Dania z Kuchni Koreańskiej
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kuchnia koreańska
Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.
Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!
Dla kogo?
Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.
Na jaką okazję?
Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!
Czy wiesz, że?
Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.
Dla urozmaicenia:
Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.