
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
300 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj wodę w garnku, wsyp do niej ryż i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Później odcedź go i odstaw. Podczas gotowania ryżu możesz przygotować warzywa – paprykę, papryczkę chili, trzy marchewki i cebulę dymkę. Pokrój je w paski. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią pokrojone warzywa. Smaż je przez 10 minut.

Krok 2
Przejdź do przygotowania wyrazistego, chińskiego sosu. W misce, miarce kuchennej lub dużym kubku połącz Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 mililitrami wody i dokładnie wymieszaj. Do naczynia dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego, a następnie znowu wymieszaj całość.

Krok 3
Fix wymieszany z wodą, sosem sojowym i olejem sezamowym wlej na patelnię z usmażonymi warzywami. Dodaj do nich także sok z wyciśniętej cytryny oraz 150 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Całość zagotuj i dokładnie wymieszaj. Warzywa po chińsku podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Do ryżu po chińsku z sosem sojowym doskonale pasują typowe dla azjatyckiej kuchni warzywa, np. grzyby mun czy groszek cukrowy – odmiana zielonego groszku, pochodząca właśnie z Państwa Środka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami po chińsku
Sypki ryż po chińsku z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Zrobisz ją łatwo, a wszystko, czego do niej potrzebujesz, masz prawdopodobnie w domowej spiżarni. Zgadza się – ryż po chińsku z warzywami przyrządzisz bez trudu, nawet jeśli z kuchnią Państwa Środka nie było ci wcześniej po drodze.
Dla kogo?
W tym daniu to warzywa grają pierwsze skrzypce, więc recepturę na warzywa po chińsku z ryżem polecamy wszystkim osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Bez kotleta albo skwarków posiłki mogą być naprawdę pyszne! Dla przykładu, marchew i papryka po uduszeniu nadadzą ryżowi z warzywami po chińsku słodyczy.
Na jaką okazję?
Ryż to podstawa kuchni chińskiej i trudno sobie bez niego wyobrazić jakikolwiek orientalny obiad. Ryż z warzywami po chińsku proponujemy przygotować z gatunku długo-ziarnistego. Pozwoli to zbliżyć się jeszcze bardziej do autentycznych smaków azjatyckich kulinariów.
Czy wiesz, że?
Doskonały efekt w ryżu po chińsku osiągniesz, gdy potniesz warzywa w cieniutkie paski, charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Warzywa po chińsku z ryżem będą chrupiące, jeśli przed zagotowaniem w sosie, chwilę je obsmażysz. Przyrządzając ryż po chińsku z warzywami, nie pomijaj żadnego kroku.
Dla urozmaicenia:
Znakomicie do ryżu po chińsku z warzywami pasuje zielony groszek cukrowy, który kolorystycznie wyróżni się na talerzu. Co jeszcze należy wiedzieć o przepisie na ryż z warzywami po chińsku? Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Możesz jeść je pałeczkami – ta umiejętność może przydać ci się w przyszłości.