Ryż podsmażany z warzywami

- Krok 1Ryż opłucz w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Zalej 500 ml wody - powinno być jej około 2 cm nad poziom ryżu, dodaj kostkę rosołową. Ryż gotuj pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.
- Krok 2Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, posiekaj kolendrę, czosnek i chili, zetrzyj na tarce imbir, dymki pokrój w piórka, szczypior drobno posiekaj.
- Krok 3W garnku na rozgrzanej Ramie obsmaż na złoty kolor chili, cebulkę, marchew i czosnek.
- Krok 4Dodaj ryż i rozmrożone warzywa: groszek i fasolkę, całość dopraw do smaku kminem rzymskim, imbirem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i szczypiorem.


Ryż podsmażany z warzywami
Potrzebujesz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie szybkiego i smacznego obiadu lub kolacji? W takim razie zainspiruj się przepisem na ryż podsmażany z warzywami. Do tego dania najlepiej wykorzystaj ryż jaśminowy, który ma delikatny, kwiatowy zapach i orzechowy posmak, a po ugotowaniu jest odrobinę klejący. Będziesz także potrzebować kilku popularnych warzyw, takich jak: marchew, zielona fasolka i groszek oraz cebula dymka ze szczypiorkiem. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a dymkę pokrój. Podsmaż je z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz posiekanej papryczki chili. Na patelnię przełóż także fasolkę z groszkiem i ugotowany wcześniej ryż. Wyrazisty smak zapewni potrawie kmin rzymski oraz starty, świeży korzeń imbiru. Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnego obiadu, możesz dodać do ryżu kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Smażony ryż podawaj na gorąco, zaraz po przyrządzeniu, posypany drobno posiekaną świeżą kolendrą oraz szczypiorkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na to proste, ale oryginalne i smaczne danie.