Przepisy Kuchni Koreańskiej | Przepisy.pl

Dania z Kuchni Koreańskiej

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (19)

Kimchi
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kimchi to koreańska kapusta kiszona, która i u nas staje się coraz bardziej popularna. Jednak do...
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wiepr...
Tangsuyuk – słodko-kwaśna wieprzowina po koreańsku
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Większość laików zapytana o najpopularniejszy smak kuchni azjatyckiej bez wahania odpowie, że jes...
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delika...
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jes...
Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Łopatka wieprzowa to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Tylko czy zawsze musim...
Dakgangjeong, czyli chrupiący kurczak po koreańsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Poszukiwanie nowych, niecodziennych potraw to istna podróż dookoła świata. Charakterystyczne smak...
Koreański burger
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca...
Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Współczesny tryb życia jest błyskawiczny – praca, kawa i śniadanie w locie, na spotkanie, po prac...
Smażone skrzydełka po koreańsku
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Azjatycka kuchnia to niekończąca się opowieść — pełna przepisów, pomysłów i zaskakujących potraw...
Tofu salad
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu ni...
Koreańskie pierożki mandu z mięsnym farszem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jednym z filarów kuchni azjatyckiej są najróżniejsze odmiany pierożków. Chociaż w Europie traktow...
Smażony kurczak z warzywami z woka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Trudno wyobrazić sobie smakosza azjatyckich dań bez woka w kuchni. Liczba możliwości, jakie otwie...
Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo...
Koreańska sałatka ogórkowa
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Będąc w koreańskiej restauracji, do dania głównego zazwyczaj dostajesz cały zestaw różnorodnych p...
Faszerowane liście pachnotki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych up...
Grillowane kalmary - VIDEO
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Grillowane kalmary będą znakomitą przekąską, od której trudno się oderwać. Te marynowane w aromat...
Koreańskie Bulgogi
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Popularność koreańskich restauracji świadczy o tym, że koneserzy kuchni coraz chętniej zerkają w...
Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Koreańskie specjały nie są polskim smakoszom jeszcze tak dobrze znane, jak japońskie sushi czy ch...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia koreańskaKuchnia koreańska

Podstawę kuchni koreańskiej stanowi przede wszystkim ryż oraz makaron. Do tego dochodzi cała gama smakowitych „banchan”, czyli posiłków złożonych z warzyw, mięsa oraz... soi, która u nas jest popularna szczególnie w diecie wegetariańskiej. Bez wątpienia najsłynniejszym specjałem tradycyjnej kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli ostry dodatek do dań, przygotowany głównie z kiszonej kapusty, czasem wzbogacony też o inne warzywa, krewetki, a nawet wołowinę. Co ciekawe, mimo że jest to narodowa potrawa Koreańczyków, nie jada się jej wyłącznie od święta. Wprost przeciwnie – mieszkańcy Korei zajadają się kimchi każdego dnia. Kuchnię koreańską cechuje również różnorodność. Regionalizacja znajduje swoje odzwierciedlenie w gastronomii. W jednych rejonach przeważają owoce morza, w innych natomiast na szeroką skalę wykorzystuje się warzywa oraz produkty rolne, takie jak: ryż, soję, jęczmień czy kukurydzę.

Pikantna, urozmaicona, odwołująca się do tradycji oraz tworzona z dbałością o każdy szczegół – oto kulinarna sztuka Koreańczyków!

Dla kogo?

Kuchnia koreańska jest dosłownie dla każdego. Rozkochają się w niej miłośnicy mięs, ale coś dla siebie znajdą w niej także wielbiciele warzyw. Świetnie nadaje się ona dla wszystkich, którzy pragną jeść zarówno zdrowo, jak i smacznie.

Na jaką okazję?

Kuchnią koreańską warto cieszyć się w większym gronie. Na tamtejszych stołach królują potrawy serwowane w formie przystawek, tak by każdy miał okazję spróbować wszystkich specjałów oraz nikt nie odszedł od koreańskiego poczęstunku z pustym brzuchem. Co istotne, Koreańczycy bardzo cenią sobie nie tylko smak posiłków, ale dbają również o ich estetyczny wygląd i kolorystykę. Tamtejsze smakołyki to prawdziwa uczta dla ciała oraz duszy!

Czy wiesz, że?

Pomimo że w kuchni koreańskiej dominują ostre potrawy, to równoważy się je kontrastującymi smakami i aromatami. Słodycz komponuje się z kwaśnymi dodatkami, rozgrzewające składniki miesza się z tymi o właściwościach orzeźwiających, a pikantne dania podaje się wraz z tymi łagodnymi.

Dla urozmaicenia:

Koreańczycy uwielbiają przyprawy. Często sięgają po ich mieszankę, którą tradycyjnie wykorzystują do dań z grilla. Mowa o połączeniu papryki, czosnku, imbiru, pieprzu i cukru trzcinowego. W ten sposób uzyskuje się orientalny i wyrazisty aromat potraw.