę, dodaj całe opakowanie Fixu Knorr, dokładnie zamieszaj (postaraj się aby nie było grudek) i przelej na patelnię, zamieszaj i duś całość przez 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku.
Krok 5
Na koniec dodaj posiekane liście bazylii, wymieszaj z makaronem i posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































