Przepisy Kuchni Koreańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Koreańskiej

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia koreańskaKuchnia koreańska

Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.

Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!

Dla kogo?

Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.

Na jaką okazję?

Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!

Czy wiesz, że?

Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.

Dla urozmaicenia:

Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.