
Składniki
500 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
2 pęczki
2 łyżki
1 łyżeczka
2.5 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Następnie odcedź go.

Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż, aż warzywa się przyrumienią.

Krok 3
Jajko roztrzep i wlej na patelnię. Smaż ciągle mieszając, aż jajko zacznie się ścinać.

Krok 4
Teraz dodaj ryż, zielony groszek, pędy bambusa, szczypiorek i sos sojowy. Smaż, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5
Jak wszystko dobrze się połączy przełóż ryż na talerz, skrop olejem sezamowym i posyp siekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.

Krok 6
Marchew, cebule, szczypiorek i czosnek drobno posiekaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż po chińsku
Smażony ryż po chińsku to dobra propozycja dla tych, którzy chcą szybko przyrządzić smaczny obiad. Do jego przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim warzyw, takich jak: marchew, cebula, czosnek oraz mrożony zielony groszek. Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku mięsa, możesz wzbogacić tę potrawę kawałkami grillowanego lub smażonego kurczaka. Smacznego!
Dla kogo?
Fani warzyw i orientalnych smaków muszą spróbować naszej receptury na ryż zasmażany po chińsku. Ta pełna aromatu potrawa zachwyca licznymi walorami, które zostały docenione przez naszych smakoszy. Pora na to, by chiński ryż smażony zachwycił również Ciebie!
Na jaką okazję?
Smażony ryż po chińsku doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Jeżeli nie zjesz całej porcji, to śmiało możesz schować resztki dania do lodówki. Odgrzewany ryż smażony z warzywami po chińsku smakuje równie dobrze!
Czy wiesz, że?
Cebulę, marchewkę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą rumiane. Następnie do warzyw na patelni wlej roztrzepane jajka i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Do ścinających się jajek dodaj ugotowany wcześniej na sypko ryż, mrożony groszek, odcedzone z zalewy pędy bambusa oraz pokrojony szczypiorek.
Dla urozmaicenia:
Aby nadać potrawie wyrazisty smak, przypraw ją jasnym sosem sojowym. Smażony ryż nakładaj na talerze bezpośrednio po przygotowaniu, każdą porcję skrapiając odrobiną oleju sezamowego i posypując posiekaną świeżą kolendrą. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Wypróbuj nasz przepis na smażony ryż po chińsku.