Chinkali - Gruzińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

362

1023 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

300 gramów

400 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 4

Krok 5

W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • zenon pietrulewicz

    zenon pietrulewicz, 24.05.2020

    super tylko orginalne składniki odbiegają od oryginału ale smak może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Luty Luty

    Monika Luty Luty, 28.02.2020

    ekstra przepis wyszły idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wesolowska

    Teresa Wesolowska, 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow, 04.02.2018

    będąc w Gruzji jadłam tylko te pierożki . Najlepsze w Batumi w ,,domu Adżardkim,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska, 28.01.2018

    Napewno zrobię ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Urbański

    Andrzej Urbański, 14.10.2016

    Świetne, takie jedliśmy w Gruzji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej