
Składniki
250 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania warzyw. Czerwoną cebulę obierz z łupin i posiekaj dość grubo. Młodą cukinię, bakłażana oraz paprykę umyj, wysusz i pokrój w kostkę o wymiarach około 2 × 2 cm. Obierz ananasa. Najpierw odetnij pióropusz i spód, następnie postaw owoc pionowo na desce i odcinaj skórę z góry na dół na tyle głęboko, by na jego powierzchni nie zostały zdrewniałe części. Przetnij ananasa na pół, usuń twardy rdzeń, a pozostały miąższ pokrój na niewielką kostkę.

Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć wszystkie warzywa i podsmaż, ciągle mieszając, aż nabiorą miękkości.

Krok 3
Do gorących jarzyn dodaj napój koksowy oraz opakowanie Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj około 15 min na wolnym ogniu.

Krok 4
Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj pokrojonego ananasa. Na koniec potrawę dopraw sokiem z limonki.


Dobra rada:
Pyszne curry z warzywami podawaj z ryżem oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrą. Do potrawy możesz dodać także usmażone tofu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie curry z ananasem
Nie od dziś wiadomo, że owoce pasują nie tylko do deserów i koktajli. W odpowiednio dobranych proporcjach potrafią również doskonale uzupełnić smak wytrawnych potraw. W naszej wyjątkowej propozycji to właśnie soczysty ananas zachwyci słodyczą, przenosząc swym wyśmienitym smakiem w nieco bardziej egzotyczne zakątki kulinarnego świata. Zapraszamy do skosztowania wyjątkowej potrawy – pysznego wege curry z warzywami i ananasem.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pełnej smaków i aromatów kuchni indyjskiej. Dodatkowo przepis na curry z ananasem zadowoli zarówno wegetarianów jak i wegan, ponieważ zestawiliśmy w nim produkty pochodzenia roślinnego, wzbogacone o przyprawy, takie jak sól.
Na jaką okazję?
Na obiad, szybką kolację albo lunch w pracy! Wielobarwny i smakowity obiad z ananasem w przeciwieństwie do wielu innych potraw, nie wymaga spędzenia w kuchni połowy dnia. Wreszcie każdy niedowiarek przekona się, że samodzielne przygotowywanie domowych posiłków jest na wyciągnięcie ręki. Koniec z wymówkami!
Czy wiesz, że?
Obecność ananasów na europejskich stołach zawdzięczamy jednemu z najbardziej znanych odkrywców – Krzysztofowi Kolumbowi. Te wyjątkowo słodkie i soczyste owoce cieszyły się ogromnym powodzeniem na dworze francuskiego króla Ludwika XIV.
Dla urozmaicenia:
Wierzch wegetariańskiego curry z ananasem możesz udekorować świeżymi kiełkami. Szczególnie polecamy chrupiące kiełki fasoli mung, wyróżniające się delikatnym smakiem zbliżonym do świeżo łuskanego młodego groszku.


































