Dania z Kuchni Koreańskiej
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (21) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Kuchnia koreańska
Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.
Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!
Dla kogo?
Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.
Na jaką okazję?
Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!
Czy wiesz, że?
Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.
Dla urozmaicenia:
Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.