Ogórki konserwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki konserwowe

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

8 ziaren

0.5 łyżeczki

12 ziaren

150 gramów

50 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Ogórki konserwowe - Krok 1

Krok 2

Umyj dokładnie ogórki. Marchew, chrzan, cebule i czosnek obierz, umyj pokrój w małe talarki.

Ogórki konserwowe - Krok 2

Krok 3

Na dno słoików włóż koper, złożony liść chrzanu, dodaj przyprawy liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, pieprz. Do słoików ściśle jak tylko to możliwe włóż ogórki , dodaj do nich czosnek, kawałki chrzanu, po kilka kawałków marchewki i cebuli. Na wierzchy umieść kolejną gałązkę kopru.

Ogórki konserwowe - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj około 1,5l wody dodaj do niej szklankę octu spirytusowego, cukier i sól całość dokładnie wymieszaj.

Ogórki konserwowe - Krok 4

Krok 5

Gorącą jeszcze marynatą zalej ogórki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki mocno zakręć. Umieść w garnku wyścielonym gazetami zalej gorącą woda pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.

Ogórki konserwowe - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie ogórki wyjmij z garnka odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki będą idealne po kilku dniach.

Ogórki konserwowe - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka słoika możesz dodać paprykę czerwona lub jeśli lubisz ogórki w wersji na ostro dodaj 1 przeciętą na pół chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki konserwoweOgórki konserwowe

Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie większości ta propozycja nasunie się na myśl jako pierwsza. Chrupiące, jędrne, intensywnie zielone. Smakują pysznie zarówno jako dodatek, jak i w formie solo. Ogórki konserwowe nie potrzebują reklamy, ich smak sam się broni!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku ogórków konserwowych. Te przygotowane na własną rękę smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako szybka przekąska. Chrupnij ogórek konserwowy, kiedy tylko najdzie Cię ochota!

Czy wiesz, że?

Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki gruntowe umieszczone w specjalnej marynacie przygotowanej z wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw. W słoikach ogórki są w stanie przetrwać bardzo długo, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Dla urozmaicenia:

Do środka słoika możesz dodać np. paprykę czerwoną. Osobom, które preferują nieco bardziej pikantne wydanie, polecamy ogórki kiszone w towarzystwie papryczki chili.