Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
ciasto:
1 szklanka
120 gramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.
Krok 3
Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.
Krok 4
Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.
Krok 5
Tartę oprósz listkami ziół i posyp parmezanem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej