Myślicie, że najlepsze sery są z Francji? A może, że nie ma nic lepszego, niż holenderska gouda lub włoski parmezan? My, Grecy, mamy inne zdanie. Nie ma nic lepszego, niż prawdziwe greckie sery. W zależności od gatunku, sprawdzą się i na ciepło, i na zimno. Dziś zaproponuję Wam kilka przekąsek z serami z dodatkiem najpopularniejszych greckich ziół: oregano i szafranu.

Zacznijmy od najbardziej znanego greckiego sera - fety - którego początki sięgają czasów Homera. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki owczego i krowiego. Jest słony, chyba jednak trochę mniej niż polska bryndza. Jeśli nie możecie dostać prawdziwej greckiej fety, zastąpcie ją właśnie słoną bryndzą. Na gorące letnie dni polecam połączenie arbuza i fety. Dodatek sosu paprykowo-ziołowego Knorr doda przyjemnego aromatu tej prostej przystawce.

Inne greckie sery, których warto spróbować chociażby podczas wakacji w Grecji (serdecznie Was zapraszam!) to twardy ser Kefalotiri (z niego robi się saganaki - smażony ser), Kasseri (półtwardy, świetny do pizzy), a ze słonecznej Krety pochodzi Graviera Kritis - twardy ser dojrzewający. Bardzo polecam miękki ser Manouri - ma unikalny smak i aromat, wspaniały ze szklaneczką greckiego domowego wina, lub do sałatek. Słyszałem, że w Polsce oprócz fety można też kupić sprężysty, lekko słony, ser halloumi - jest znakomity do sałatek i do grillowania.

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-grecka-z-serem-halloumi

Najróżniejsze zioła i przyprawy stosowane są w kuchni greckiej już od czasów starożytnych. W sałatce z serem halloumi zauważycie oregano, po grecku zwane rigami. Małe krzaczki dzikiego oregano znajdziecie wszędzie, przy drogach, na wzgórzach, w ogrodach. Grecja dosłownie pachnie oregano - pięknie, prawda? Spróbujcie koniecznie sałatki z bakłażanem, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem halloumi, doprawionymi oregano i sosem sałatkowym greckim Knorr - to prawdziwa grecka uczta!

http://www.przepisy.pl/przepis/grecka-uczta-salatka

Greckie potrawy, a szczególnie ryż, makarony, sosy do nich, dania mięsne i rybne, doprawione są często szafranem. Ten szlachetny dodatek, Krokus Kozanis, nadaje potrawom charakterystyczny żółty kolor i delikatny aromat o subtelnej, korzennej nucie. Szafran dodajemy nawet do ciast, deserów i lodów! Pamiętajcie, żeby przygotowując dania z szafranem, rozpuścić szafran w płynie - wystarczy niewielka ilość rosołu, wywaru lub wody.

Zapraszam w podróż po greckich smakach i aromatach.