Przepisy z jajek | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jajka

3164 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JajkaJajka

Rola jajek w kuchni jest nieprzeceniona. Nie tylko są częścią składową ogromnej liczby przepisów, chociażby na naleśniki, warzywne i mięsne kotleciki, tosty, suflety oraz bezy. Z powodzeniem mogą grać na talerzach pierwsze skrzypce, tworząc smaczne i bardzo atrakcyjne dla oka potrawy. Jajka gotowane na miękko, na twardo, w koszulce, podawane po benedyktyńsku, pieczone, smażone… Będzie się działo!

Dla kogo?

Dla każdego znajdzie się ulubiona, jajeczna potrawa. Trzeba jednak pamiętać, że istnieje tyle znakomitych, jajecznych wariantów, że jej poszukiwania mogą zająć sporo czasu, a wybór nadal nie będzie łatwy. Mamy tu kucharzy-odkrywców? Czas zapoznać się z przepisem na gruzińskie chaczapuri – obowiązkowo z jajkiem. Fani kuchni azjatyckich będą oczarowani ramenem, którego pyszną ozdobą jest jajko. Jeśli lubicie organizować przyjęcia, jajka faszerowane z pewnością przypadną Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Jajka sprawdzają się… zawsze! Jajecznica z dodatkami to przepis na udany początek dnia. Pulpety, w których składzie znajdą się jajka, są zapowiedzią udanego lunchu. Posłużą również do zrobienia wybornej zapiekanki, tarty lub quiche w porze kolacji. Podczas rodzinnego obiadu wzrok wszystkich będzie skierowany na efektowną pieczeń rzymską, a przyjęcia nie mogą odbyć się bez sałatki jajeczno-jarzynowej.

Czy wiesz, że?

Ugotowanie idealnego jajka na miękko wcale nie jest trudne. Jajko należy włożyć do wrzątku, a czas gotowania zależy od jego rozmiaru. Małe jajka potrzebują 3,5 minuty, średnie 4 minut, a duże 5,5 minuty.

Dla urozmaicenia:

Jajka kurze są niewiarygodnie wszechstronnymi produktami, umożliwiającymi przyrządzenie niezliczonej liczby oryginalnych dań. Jeszcze ciekawiej zrobi się, gdy będziecie mieć do dyspozycji jajka przepiórcze. Są zdecydowanie mniejsze i kojarzone z wykwintnymi przekąskami, wspaniale urozmaicają sałatki, kanapki, tartinki, koreczki, pasztety i zupy.