Dania z Ryżem i Warzywami
70 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami jest potrawą wyjątkowo prostą w przygotowaniu, nadającą się na szybki obiad albo lunch do pracy. Istnieją również takie wersje dania, które z powodzeniem podasz podczas kolacji – należą do nich chociażby risotto i paella. Wszystko zależy od tego, jakich składników oraz przypraw użyjesz. W najprostszym wydaniu tej potrawy wystarczą jedynie ryż i dowolne warzywa. Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcesz nadać mu inną barwę, dodaj do niego w czasie gotowania trochę przypraw, na przykład kurkumę – dzięki temu po ugotowaniu będzie miał żółty kolor. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni. W sezonie letnim korzystaj ze świeżych cukinii, brokułów, pomidorów i bakłażanów. W sezonie zimowym sięgaj częściej po warzywa mrożone i marynowane. Aby danie nie było suche, przygotuj sos, dzięki któremu smak całości będzie bardziej wyrazisty. Ryż z warzywami przyrządzisz na wiele sposobów, wzorując się na kuchniach świata. W przepisach, które znajdują się poniżej, widnieją propozycje na ryż po chińsku, meksykańsku, indyjsku czy brazylijsku. Ryż z dodatkami nadaje się ponadto do faszerowania większych warzyw, na przykład papryk, pomidorów, bakłażanów. Sprawdź także sposoby na udane risotto bądź paellę. Te dwa dania różnią się od siebie głównie konsystencją ryżu. Risotto może być płynne, a ryż zlepiony, w paelli zaś musi być sypki. Do obu potraw dodawaj składniki zgodnie z Twoimi upodobaniami kulinarnymi oraz finalnym efektem, jaki chcesz osiągnąć. Mogą to być na przykład owoce morza, prawdziwki czy szparagi, jak również kurczak, zielony groszek, marchewka, kukurydza, sery. Zarówno paellę, jak i risotto podawaj gorące, od razu po przyrządzeniu, smakują wtedy najlepiej. Przygotuj z nami zapiekane risotto z kiełbasą, smażony ryż z sosem słodko-kwaśnym, warzywa w pięciu smakach, ryż z grzybami, ryż masala kedgeree, i wiele innych smacznych potraw! Przekonaj się, że proste sposoby na dania są niekiedy najlepsze. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na smaczne dania z ryżem.