
Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
2 szczypty
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
ciasto:
1 szklanka
120 gramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.

Krok 3
Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.

Krok 4
Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.

Krok 5
Tartę oprósz listkami ziół, posyp parmezanem i przyprawami. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Prowansalska tarta z pomidorami
Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego grona należy apetyczna tarta prowansalska z pomidorami, serem kozim i tartym parmezanem. Zapoznaj się z listą składników i rozpocznij przygotowania tego francuskiego przysmaku, o którym tak dużo się mówi. Do dzieła!
Dla kogo?
Tarta z pomidorkami koktajlowymi zasmakuje wszystkim fanom warzyw, delikatnego ciasta oraz serów. Uwierz nam, że kompozycja tych składników wypada naprawdę smakowicie. Potwierdzenie naszych słów znajdziesz w recepturze, która już na Ciebie czeka!
Na jaką okazję?
Tarta z pomidorami będzie idealną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Możesz także wziąć ją ze sobą na wynos, gdy będziesz odwiedzać rodzinę lub przyjaciół. Wszyscy z pewnością docenią taki gest i Twoje umiejętności. Obserwuj, jak tarta pomidorowa szybko znika z talerzy!
Czy wiesz, że?
Nasza receptura jest naprawdę prosta. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut. Później tarta z serem i pomidorami powinna zostać uzupełniona o produkty z listy składników.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz, aby prowansalska tarta z pomidorami miała więcej dodatków, to śmiało uzupełnij naszą recepturę o ulubione składniki. Możesz zaszaleć z różnymi rodzajami serów lub warzyw. Wybierz kompozycję według swoich upodobań, a później napisz nam w komentarzu, jak smakowała Ci tarta.