Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
łatwe
528 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj je z łyżką oleju sezamowego i łyżką sosu sojowego oraz z przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie przepłucz go pod zimną wodą. Podziel mięso na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Krok 3
Marchew, dynię, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Szczypior poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Następnie posiekaj czosnek i natkę kolendry, a imbir zetrzyj na tarce oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W misce roztrzep dwa jajka i usmaż z nich omlet, po czym pokrój go w paseczki.

Krok 5
Piersi kurczaka usmaż w woku na rozgrzanym oleju lub grilluj. Mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni obsmaż cebulę, paprykę, marchew, dynię, pieczarki i szpinak. Warzywa smaż tylko chwilę, aż zrobią się szkliste. Dodaj z powrotem mięso, omlet, wlej olej sezamowy, sosy sojowy i rybny oraz sok z limonki. Połącz z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorem, kolendrą oraz ziarnami sezamu.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delikatny makaron ryżowy świetnie komponuje się z aromatycznie przyrządzonym kurczakiem, a grillowa marynata doda odpowiedniej intensywności i charakteru doznaniom smakowym. Ślinka cieknie? Bez obaw, już wkrótce rozprawisz się z głodem!
Dla kogo?
Japche docenią fani dań błyskawicznych. Będzie również idealnym wprowadzeniem do kuchni koreańskiej dla osób, które nie miały z nią wcześniej styczności.
Na jakie okazje?
Na niespodziewane domówki, niezapowiedziane wizyty głodomorów lub na codzienny obiad. Szybkość wykonania sprawia, że japche z makaronu ryżowego jest zawsze dobrym, awaryjnym wyjściem na wypadek małego głodu.
Czy wiesz, że?
Japche jest daniem dworskim. Zostało przygotowane po raz pierwszy w XVII wieku na bankiet dla króla Gwanghaeguna.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili. Wrażenia będą ostrzejsze!