Dania z Ryżem i Warzywami
70 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami jest potrawą wyjątkowo prostą w przygotowaniu, nadającą się na szybki obiad albo lunch do pracy. Istnieją również takie wersje dania, które z powodzeniem podasz podczas kolacji – należą do nich chociażby risotto i paella. Wszystko zależy od tego, jakich składników oraz przypraw użyjesz. W najprostszym wydaniu tej potrawy wystarczą jedynie ryż i dowolne warzywa. Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcesz nadać mu inną barwę, dodaj do niego w czasie gotowania trochę przypraw, na przykład kurkumę – dzięki temu po ugotowaniu będzie miał żółty kolor. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni. W sezonie letnim korzystaj ze świeżych cukinii, brokułów, pomidorów i bakłażanów. W sezonie zimowym sięgaj częściej po warzywa mrożone i marynowane. Aby danie nie było suche, przygotuj sos, dzięki któremu smak całości będzie bardziej wyrazisty. Ryż z warzywami przyrządzisz na wiele sposobów, wzorując się na kuchniach świata. W przepisach, które znajdują się poniżej, widnieją propozycje na ryż po chińsku, meksykańsku, indyjsku czy brazylijsku. Ryż z dodatkami nadaje się ponadto do faszerowania większych warzyw, na przykład papryk, pomidorów, bakłażanów. Sprawdź także sposoby na udane risotto bądź paellę. Te dwa dania różnią się od siebie głównie konsystencją ryżu. Risotto może być płynne, a ryż zlepiony, w paelli zaś musi być sypki. Do obu potraw dodawaj składniki zgodnie z Twoimi upodobaniami kulinarnymi oraz finalnym efektem, jaki chcesz osiągnąć. Mogą to być na przykład owoce morza, prawdziwki czy szparagi, jak również kurczak, zielony groszek, marchewka, kukurydza, sery. Zarówno paellę, jak i risotto podawaj gorące, od razu po przyrządzeniu, smakują wtedy najlepiej. Przygotuj z nami zapiekane risotto z kiełbasą, smażony ryż z sosem słodko-kwaśnym, warzywa w pięciu smakach, ryż z grzybami, ryż masala kedgeree, i wiele innych smacznych potraw! Przekonaj się, że proste sposoby na dania są niekiedy najlepsze. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na smaczne dania z ryżem.



