
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
8 ziaren
0.5 łyżeczki
12 ziaren
150 gramów
50 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste.
Krok 2
Umyj dokładnie ogórki. Marchew, chrzan, cebule i czosnek obierz, umyj pokrój w małe talarki.
Krok 3
Na dno słoików włóż koper, złożony liść chrzanu, dodaj przyprawy liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, pieprz. Do słoików ściśle jak tylko to możliwe włóż ogórki , dodaj do nich czosnek, kawałki chrzanu, po kilka kawałków marchewki i cebuli. Na wierzchy umieść kolejną gałązkę kopru.
Krok 4
W garnku zagotuj około 1,5l wody dodaj do niej szklankę octu spirytusowego, cukier i sól całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Gorącą jeszcze marynatą zalej ogórki pozostawiając tylko około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki mocno zakręć. Umieść w garnku wyścielonym gazetami zalej gorącą woda pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.
Krok 6
Po tym czasie ogórki wyjmij z garnka odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki będą idealne po kilku dniach.
Dobra rada:
Do środka słoika możesz dodać paprykę czerwona lub jeśli lubisz ogórki w wersji na ostro dodaj 1 przeciętą na pół chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Liść laurowy z Turcji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejInne przepisy
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie większości ta propozycja nasunie się na myśl jako pierwsza. Chrupiące, jędrne, intensywnie zielone. Smakują pysznie zarówno jako dodatek, jak i w formie solo. Ogórki konserwowe nie potrzebują reklamy, ich smak sam się broni!
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku ogórków konserwowych. Te przygotowane na własną rękę smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako szybka przekąska. Chrupnij ogórek konserwowy, kiedy tylko najdzie Cię ochota!
Czy wiesz, że?
Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki gruntowe umieszczone w specjalnej marynacie przygotowanej z wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw. W słoikach ogórki są w stanie przetrwać bardzo długo, nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Dla urozmaicenia:
Do środka słoika możesz dodać np. paprykę czerwoną. Osobom, które preferują nieco bardziej pikantne wydanie, polecamy ogórki kiszone w towarzystwie papryczki chili.