
Składniki
200 gramów
3 sztuki
300 gramów
400 gramów
800 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Krok 2
W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.

Krok 4
W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.

Krok 5
W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

Krok 6
Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej soczewicy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chinkali - Gruzińskie pierożki
Do tego, że polska kuchnia pierogami stoi chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pojawiają się na świątecznych stołach, mogą być też sposobem na błyskawiczny obiad. Z kapustą i grzybami, mięsne, ruskie, z owocami… Znamy je aż za dobrze! Czy gruzińskie chinkali mogą więc czymś jeszcze nas zaskoczyć? Różnią się już na pierwszy rzut oka, kształtem przypominając apetyczną sakiewkę. Co kryją w swoim wnętrzu pierożki chinkali? Aż trzy rodzaje mięsa i aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie tych gruzińskich pierogów!
Dla kogo? Chinkali to narodowe danie Gruzji, więc powinni skosztować go miłośnicy odkrywania dań z różnych zakątków świata. Z kuchnią włoską jesteśmy za pan brat, coraz lepiej poznajemy kuchnię azjatycką. Przepis na chinkali przybliży nas do jeszcze nieodkrytych receptur Kaukazu.
Na jaką okazję? W nadzieniu pierożków gruzińskich pojawiają się mielona jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Tak apetycznym zestawem w postaci pysznych chinkali możesz uraczyć gości podczas niedzielnego lub świątecznego obiadu.
Czy wiesz, że? Zapoznając się z przepisem na pierożki chinkali, trzeba uwzględnić nie tylko wszystkie niezbędne składniki, ale też sposób jedzenia. Możesz podarować sobie sztućce. Pierożki chinkali należy chwycić palcami za wystający czubek i zajadać, starając się nie uronić ani kropli mięsnego sosu.
Dla urozmaicenia: W Gruzji do przepisu na chinkali dodaje się również gęsinę. Możesz posypać je świeżo zmielonym pieprzem. Choć zwykle pierogi gruzińskie smakują najlepiej tuż po wyjęciu z wody lub bulionu, pierożki chinkali nadają się do odgrzania na patelni z roztopionym masłem.