Z wielką przyjemnością polecę Wam kolejne greckie przekąski, które przygotowuję, gdy spodziewam się gości.
Pierwszy przepis sprawdzi się jako danie kolacyjne, wystarczy dodać miks zielonych sałat lub pokrojone pomidory, skropione dowolnym sosem sałatkowym Knorr i oliwą. Spróbujcie raz, a nie będziecie mogli przestać!
Saganakitiri Vassilisa: smażony ser Kefalotiri
Składniki:
-150 g sera Kefalotiri (możecie zastąpić twardą - to ważne - fetą)
-1 łyżka mąki pszennej
-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
-sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę na patelni
2. Obtocz ser w mące
3. Usmaż ser na oliwie z dwóch stron
4. Gorący ser przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i od razu podawaj.
W zamrażalniku mam zawsze paczkę gotowego ciasta filo. Po upieczeniu jest bardzo efektowne - to piękne warstwy cieniutkiego jak bibułka ciasta. Do jego przygotowania używa się tylko mąki i wody - nie ma w nim dodatku tłuszczu ani jajek. Jest jednak dość pracochłonne w przygotowaniu. Na szczęście można je kupić w sklepie, podobnie jak ciasto francuskie.
Polecam przepis na tradycyjną zapiekankę ze szpinaku, sera feta i ciasta filo.
Spanakotyropita, czyli zapiekanka ze szpinaku i fety
Składniki:
-1 opakowanie gotowego ciasta filo
-2 kg świeżego szpinaku
-300 g sera feta, pokrojonego w kostkę.
-1 cebula, posiekana
-4 cebulki dymki ze szczypiorem, posiekane
-1/2 pora (tylko biała część), pokrojonego w cienkie plasterki
-1 mały pęczek kopru, posiekany
-3-4 łyżki bułki tartej
-2-3 łyżki oliwy
-2 jajka (opcjonalnie)
-150 g masła, roztopionego
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj szpinak, usuń twarde łodyżki, listki osusz. Jeśli liście są duże, porwij je na mniejsze części i przełóż na sito lub do durszlaka. Odciśnij liście z płynu (to szczególnie ważne, jeśli używasz mrożonego), przełóż szpinak do dużej miski.
2. Do szpinaku dodaj cebulę, cebulkę dymkę, koper, por, oliwę, bułkę tartą oraz ser feta. Dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz, do masy dodaj roztrzepane jajka i ponownie wymieszaj.
3. Brytfankę natłuść niewielką ilością roztopionego masła, a następnie wyłóż połową płatów ciasta filo, rozsmarowując na każdym płacie warstwę roztopionego masła.
4. Przełóż farsz szpinakowy do brytfanki i przykryj pozostałymi płatami ciasta (podobnie jak poprzednio, każdy posmaruj roztopionym tłuszczem, również wierzch zapiekanki). Następnie natnij ciasto, dzieląc je jakby na porcje, i skrop wodą
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około godziny, aż ciasto będzie rumiane. Podawaj na ciepło. Zapiekanka smakuje również jako zimna przekąska.
Z ciasta filo robi się też popularny słodki przysmak - baklawę. Oto przepis:
https://www.przepisy.pl/przepis/baklava
Komentarze (0)