Paella z szafranem i cytryną
NOWY PRZEPIS
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
320 gramów
750 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szafran przełóż do małej miseczki. Zalej łyżką ciepłej wody i odstaw aby się namoczył. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i dobrze posiekaj. Bulion zagotuj.
Krok 2
Do miski otrzyj skórkę z cytryny. Otarte skórki wymieszaj z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka, czosnkiem i papryką wędzoną.
Krok 3
Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy. Usmaż paprykę przez ok 3 minuty. Dodaj zamarynowane kawałki roślinnego a'la kurczaka i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Teraz wsyp ryż, wymieszaj dobrze i wlej namoczony szafran. Dolej gorący bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Krok 5
Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok. Paellę dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Zioła posiekaj, posyp danie i od razu podawaj.

Dobra rada:
Paellę możesz doprawić sokiem z pomarańczy. Dodaj również świeże chili aby zaostrzyć smak. Natkę pietruszki zastąp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paella z szafranem i cytryną
Czas zapoznać się z hiszpańską kulturą od kuchni. Paella to danie, które przyrządzać można w najróżniejszych wariantach. Choć zazwyczaj szefowie kuchni nie stronią od wykorzystywania w przepisach ryb i owoców morza, nie są one niezbędne do przyrządzenia popisowej paelli. Umiejętnie dobrane dodatki są w stanie zamienić wegańską paellę z szafranem i cytryną w naprawdę wykwintny posiłek. Przekonasz się o tym we własnej kuchni!
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej wegetariańska paella z szafranem, cytryną i warzywami będzie nie lada gratką. Receptura jest odpowiednia dla zwolenników diet roślinnych, więc przy stole zasiąść można bez jakichkolwiek podziałów!
Na jaką okazję?
Wegańska paella z szafranem, który stanowi najdroższą przyprawę świata, wyniesie nasze posiedzenia przy stole na wyższy poziom. Z powodzeniem serwować ją można podczas uroczystych kolacji i świątecznych obiadów.
Czy wiesz, że?
Do przygotowania paelli wegańskiej najlepiej nadaje się biały ryż o krótkich i zaokrąglonych ziarnach. Można użyć ryżu arborio - zazwyczaj wykorzystywanego do włoskiego risotto.
Dla urozmaicenia:
Podczas gotowania czerp z bogactwa warzyw sezonowych. Do wegetariańskiej paelli z cytryną i szafranem możesz dodać np. groszek cukrowy albo bób.