
Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
2 szczypty
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
ciasto:
1 szklanka
120 gramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.

Krok 3
Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.

Krok 4
Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.

Krok 5
Tartę oprósz listkami ziół, posyp parmezanem i przyprawami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Prowansalska tarta z pomidorami
Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego grona należy apetyczna tarta prowansalska z pomidorami, serem kozim i tartym parmezanem. Zapoznaj się z listą składników i rozpocznij przygotowania tego francuskiego przysmaku, o którym tak dużo się mówi. Do dzieła!
Dla kogo?
Tarta z pomidorkami koktajlowymi zasmakuje wszystkim fanom warzyw, delikatnego ciasta oraz serów. Uwierz nam, że kompozycja tych składników wypada naprawdę smakowicie. Potwierdzenie naszych słów znajdziesz w recepturze, która już na Ciebie czeka!
Na jaką okazję?
Tarta z pomidorami będzie idealną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Możesz także wziąć ją ze sobą na wynos, gdy będziesz odwiedzać rodzinę lub przyjaciół. Wszyscy z pewnością docenią taki gest i Twoje umiejętności. Obserwuj, jak tarta pomidorowa szybko znika z talerzy!
Czy wiesz, że?
Nasza receptura jest naprawdę prosta. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Później tarta z serem i pomidorami powinna zostać uzupełniona o produkty z listy składników.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz, aby prowansalska tarta z pomidorami miała więcej dodatków, to śmiało uzupełnij naszą recepturę o ulubione składniki. Możesz zaszaleć z różnymi rodzajami serów lub warzyw. Wybierz kompozycję według swoich upodobań, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowała Ci tarta.