Tarta prowansalska – z pomidorami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Prowansalska tarta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1954 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

880 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 szklanka

120 gramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Tartę oprósz listkami ziół, posyp parmezanem i przyprawami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 lyzka masla do ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 łyzka masła do ciasta??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Indyjskie ziemniaki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prowansalska tarta z pomidoramiProwansalska tarta z pomidorami

Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego grona należy apetyczna tarta prowansalska z pomidorami, serem kozim i tartym parmezanem. Zapoznaj się z listą składników i rozpocznij przygotowania tego francuskiego przysmaku, o którym tak dużo się mówi. Do dzieła!

Dla kogo?

Tarta z pomidorkami koktajlowymi zasmakuje wszystkim fanom warzyw, delikatnego ciasta oraz serów. Uwierz nam, że kompozycja tych składników wypada naprawdę smakowicie. Potwierdzenie naszych słów znajdziesz w recepturze, która już na Ciebie czeka!

Na jaką okazję?

Tarta z pomidorami będzie idealną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Możesz także wziąć ją ze sobą na wynos, gdy będziesz odwiedzać rodzinę lub przyjaciół. Wszyscy z pewnością docenią taki gest i Twoje umiejętności. Obserwuj, jak tarta pomidorowa szybko znika z talerzy!

Czy wiesz, że?

Nasza receptura jest naprawdę prosta. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Później tarta z serem i pomidorami powinna zostać uzupełniona o produkty z listy składników.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, aby prowansalska tarta z pomidorami miała więcej dodatków, to śmiało uzupełnij naszą recepturę o ulubione składniki. Możesz zaszaleć z różnymi rodzajami serów lub warzyw. Wybierz kompozycję według swoich upodobań, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowała Ci tarta.