Przepisy Kuchni Koreańskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Koreańskiej

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (21)

kaszottokaszotto
Kimchi
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do...
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny czy wie...
Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jes...
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delika...
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jes...
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musim...
Dakgangjeong, czyli chrupiący kurczak po koreańsku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Poszukiwanie nowych, niecodziennych potraw to istna podróż dookoła świata. Charakterystyczne smak...
Koreański burger
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca...
Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po prac...
Smażone skrzydełka po koreańsku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw...
Tofu salad
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu ni...
Koreańskie pierożki mandu z mięsnym farszem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jednym z filarów kuchni azjatyckiej są najróżniejsze odmiany pierożków. Chociaż w Europie traktow...
Smażony kurczak z warzywami z woka
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Trudno wyobrazić sobie smakosza azjatyckich dań bez woka w kuchni. Liczba możliwości, jakie otwie...
Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo...
Koreańska sałatka ogórkowa
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Będąc w koreańskiej restauracji, do dania głównego zazwyczaj dostajesz cały zestaw różnorodnych p...
Faszerowane liście pachnotki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych up...
Grillowane kalmary - VIDEO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromat...
Koreański omlet
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz dzisiaj ochotę na śniadanie z nutą egzotyki? Postaw na pełen aromatu omlet koreański kryjący...
Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Koreańskie specjały nie są polskim smakoszom jeszcze tak dobrze znane, jak japońskie sushi czy ch...
Koreańskie Bulgogi
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia koreańskaKuchnia koreańska

Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.

Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!

Dla kogo?

Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.

Na jaką okazję?

Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!

Czy wiesz, że?

Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.

Dla urozmaicenia:

Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.