Ryż basmati o delikatnym orzechowym posmaku czy może jaśminowy z kwiatową nutą? Dziś podpowiadamy, jaki ryż pasuje do różnych dań.
Ryż basmati
Krótka charakterystyka: ryż basmati najpopularniejszy jest w Pakistanie i Indiach. Ceniony za długie, cienkie ziarna, które charakteryzują się delikatnym orzechowym posmakiem. Występuje w dwóch odmianach: brązowej i białej. Jego zaletą jest to, że po ugotowaniu jest lekko klejący się, a mimo tego jego poszczególne ziarna zachowują swoją formę.
Do czego się sprawdzi: ten gatunek ryżu jest idealnym wyborem do przyrządzania dań z drobiu. Będzie również dobrym dodatkiem do owoców morza i ryb. Spróbuj podać go na przykład z krewetkami, najlepiej dobrze doprawionymi trawą cytrynową. W połączeniu z odpowiednimi składnikami, stworzy z kolei smaczną sałatkę. Zestaw go z kawałkami wędzonego kurczaka i pasującymi do niego warzywami, np. czerwoną papryką i pomidorkami koktajlowymi. Taką kompozycję składników koniecznie dopraw odpowiednim sosem. Świetnym wyborem będzie też użycie owoców: suszonej żurawiny, kawałków świeżego ananasa czy gruszek. Warty polecenia będzie ryż słodko-ostry z mango i kokosem. Jak widać, basmati jest dość uniwersalny. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki ryż wybrać, zainteresuj się właśnie tym.
Ryż jaśminowy
Krótka charakterystyka: pochodzący z Tajlandii ryż jaśminowy swoją nazwę zawdzięcza delikatnemu, kwiatowemu zapachowi oraz wyjątkowej, białej barwie. Charakteryzuje się długimi ziarnami, które można przyrządzić na dwa sposoby: sypki i lekko kleisty. Dzięki temu sprawdzi się do różnych potraw.
Do czego się sprawdzi: z lekko słodkiego w smaku ryżu jaśminowego przygotujesz nie tylko dania wytrawne, ale również wiele deserów. Wypróbuj np. połączyć go z mlekiem kokosowym i dojrzałym mango. Dobrze skomponuje się również z mięsem i owocami morza. Będzie świetnie pasował do tajskiego curry. Jest również dobrym wyborem do przyrządzania dań warzywnych, np. ryżu podsmażanego z warzywami. Koniecznie wypróbuj także faszerowaną paprykę z ryżem. Będzie wyjątkowo smaczna, jeśli do nadzienia użyjesz krewetek i sera pleśniowego. Jeśli szukasz smacznego i uniwersalnego ryżu, wybierz jaśminowy.
Jak widać, oba z opisywanych w tym poradniku rodzajów ryżu mają wszechstronne zastosowanie i mogą stanowić świetną bazę do wielu dań. Łącz je z ulubionymi składnikami, a z pewnością przyrządzisz smaczne i różnorodne potrawy.
Komentarze (0)