
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
8 ziaren
0.5 łyżeczki
12 ziaren
150 gramów
50 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste.

Krok 2
Umyj dokładnie ogórki na konserwowe. Marchew, chrzan, cebule i czosnek obierz, umyj pokrój w małe talarki.

Krok 3
Na dno słoików włóż koper, złożony liść chrzanu, dodaj przyprawy liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, pieprz. Do słoików ściśle jak tylko to możliwe włóż ogórki, dodaj do nich czosnek, kawałki chrzanu, po kilka kawałków marchewki i cebuli. Na wierzchu umieść kolejną gałązkę kopru.

Krok 4
Teraz przygotuj najlepszą zalewę do ogórków konserwowych. W garnku zagotuj około 1,5l wody, dodaj do niej szklankę octu spirytusowego, cukier i sól, a całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Gorącą jeszcze marynatą zalej ogórki na konserwowe, pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki mocno zakręć. Umieść w garnku wyścielonym gazetami, zalej gorącą wodą i pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.

Krok 6
Po tym czasie ogórki wyjmij z garnka odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki konserwowe w najlepszej zalewie będą idealne po kilku dniach.


Dobra rada:
Do środka słoika z ogórkami konserwowymi możesz dodać paprykę czerwoną lub jeśli lubisz ogórki w wersji na ostro, dodaj 1 przeciętą na pół chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie większości ta propozycja nasunie się na myśl jako pierwsza. Chrupiące, jędrne, intensywnie zielone. Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych sprawia, że smakują pysznie zarówno jako dodatek, jak i solo. Ogórki konserwowe nie potrzebują reklamy, ich smak sam się broni!
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku ogórków konserwowych. Te przygotowane samodzielnie z najlepszą zalewą do ogórków konserwowych smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Ogórki konserwowe w najlepszej zalewie z naszego przepisu pasują zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako szybka przekąska. Chrup ogórki konserwowe, kiedy tylko najdzie Cię ochota na małe conieco!
Czy wiesz, że?
Ogórki konserwowe to nic innego, jak ogórki gruntowe umieszczone w specjalnej najlepszej zalewie przygotowanej z wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw. W słoikach ogórki są w stanie przetrwać bardzo długo, nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Dla urozmaicenia:
Do środka słoika możesz dodać np. paprykę czerwoną. Osobom, które preferują nieco bardziej pikantne wydanie, polecamy najlepszą zalewę do ogórków konserwowych towarzystwie dodatkiem papryczki chili.






























