Ogórki konserwowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki konserwowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

8 ziaren

0.5 łyżeczki

12 ziaren

150 gramów

50 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.

Ogórki konserwowe - Krok 1

Krok 2

Umyj dokładnie ogórki. Marchew, chrzan, cebule i czosnek obierz, umyj pokrój w małe talarki.

Ogórki konserwowe - Krok 2

Krok 3

Na dno słoików włóż koper, złożony liść chrzanu, dodaj przyprawy liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, pieprz. Do słoików ściśle jak tylko to możliwe włóż ogórki , dodaj do nich czosnek, kawałki chrzanu, po kilka kawałków marchewki i cebuli. Na wierzchy umieść kolejną gałązkę kopru.

Ogórki konserwowe - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj około 1,5l wody dodaj do niej szklankę octu spirytusowego, cukier i sól całość dokładnie wymieszaj.

Ogórki konserwowe - Krok 4

Krok 5

Gorącą jeszcze marynatą zalej ogórki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki mocno zakręć. Umieść w garnku wyścielonym gazetami zalej gorącą woda pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.

Ogórki konserwowe - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie ogórki wyjmij z garnka odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki będą idealne po kilku dniach.

Ogórki konserwowe - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka słoika możesz dodać paprykę czerwona lub jeśli lubisz ogórki w wersji na ostro dodaj 1 przeciętą na pół chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki konserwoweOgórki konserwowe

Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie większości ta propozycja nasunie się na myśl jako pierwsza. Chrupiące, jędrne, intensywnie zielone. Smakują pysznie zarówno jako dodatek, jak i w formie solo. Ogórki konserwowe nie potrzebują reklamy, ich smak sam się broni!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku ogórków konserwowych. Te przygotowane na własną rękę smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako szybka przekąska. Chrupnij ogórek konserwowy, kiedy tylko najdzie Cię ochota!

Czy wiesz, że?

Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki gruntowe umieszczone w specjalnej marynacie przygotowanej z wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw. W słoikach ogórki są w stanie przetrwać bardzo długo, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Dla urozmaicenia:

Do środka słoika możesz dodać np. paprykę czerwoną. Osobom, które preferują nieco bardziej pikantne wydanie, polecamy ogórki kiszone w towarzystwie papryczki chili.