Chinkali - Gruzińskie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chinkali - Gruzińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

388

1234 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6670 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

300 gramów

400 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 4

Krok 5

W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej soczewicy.

7

Opinie o przepisie

  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    wyglądają bardzo apetycznie ale jeszcze nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zenon pietrulewicz

    zenon pietrulewicz , 24.05.2020

    super tylko orginalne składniki odbiegają od oryginału ale smak może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Luty Luty

    Monika Luty Luty , 28.02.2020

    ekstra przepis wyszły idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wesolowska

    Teresa Wesolowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow , 04.02.2018

    będąc w Gruzji jadłam tylko te pierożki . Najlepsze w Batumi w ,,domu Adżardkim,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 28.01.2018

    Napewno zrobię ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Urbański

    Andrzej Urbański , 14.10.2016

    Świetne, takie jedliśmy w Gruzji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chinkali - Gruzińskie pierożki Chinkali - Gruzińskie pierożki

Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!

Dla kogo? Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. Przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.

Na jaką okazję? W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Pierożki chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.

Dla urozmaicenia: W Gruzji do przepisu na chinkali dodaje się również gęsinę. Możesz posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Choć zwykle pierogi gruzińskie smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, pierożki chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem.