Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
łatwe
535 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj je z łyżką oleju sezamowego i łyżką sosu sojowego oraz z przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie przepłucz go pod zimną wodą. Podziel mięso na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Krok 3
Marchew, dynię, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Szczypior poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Następnie posiekaj czosnek i natkę kolendry, a imbir zetrzyj na tarce oraz wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W misce roztrzep dwa jajka i usmaż z nich omlet, po czym pokrój go w paseczki.

Krok 5
Piersi kurczaka usmaż w woku na rozgrzanym oleju lub grilluj. Mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni obsmaż cebulę, paprykę, marchew, dynię, pieczarki i szpinak. Warzywa smaż tylko chwilę, aż zrobią się szkliste. Dodaj z powrotem mięso, omlet, wlej olej sezamowy, sosy sojowy i rybny oraz sok z limonki. Połącz z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorem, kolendrą oraz ziarnami sezamu.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
Jak zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę w 10 minut wyjątkowym daniem? Przygotować Japche! Delikatny makaron ryżowy świetnie komponuje się z aromatycznie przyrządzonym kurczakiem, a grillowa marynata doda odpowiedniej intensywności i charakteru doznaniom smakowym. Ślinka cieknie? Bez obaw, już wkrótce rozprawisz się z głodem!
Dla kogo?
Japche docenią fani dań błyskawicznych. Będzie również idealnym wprowadzeniem do kuchni koreańskiej dla osób, które nie miały z nią wcześniej styczności.
Na jakie okazje?
Na niespodziewane domówki, niezapowiedziane wizyty głodomorów lub na codzienny obiad. Szybkość wykonania sprawia, że japche z makaronu ryżowego jest zawsze dobrym, awaryjnym wyjściem na wypadek małego głodu.
Czy wiesz, że?
Japche jest daniem dworskim. Zostało przygotowane po raz pierwszy w XVII wieku na bankiet dla króla Gwanghaeguna.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do sosu jedną posiekaną papryczkę chili. Wrażenia będą ostrzejsze!



































