Chinkali - Gruzińskie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chinkali - Gruzińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

376

1184 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

300 gramów

400 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 4

Krok 5

W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

7

Opinie o przepisie

  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    wyglądają bardzo apetycznie ale jeszcze nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zenon pietrulewicz

    zenon pietrulewicz , 24.05.2020

    super tylko orginalne składniki odbiegają od oryginału ale smak może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Luty Luty

    Monika Luty Luty , 28.02.2020

    ekstra przepis wyszły idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wesolowska

    Teresa Wesolowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow , 04.02.2018

    będąc w Gruzji jadłam tylko te pierożki . Najlepsze w Batumi w ,,domu Adżardkim,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 28.01.2018

    Napewno zrobię ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Urbański

    Andrzej Urbański , 14.10.2016

    Świetne, takie jedliśmy w Gruzji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chinkali - Gruzińskie pierożki Chinkali - Gruzińskie pierożki

Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!

Dla kogo? Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. Przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.

Na jaką okazję? W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Pierożki chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.

Dla urozmaicenia: W Gruzji do przepisu na chinkali dodaje się również gęsinę. Możesz posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Choć zwykle pierogi gruzińskie smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, pierożki chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem.