Przepisy z jajek | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jajka

3164 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JajkaJajka

Rola jajek w kuchni jest nieprzeceniona. Nie tylko są częścią składową ogromnej liczby przepisów, chociażby na naleśniki, warzywne i mięsne kotleciki, tosty, suflety oraz bezy. Z powodzeniem mogą grać na talerzach pierwsze skrzypce, tworząc smaczne i bardzo atrakcyjne dla oka potrawy. Jajka gotowane na miękko, na twardo, w koszulce, podawane po benedyktyńsku, pieczone, smażone… Będzie się działo!

Dla kogo?

Dla każdego znajdzie się ulubiona, jajeczna potrawa. Trzeba jednak pamiętać, że istnieje tyle znakomitych, jajecznych wariantów, że jej poszukiwania mogą zająć sporo czasu, a wybór nadal nie będzie łatwy. Mamy tu kucharzy-odkrywców? Czas zapoznać się z przepisem na gruzińskie chaczapuri – obowiązkowo z jajkiem. Fani kuchni azjatyckich będą oczarowani ramenem, którego pyszną ozdobą jest jajko. Jeśli lubicie organizować przyjęcia, jajka faszerowane z pewnością przypadną Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Jajka sprawdzają się… zawsze! Jajecznica z dodatkami to przepis na udany początek dnia. Pulpety, w których składzie znajdą się jajka, są zapowiedzią udanego lunchu. Posłużą również do zrobienia wybornej zapiekanki, tarty lub quiche w porze kolacji. Podczas rodzinnego obiadu wzrok wszystkich będzie skierowany na efektowną pieczeń rzymską, a przyjęcia nie mogą odbyć się bez sałatki jajeczno-jarzynowej.

Czy wiesz, że?

Ugotowanie idealnego jajka na miękko wcale nie jest trudne. Jajko należy włożyć do wrzątku, a czas gotowania zależy od jego rozmiaru. Małe jajka potrzebują 3,5 minuty, średnie 4 minut, a duże 5,5 minuty.

Dla urozmaicenia:

Jajka kurze są niewiarygodnie wszechstronnymi produktami, umożliwiającymi przyrządzenie niezliczonej liczby oryginalnych dań. Jeszcze ciekawiej zrobi się, gdy będziecie mieć do dyspozycji jajka przepiórcze. Są zdecydowanie mniejsze i kojarzone z wykwintnymi przekąskami, wspaniale urozmaicają sałatki, kanapki, tartinki, koreczki, pasztety i zupy.