
Składniki
200 gramów
3 sztuki
300 gramów
400 gramów
800 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zacznij od przygotowania ciasta: w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (powinno być dość twarde), a następnie zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Krok 2
W innym naczyniu umieść wszystkie trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek i czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natki kolendry i pietruszki. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było dość cienkie (około 1,5 milimetra), ale nie za bardzo, bo zacznie pękać. Z rozwałkowanych kawałków, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wycinaj mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Krok 4
W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr i doprowadź do wrzenia.

Krok 5
Na środki małych placków nakładaj łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka, tworząc kształtną sakiewkę.

Krok 6
Pierożki chinkali wrzucaj do gotującego się bulionu. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki lub kolendry dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Przygotowując pierogi chinkali w wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa mielonego możesz użyć ugotowanej soczewicy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chinkali - Gruzińskie pierożki
Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!
Dla kogo?
Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. A prosty przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.
Na jaką okazję?
W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.
Czy wiesz, że?
Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Tradycyjne chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.
Dla urozmaicenia:
Chcesz ugościć bliskich i przyjaciół, serwując wyjątkowe gruzińskie chinkali? Przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. W Gruzji do farszu dodaje się inne rodzaje mięs jak np. również gęsinę. Choć zwykle pierogi smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem. Życzymy smacznego!