Ryż z warzywami po chińsku: z sosem sojowym | Przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami po chińsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

178

3069 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4028 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

300 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj wodę w garnku, wsyp do niej ryż i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Później odcedź go i odstaw. Podczas gotowania ryżu możesz przygotować warzywa – paprykę, papryczkę chili, trzy marchewki i cebulę dymkę. Pokrój je w paski. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią pokrojone warzywa. Smaż je przez 10 minut.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 1

Krok 2

Przejdź do przygotowania wyrazistego, chińskiego sosu. W misce, miarce kuchennej lub dużym kubku połącz Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 mililitrami wody i dokładnie wymieszaj. Do naczynia dodaj łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego, a następnie znowu wymieszaj całość.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszany z wodą, sosem sojowym i olejem sezamowym wlej na patelnię z usmażonymi warzywami. Dodaj do nich także sok z wyciśniętej cytryny oraz 150 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Całość zagotuj i dokładnie wymieszaj. Warzywa po chińsku podawaj z ryżem.

Ryż z warzywami po chińsku - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryżu po chińsku z sosem sojowym doskonale pasują typowe dla azjatyckiej kuchni warzywa, np. grzyby mun czy groszek cukrowy – odmiana zielonego groszku, pochodząca właśnie z Państwa Środka.

51

Opinie o przepisie

  • Beata Oczkowicz

    Beata Oczkowicz , 11.06.2016

    Fix knorr to po to ze to strona knorra hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Oczkowicz

    Beata Oczkowicz , 11.06.2016

    Fix knor to po to ze to strona knorra hehehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Grążawski

    Daniel Grążawski , 30.01.2016

    mega!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kochaniak

    Ania Kochaniak , 21.01.2016

    Ten caly fix knorr to po co? A slyszales czlowieku o cynamonie, kolendrze, imbirze i anyzu plus tostowany olej sezamowy? Do dupy z takim jedzeniem, gdzie sypie sie chemie. Kpiny :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 29.11.2015

    bardzo dobre danie i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Grajczak

    Adrian Grajczak , 09.11.2015

    Dwie duże stołowe łyżki ciemnego sosu sojowego z chili sypanym dodają bardzo wyrazistego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian. D.

    Damian. D. , 04.07.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Bela

    Bozena Bela , 15.06.2015

    Uwielbiam takie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marek szymczyk

    marek szymczyk , 13.06.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 01.06.2015

    lubię takie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian. D.

    Damian. D. , 26.05.2015

    smakuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Simiński

    Sebastian Simiński , 17.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona.janczewska91@wp.pl

    iwona.janczewska91@wp.pl , 27.04.2015

    om om om om

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Sztemberg

    Sebastian Sztemberg , 26.03.2015

    Hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Szymaniak

    Arkadiusz Szymaniak , 09.08.2014

    Tam niema golonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.08.2014

    Marek, nie ma tak łatwo, trzeba ugotować. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tyszkiewicz

    Marek Tyszkiewicz , 09.08.2014

    poproszę podwójną porcje z dostawą do domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Lewicki

    Piotr Lewicki , 09.08.2014

    Good!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Macias

    Bogumiła Macias , 09.08.2014

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski , 09.08.2014

    tylko bez piesków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Grabarczuk

    Roman Grabarczuk , 09.08.2014

    smak!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bea Busia

    Bea Busia , 09.08.2014

    To się ma do prawdziwej potrawy chińskiej jak pizza z polskimi dodatkami czyli - śledź, chrzan, kapusta kwaszona itd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Zbieg

    Zofia Zbieg , 08.08.2014

    LUBIE I POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Drewnik

    Andrzej Drewnik , 08.08.2014

    1,5 kg pomidorów jedną cebula

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Drewnik

    Andrzej Drewnik , 08.08.2014

    Ja tam bym jakąś szprote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 08.08.2014

    ale jec diededycznie to cialko troche sie zmniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sahnepudding Schokolade

    Sahnepudding Schokolade , 08.08.2014

    mmm pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Tańska-Wiśniewska

    Wanda Tańska-Wiśniewska , 08.08.2014

    Jak fasola, to może po bretoński, albo sałatka z fasoli, albo zimniejszą porą pyszna fasolówka, albo ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Falkowski

    Piotr Falkowski , 08.08.2014

    Kuchnia jak kuchnia Bozenko.Azjatycki relaks po takim jedzonku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 08.08.2014

    Nie lubię takiej kuchni.Nie ma jak schabowy z kapustką i ziemniaczkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z fasolą
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami po chińskuRyż z warzywami po chińsku

Sypki ryż po chińsku z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Zrobisz ją łatwo, a wszystko, czego do niej potrzebujesz, masz prawdopodobnie w domowej spiżarni. Zgadza się – ryż po chińsku z warzywami przyrządzisz bez trudu, nawet jeśli z kuchnią Państwa Środka nie było ci wcześniej po drodze.

Dla kogo?

W tym daniu to warzywa grają pierwsze skrzypce, więc recepturę na warzywa po chińsku z ryżem polecamy wszystkim osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Bez kotleta albo skwarków posiłki mogą być naprawdę pyszne! Dla przykładu, marchew i papryka po uduszeniu nadadzą ryżowi z warzywami po chińsku słodyczy.

Na jaką okazję?

Ryż to podstawa kuchni chińskiej i trudno sobie bez niego wyobrazić jakikolwiek orientalny obiad. Ryż z warzywami po chińsku proponujemy przygotować z gatunku długo-ziarnistego. Pozwoli to zbliżyć się jeszcze bardziej do autentycznych smaków azjatyckich kulinariów.

Czy wiesz, że?

Doskonały efekt w ryżu po chińsku osiągniesz, gdy potniesz warzywa w cieniutkie paski, charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Warzywa po chińsku z ryżem będą chrupiące, jeśli przed zagotowaniem w sosie, chwilę je obsmażysz. Przyrządzając ryż po chińsku z warzywami, nie pomijaj żadnego kroku.

Dla urozmaicenia:

Znakomicie do ryżu po chińsku z warzywami pasuje zielony groszek cukrowy, który kolorystycznie wyróżni się na talerzu. Co jeszcze należy wiedzieć o przepisie na ryż z warzywami po chińsku? Danie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Możesz jeść je pałeczkami – ta umiejętność może przydać ci się w przyszłości.