Chinkali - przepis na pierożki gruzińskie | Przepisy.pl pixel

Chinkali - Gruzińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

426

1512 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2898 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7864 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

300 gramów

400 gramów

800 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zacznij od przygotowania ciasta: w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (powinno być dość twarde), a następnie zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

W innym naczyniu umieść wszystkie trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek i czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natki kolendry i pietruszki. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było dość cienkie (około 1,5 milimetra), ale nie za bardzo, bo zacznie pękać. Z rozwałkowanych kawałków, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wycinaj mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr i doprowadź do wrzenia.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 4

Krok 5

Na środki małych placków nakładaj łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka, tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 5

Krok 6

Pierożki chinkali wrzucaj do gotującego się bulionu. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą kolendrą.

Chinkali - Gruzińskie pierożki  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki lub kolendry dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Przygotowując pierogi chinkali w wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa mielonego możesz użyć ugotowanej soczewicy.

14

Opinie o przepisie

  • Am

    Am , 18.07.2024

    Uwielbiam je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Leonkiewicz

    Marta Leonkiewicz , 29.12.2021

    TAK* celem uzyskania prawdziwego gruzińskiego smaku chinkali, zdecydowanie polecam dodanie rosołu do farszu, mięso będzie wilgotne i stworzy to tradycyjny rosół w środku chinkali

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tetiana Chika

    Tetiana Chika , 15.12.2021

    TAK/ U mnie w domu dodają mleko do farszu zamiast wody. Wtedy rosół jest smaczniejszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzyhco

    Krzyhco , 07.08.2021

    Gruzini dodają wodę do mięsa - farsz musi być mocno wilgotny (nie mokry, tylko wilgotny), żeby w pierożku powstał "rosołek" do wypicia... super sprawa. Tego nie wolno pomijać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wenerowicz

    Iwona Wenerowicz , 17.09.2020

    wyglądają bardzo apetycznie ale jeszcze nie robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zenon pietrulewicz

    zenon pietrulewicz , 24.05.2020

    super tylko orginalne składniki odbiegają od oryginału ale smak może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Luty Luty

    Monika Luty Luty , 28.02.2020

    ekstra przepis wyszły idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Teresa Wesolowska

    Teresa Wesolowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow , 04.02.2018

    będąc w Gruzji jadłam tylko te pierożki . Najlepsze w Batumi w ,,domu Adżardkim,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 28.01.2018

    Napewno zrobię ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Urbański

    Andrzej Urbański , 14.10.2016

    Świetne, takie jedliśmy w Gruzji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chinkali - Gruzińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chinkali - Gruzińskie pierożki Chinkali - Gruzińskie pierożki

Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!

Dla kogo?

Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. A prosty przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.

Na jaką okazję?

W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że?

Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Tradycyjne chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.

Dla urozmaicenia:

Chcesz ugościć bliskich i przyjaciół, serwując wyjątkowe gruzińskie chinkali? Przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. W Gruzji do farszu dodaje się inne rodzaje mięs jak np. również gęsinę. Choć zwykle pierogi smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem. Życzymy smacznego!