Tarta prowansalska – z pomidorami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Prowansalska tarta z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

1930 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

844 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 szklanka

120 gramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Tartę oprósz listkami ziół, posyp parmezanem i przyprawami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .

Prowansalska tarta z pomidorami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 lyzka masla do ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ddddddd ddddddddd

    ddddddd ddddddddd , 28.09.2015

    Tylko 1 łyzka masła do ciasta??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prowansalska tarta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prowansalska tarta z pomidoramiProwansalska tarta z pomidorami

Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego grona należy apetyczna tarta prowansalska z pomidorami, serem kozim i tartym parmezanem. Zapoznaj się z listą składników i rozpocznij przygotowania tego francuskiego przysmaku, o którym tak dużo się mówi. Do dzieła!

Dla kogo?

Tarta z pomidorkami koktajlowymi zasmakuje wszystkim fanom warzyw, delikatnego ciasta oraz serów. Uwierz nam, że kompozycja tych składników wypada naprawdę smakowicie. Potwierdzenie naszych słów znajdziesz w recepturze, która już na Ciebie czeka!

Na jaką okazję?

Tarta z pomidorami będzie idealną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Możesz także wziąć ją ze sobą na wynos, gdy będziesz odwiedzać rodzinę lub przyjaciół. Wszyscy z pewnością docenią taki gest i Twoje umiejętności. Obserwuj, jak tarta pomidorowa szybko znika z talerzy!

Czy wiesz, że?

Nasza receptura jest naprawdę prosta. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Później tarta z serem i pomidorami powinna zostać uzupełniona o produkty z listy składników.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, aby prowansalska tarta z pomidorami miała więcej dodatków, to śmiało uzupełnij naszą recepturę o ulubione składniki. Możesz zaszaleć z różnymi rodzajami serów lub warzyw. Wybierz kompozycję według swoich upodobań, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowała Ci tarta.