Ryż podsmażany z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2080 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

10 gramów

100 gramów

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłucz w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Zalej 500 ml wody - powinno być jej około 2 cm nad poziom ryżu, dodaj kostkę rosołową. Ryż gotuj pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.

Ryż podsmażany z warzywami - Krok 1

Krok 2

Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, posiekaj kolendrę, czosnek i chili, zetrzyj na tarce imbir, dymki pokrój w piórka, szczypior drobno posiekaj.

Ryż podsmażany z warzywami - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej Ramie obsmaż na złoty kolor chili, cebulkę, marchew i czosnek.

Ryż podsmażany z warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i rozmrożone warzywa: groszek i fasolkę, całość dopraw do smaku kminem rzymskim, imbirem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i szczypiorem.

Ryż podsmażany z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować ryż, dodając do niego podsmażone krewetki lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż podsmażany z warzywamiRyż podsmażany z warzywami

Potrzebujesz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie szybkiego i smacznego obiadu lub kolacji? W takim razie zainspiruj się przepisem na ryż podsmażany z warzywami. Do tego dania najlepiej wykorzystaj ryż jaśminowy, który ma delikatny, kwiatowy zapach i orzechowy posmak, a po ugotowaniu jest odrobinę klejący. Będziesz także potrzebować kilku popularnych warzyw, takich jak: marchew, zielona fasolka i groszek oraz cebula dymka ze szczypiorkiem. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a dymkę pokrój. Podsmaż je z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz posiekanej papryczki chili. Na patelnię przełóż także fasolkę z groszkiem i ugotowany wcześniej ryż. Wyrazisty smak zapewni potrawie kmin rzymski oraz starty, świeży korzeń imbiru. Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnego obiadu, możesz dodać do ryżu kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Smażony ryż podawaj na gorąco, zaraz po przyrządzeniu, posypany drobno posiekaną świeżą kolendrą oraz szczypiorkiem. Skorzystaj z naszego przepisu na to proste, ale oryginalne i smaczne danie.