Paella z szafranem i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella z szafranem i cytryną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

750 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szafran przełóż do małej miseczki. Zalej łyżką ciepłej wody i odstaw aby się namoczył. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i dobrze posiekaj. Bulion zagotuj.

Krok 2

Do miski otrzyj skórkę z cytryny. Otarte skórki wymieszaj z Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, czosnkiem i papryką wędzoną.

Krok 3

Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy. Usmaż paprykę przez ok 3 minuty. Dodaj zamarynowane Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz wsyp ryż, wymieszaj dobrze i wlej namoczony szafran. Dolej gorący bulionu i gotuj powoli aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Krok 5

Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok. Paellę dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Zioła posiekaj, posyp danie i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Paellę możesz doprawić sokiem z pomarańczy. Dodaj również świeże chili aby zaostrzyć smak. Natkę pietruszki zastąp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella z szafranem i cytryną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z szafranem i cytryną Paella z szafranem i cytryną

Czas zapoznać się z hiszpańską kulturą od kuchni. Paella to danie, które przyrządzać można w najróżniejszych wariantach. Choć zazwyczaj szefowie kuchni nie stronią od wykorzystywania w przepisach ryb i owoców morza, nie są one niezbędne do przyrządzenia popisowej paelli. Umiejętnie dobrane dodatki są w stanie zamienić wegańską paellę z szafranem i cytryną w naprawdę wykwintny posiłek. Przekonasz się o tym we własnej kuchni!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej wegetariańska paella z szafranem, cytryną i warzywami będzie nie lada gratką. Receptura jest odpowiednia dla zwolenników diet roślinnych, więc przy stole zasiąść można bez jakichkolwiek podziałów!

Na jaką okazję?

Wegańska paella z szafranem, który stanowi najdroższą przyprawę świata, wyniesie nasze posiedzenia przy stole na wyższy poziom. Z powodzeniem serwować ją można podczas uroczystych kolacji i świątecznych obiadów.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania paelli wegańskiej najlepiej nadaje się biały ryż o krótkich i zaokrąglonych ziarnach. Można użyć ryżu arborio - zazwyczaj wykorzystywanego do włoskiego risotto.

Dla urozmaicenia:

Podczas gotowania czerp z bogactwa warzyw sezonowych. Do wegetariańskiej paelli z cytryną i szafranem możesz dodać np. groszek cukrowy albo bób.