Smażony ryż po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Smażony ryż po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

306 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

2 szklanki

1 sztuka

2 pęczki

2 łyżki

1 łyżeczka

2.5 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Następnie odcedź go.

Smażony ryż po chińsku - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż, aż warzywa się przyrumienią.

Smażony ryż po chińsku - Krok 2

Krok 3

Jajko roztrzep i wlej na patelnię. Smaż ciągle mieszając, aż jajko zacznie się ścinać.

Smażony ryż po chińsku - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj ryż, zielony groszek, pędy bambusa, szczypiorek i sos sojowy. Smaż, aż wszystkie składniki się połączą.

Smażony ryż po chińsku - Krok 4

Krok 5

Jak wszystko dobrze się połączy przełóż ryż na talerz, skrop olejem sezamowym i posyp siekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Smażony ryż po chińsku - Krok 5

Krok 6

Marchew, cebule, szczypiorek i czosnek drobno posiekaj.

Smażony ryż po chińsku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż z kukurydzą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż po chińskuSmażony ryż po chińsku

Smażony ryż po chińsku to dobra propozycja dla tych, którzy chcą szybko przyrządzić smaczny obiad. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim warzyw, takich jak: marchew, cebula, czosnek oraz mrożony zielony groszek. Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa, możesz wzbogacić tę potrawę kawałkami grillowanego lub smażonego kurczaka. Cebulę, marchewkę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą rumiane. Następnie do warzyw na patelni wlej roztrzepane jajka i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Do ścinających się jajek dodaj ugotowany wcześniej na sypko ryż, mrożony groszek, odcedzone z zalewy pędy bambusa oraz pokrojony szczypiorek. Aby nadać potrawie wyrazisty smak, przypraw ją jasnym sosem sojowym. Smażony ryż nakładaj na talerze bezpośrednio po przygotowaniu, każdą porcję skrapiając odrobiną oleju sezamowego i posypując posiekaną świeżą kolendrą. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Wypróbuj nasz przepis na smażony ryż po chińsku.