Ogórki konserwowe – przepis pixel

Ogórki konserwowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

8 ziaren

0.5 łyżeczki

12 ziaren

150 gramów

50 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste.

Ogórki konserwowe - Krok 1

Krok 2

Umyj dokładnie ogórki na konserwowe. Marchew, chrzan, cebule i czosnek obierz, umyj pokrój w małe talarki.

Ogórki konserwowe - Krok 2

Krok 3

Na dno słoików włóż koper, złożony liść chrzanu, dodaj przyprawy liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, pieprz. Do słoików ściśle jak tylko to możliwe włóż ogórki, dodaj do nich czosnek, kawałki chrzanu, po kilka kawałków marchewki i cebuli. Na wierzchu umieść kolejną gałązkę kopru.

Ogórki konserwowe - Krok 3

Krok 4

Teraz przygotuj najlepszą zalewę do ogórków konserwowych. W garnku zagotuj około 1,5l wody, dodaj do niej szklankę octu spirytusowego, cukier i sól, a całość dokładnie wymieszaj.

Ogórki konserwowe - Krok 4

Krok 5

Gorącą jeszcze marynatą zalej ogórki na konserwowe, pozostawiając tylko około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki mocno zakręć. Umieść w garnku wyścielonym gazetami, zalej gorącą wodą i pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.

Ogórki konserwowe - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie ogórki wyjmij z garnka odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ogórki konserwowe w najlepszej zalewie będą idealne po kilku dniach.

Ogórki konserwowe - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka słoika z ogórkami konserwowymi możesz dodać paprykę czerwoną lub jeśli lubisz ogórki w wersji na ostro, dodaj 1 przeciętą na pół chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki konserwowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki konserwoweOgórki konserwowe

Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie większości ta propozycja nasunie się na myśl jako pierwsza. Chrupiące, jędrne, intensywnie zielone. Najlepsza zalewa do ogórków konserwowych sprawia, że smakują pysznie zarówno jako dodatek, jak i solo. Ogórki konserwowe nie potrzebują reklamy, ich smak sam się broni!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku ogórków konserwowych. Te przygotowane samodzielnie z najlepszą zalewą do ogórków konserwowych smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Ogórki konserwowe w najlepszej zalewie z naszego przepisu pasują zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako szybka przekąska. Chrup ogórki konserwowe, kiedy tylko najdzie Cię ochota na małe conieco!

Czy wiesz, że?

Ogórki konserwowe to nic innego, jak ogórki gruntowe umieszczone w specjalnej najlepszej zalewie przygotowanej z wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw. W słoikach ogórki są w stanie przetrwać bardzo długo, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Dla urozmaicenia:

Do środka słoika możesz dodać np. paprykę czerwoną. Osobom, które preferują nieco bardziej pikantne wydanie, polecamy najlepszą zalewę do ogórków konserwowych towarzystwie dodatkiem papryczki chili.