Pierożki ha cao – co to jest i z czym są? Przepis

Wywodzące się z Chin danie o nazwie ha cao to azjatycka odpowiedź na uwielbiane w Polsce pierogi. Chociaż wyglądają i smakują zupełnie inaczej, warto poszerzyć kulinarne horyzonty i spróbować tego specjału. Kantońskie pierożki ha cao to połączenie delikatnego, półprzezroczystego ciasta z wyrazistym farszem. Doskonale komponują się z różnymi sosami, które powstają na bazie typowych dla kuchni tego rejonu świata składników. Jak je zrobić i z czym podawać? Odsłaniamy wszystkie sekrety tej potrawy!

Pierożki ha cao – z czym są?

Polskie pierogi to prawdziwy festiwal smaków. Podawane są zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej i w każdej z nich znajdują grono wiernych wielbicieli. Pierożki ha cao zazwyczaj serwuje się z farszem z krewetek, z dodatkiem wieprzowiny. Jeśli jednak jesteście miłośnikami bezmięsnych dań, alternatywą jest farsz z drobno posiekanych grzybów shitake, połączonych z kapustą pekińską, tofu i marchewką. Cienkie ciasto, przygotowywane z mąki pszennej, połączonej z tapiokową lub ziemniaczaną, jest niezwykle sprężyste i delikatne. Pierożków ha cao nie wrzuca się na wrzącą wodę, ale gotuje na parze. Skoro tajemnica farszu i ciasta została już odkryta, czas zabrać się za lepienie pierożków!

Składniki potrzebne do przyrządzenia pierożków ha cao

Żeby odwzorować oryginalne pierożki ha cao, przepis na farsz powinien zawierać 200 g obranych i posiekanych krewetek, do których możecie dodać 50 g mielonego mięsa wieprzowego. Oprócz tego będziecie potrzebować także 1 łyżeczki sosu sojowego, ½ łyżeczki oleju sezamowego, ½ łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki cukru, posiekanego ząbka czosnku i szczypiorku. Przyda się też odrobina białego pieprzu do smaku. Aby zrobić aromatyczne nadzienie, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Przepis na ciasto na pierożki ha cao jest bardzo prosty, wystarczy przygotować 150 g skrobi, 100 g mąki pszennej, 200 ml wrzątku i 1 łyżkę oleju roślinnego.

Formowanie i gotowanie pierożków ha cao

Wymieszajcie obie mąki i stopniowo wlewajcie wrzątek, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dodajcie olej i wyrabiajcie ciasto przez kilka minut. Gdy stanie się gładkie i elastyczne, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 20 minut. Podzielcie ciasto na małe kawałki i rozwałkujcie na cienkie krążki, o średnicy ok. 6-7 cm. Na środku każdego krążka połóżcie łyżeczkę farszu. Złóżcie je na pół i zlepcie brzegi, tak, aby utworzyły się dekoracyjne fałdki. Tak przygotowane pierożki ha cao umieśćcie w garnku do gotowania na parze. Możecie wyłożyć go papierem lub liśćmi sałaty. Gotujcie na parze przez 7-8 minut. Pierożki najlepiej smakują na gorąco, z różnymi dodatkami.

Z czym podawać pierożki ha cao – propozycje

Najprostszym i najsmaczniejszym wyborem jest podanie pierożków ha cao z sosem sojowym z imbirem. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą zdecydować się na sos chili. Można je serwować w towarzystwie marynowanych warzyw. Planujecie przyjęcie w azjatyckim stylu? Oprócz ha cao zróbcie doskonale znane chińskie sajgonki. Wzbogacone o pędy bambusa i sparzone kiełki fasoli chińskie pierożki dim sum to bogatsza wersja ha cao. Nie może zabraknąć także smażonego ryżu po chińsku, potrawy naszpikowanej warzywami, do której można dodać kawałki kurczaka dla jeszcze lepszego efektu. Mając takie menu, pozostaje już tylko zadbać o odpowiednie dekoracje i chłonąć klimat chińskiej uczty.

Pierogi – inspiracje na niebanalny farsz

Poznaliście pierożki ha cao, co to jest i jak się je robi. Nadzienie do pierogów to kwintesencja tego dania. Nie musi być ono przewidywalne i ograniczać się do mielonego mięsa, kapusty czy sera. Jeśli chcecie zrobić pierogi o niebanalnym smaku, zróbcie pierogi z dynią piżmową. Pyszne pierogi z soczewicą to kolejna propozycja na zupełnie inną odsłonę tego dania. A pierogi ze szpinakiem i serem feta to ciekawa i smaczna kombinacja, idealna dla urozmaicenia, jeśli znudziły wam się ruskie. Uniwersalny smak ciasta na pierogi otwiera wiele drzwi do kulinarnych eksperymentów. Od was zależy, które z nich zaprosicie do swojej kuchni.