Curry z ananasem wege – przepis z warzywami | Przepisy.pl pixel

Wegetariańskie curry z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania warzyw. Czerwoną cebulę obierz z łupin i posiekaj dość grubo. Młodą cukinię, bakłażana oraz paprykę umyj, wysusz i pokrój w kostkę o wymiarach około 2 × 2 cm. Obierz ananasa. Najpierw odetnij pióropusz i spód, następnie postaw owoc pionowo na desce i odcinaj skórę z góry na dół na tyle głęboko, by na jego powierzchni nie zostały zdrewniałe części. Przetnij ananasa na pół, usuń twardy rdzeń, a pozostały miąższ pokrój na niewielką kostkę.

Wegetariańskie curry z ananasem - Krok 1

Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć wszystkie warzywa i podsmaż, ciągle mieszając, aż nabiorą miękkości.

Wegetariańskie curry z ananasem - Krok 2

Krok 3

Do gorących jarzyn dodaj napój koksowy oraz opakowanie Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj około 15 min na wolnym ogniu.

Wegetariańskie curry z ananasem - Krok 3

Krok 4

Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj pokrojonego ananasa. Na koniec potrawę dopraw sokiem z limonki.

Wegetariańskie curry z ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne curry z warzywami podawaj z ryżem oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrą. Do potrawy możesz dodać także usmażone tofu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie curry z ananasemWegetariańskie curry z ananasem

Nie od dziś wiadomo, że owoce pasują nie tylko do deserów i koktajli. W odpowiednio dobranych proporcjach potrafią również doskonale uzupełnić smak wytrawnych potraw. W naszej wyjątkowej propozycji to właśnie soczysty ananas zachwyci słodyczą, przenosząc swym wyśmienitym smakiem w nieco bardziej egzotyczne zakątki kulinarnego świata. Zapraszamy do skosztowania wyjątkowej potrawy – pysznego wege curry z warzywami i ananasem.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników pełnej smaków i aromatów kuchni indyjskiej. Dodatkowo przepis na curry z ananasem zadowoli zarówno wegetarianów jak i wegan, ponieważ zestawiliśmy w nim produkty pochodzenia roślinnego, wzbogacone o przyprawy, takie jak sól.

Na jaką okazję?

Na obiad, szybką kolację albo lunch w pracy! Wielobarwny i smakowity obiad z ananasem w przeciwieństwie do wielu innych potraw, nie wymaga spędzenia w kuchni połowy dnia. Wreszcie każdy niedowiarek przekona się, że samodzielne przygotowywanie domowych posiłków jest na wyciągnięcie ręki. Koniec z wymówkami!

Czy wiesz, że?

Obecność ananasów na europejskich stołach zawdzięczamy jednemu z najbardziej znanych odkrywców – Krzysztofowi Kolumbowi. Te wyjątkowo słodkie i soczyste owoce cieszyły się ogromnym powodzeniem na dworze francuskiego króla Ludwika XIV.

Dla urozmaicenia:

Wierzch wegetariańskiego curry z ananasem możesz udekorować świeżymi kiełkami. Szczególnie polecamy chrupiące kiełki fasoli mung, wyróżniające się delikatnym smakiem zbliżonym do świeżo łuskanego młodego groszku.