Chinkali - przepis na pierożki gruzińskie | Przepisy.pl pixel

Chinkali - Gruzińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

428

heart
1519 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2952 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7910 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

300 gramów

400 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zacznij od przygotowania ciasta: w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (powinno być dość twarde), a następnie zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

W innym naczyniu umieść wszystkie trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek i czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natki kolendry i pietruszki. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było dość cienkie (około 1,5 milimetra), ale nie za bardzo, bo zacznie pękać. Z rozwałkowanych kawałków, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wycinaj mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr i doprowadź do wrzenia.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 4

Krok 5

Na środki małych placków nakładaj łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka, tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 5

Krok 6

Pierożki chinkali wrzucaj do gotującego się bulionu. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą kolendrą.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki lub kolendry dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Przygotowując pierogi chinkali w wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa mielonego możesz użyć ugotowanej soczewicy.

14

Opinie o przepisie

  • Am

    Am , 18.07.2024

    Uwielbiam je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Leonkiewicz

    Marta Leonkiewicz , 29.12.2021

    TAK* celem uzyskania prawdziwego gruzińskiego smaku chinkali, zdecydowanie polecam dodanie rosołu do farszu, mięso będzie wilgotne i stworzy to tradycyjny rosół w środku chinkali

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tetiana Chika

    Tetiana Chika , 15.12.2021

    TAK/ U mnie w domu dodają mleko do farszu zamiast wody. Wtedy rosół jest smaczniejszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzyhco

    Krzyhco , 07.08.2021

    Gruzini dodają wodę do mięsa - farsz musi być mocno wilgotny (nie mokry, tylko wilgotny), żeby w pierożku powstał "rosołek" do wypicia... super sprawa. Tego nie wolno pomijać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    wyglądają bardzo apetycznie ale jeszcze nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zenon pietrulewicz

    zenon pietrulewicz , 24.05.2020

    super tylko orginalne składniki odbiegają od oryginału ale smak może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Luty Luty

    Monika Luty Luty , 28.02.2020

    ekstra przepis wyszły idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Teresa Wesolowska

    Teresa Wesolowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow , 04.02.2018

    będąc w Gruzji jadłam tylko te pierożki . Najlepsze w Batumi w ,,domu Adżardkim,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 28.01.2018

    Napewno zrobię ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Urbański

    Andrzej Urbański , 14.10.2016

    Świetne, takie jedliśmy w Gruzji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chinkali - Gruzińskie pierożki Chinkali - Gruzińskie pierożki

Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!

Dla kogo?

Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. A prosty przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.

Na jaką okazję?

W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że?

Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Tradycyjne chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.

Dla urozmaicenia:

Chcesz ugościć bliskich i przyjaciół, serwując wyjątkowe gruzińskie chinkali? Przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. W Gruzji do farszu dodaje się inne rodzaje mięs jak np. również gęsinę. Choć zwykle pierogi smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem. Życzymy smacznego!