Dania z Kuchni Koreańskiej

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Kimchi
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do...
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wiepr...
Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jes...
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jes...
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delika...
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musim...
Dakgangjeong, czyli chrupiący kurczak po koreańsku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Poszukiwanie nowych, niecodziennych potraw to istna podróż dookoła świata. Charakterystyczne smak...
Koreański burger
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca...
Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po prac...
Smażone skrzydełka po koreańsku
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw...
Tofu salad
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu ni...
Koreańskie pierożki mandu z mięsnym farszem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jednym z filarów kuchni azjatyckiej są najróżniejsze odmiany pierożków. Chociaż w Europie traktow...
Smażony kurczak z warzywami z woka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Trudno wyobrazić sobie smakosza azjatyckich dań bez woka w kuchni. Liczba możliwości, jakie otwie...
Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo...
Koreańska sałatka ogórkowa
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Będąc w koreańskiej restauracji, do dania głównego zazwyczaj dostajesz cały zestaw różnorodnych p...
Faszerowane liście pachnotki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych up...
Grillowane kalmary - VIDEO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromat...
Koreańskie Bulgogi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia koreańskaKuchnia koreańska

Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.

Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!

Dla kogo?

Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.

Na jaką okazję?

Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!

Czy wiesz, że?

Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.

Dla urozmaicenia:

Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.