
Składniki
250 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania warzyw. Czerwoną cebulę obierz z łupin i posiekaj dość grubo. Młodą cukinię, bakłażana oraz paprykę umyj, wysusz i pokrój w kostkę o wymiarach około 2 × 2 cm. Obierz ananasa. Najpierw odetnij pióropusz i spód, następnie postaw owoc pionowo na desce i odcinaj skórę z góry na dół na tyle głęboko, by na jego powierzchni nie zostały zdrewniałe części. Przetnij ananasa na pół, usuń twardy rdzeń, a pozostały miąższ pokrój na niewielką kostkę.

Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć wszystkie warzywa i podsmaż, ciągle mieszając, aż nabiorą miękkości.

Krok 3
Do gorących jarzyn dodaj napój koksowy oraz opakowanie Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj około 15 min na wolnym ogniu.

Krok 4
Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj pokrojonego ananasa. Na koniec potrawę dopraw sokiem z limonki.


Dobra rada:
Pyszne curry z warzywami podawaj z ryżem oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrą. Do potrawy możesz dodać także usmażone tofu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie curry z ananasem
Nie od dziś wiadomo, że owoce pasują nie tylko do deserów i koktajli. W odpowiednio dobranych proporcjach potrafią również doskonale uzupełnić smak wytrawnych potraw. W naszej wyjątkowej propozycji to właśnie soczysty ananas zachwyci słodyczą, przenosząc swym wyśmienitym smakiem w nieco bardziej egzotyczne zakątki kulinarnego świata. Zapraszamy do skosztowania wyjątkowej potrawy – pysznego wege curry z warzywami i ananasem.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pełnej smaków i aromatów kuchni indyjskiej. Dodatkowo przepis na curry z ananasem zadowoli zarówno wegetarianów jak i wegan, ponieważ zestawiliśmy w nim produkty pochodzenia roślinnego, wzbogacone o przyprawy, takie jak sól.
Na jaką okazję?
Na obiad, szybką kolację albo lunch w pracy! Wielobarwny i smakowity obiad z ananasem w przeciwieństwie do wielu innych potraw, nie wymaga spędzenia w kuchni połowy dnia. Wreszcie każdy niedowiarek przekona się, że samodzielne przygotowywanie domowych posiłków jest na wyciągnięcie ręki. Koniec z wymówkami!
Czy wiesz, że?
Obecność ananasów na europejskich stołach zawdzięczamy jednemu z najbardziej znanych odkrywców – Krzysztofowi Kolumbowi. Te wyjątkowo słodkie i soczyste owoce cieszyły się ogromnym powodzeniem na dworze francuskiego króla Ludwika XIV.
Dla urozmaicenia:
Wierzch wegetariańskiego curry z ananasem możesz udekorować świeżymi kiełkami. Szczególnie polecamy chrupiące kiełki fasoli mung, wyróżniające się delikatnym smakiem zbliżonym do świeżo łuskanego młodego groszku.