
Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
250 gramów
125 gramów
2 łyżki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
Krok 3
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamyobraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i mini kostką czosnkową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g)
Krok 4
Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi. Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowaniai sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba. Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej