Risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

596 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

30 gramów

150 mililitrów

150 gramów

1 szczypta

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni z olejem i margaryną zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i seler.

Risotto - Krok 1

Krok 2

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suchy ryż i mieszaj go na patelni przez minutę. Następnie dodaj wino i poczekaj, aż odparuje.

Risotto - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Risotto - Krok 3

Krok 4

Gdy ryż zrobi się miękki, wlej 100 ml śmietanki.

Risotto - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj ser. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Na końcu posyp całość świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, aby je podać od razu po przygotowaniu.

Risotto - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 28.06.2017

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RisottoRisotto

Ten włoski przysmak podbił serca smakoszy na całym świecie. Pełne smaku, kremowe risotto można przyrządzić na tak wiele sposobów, że często trudno zdecydować, który z nich smakuje najlepiej. Mimo ogromnej swobody w wyborze dodatków do tego dania, najwięcej zwolenników ma klasyczne risotto po mediolańsku, a więc pozbawione zbędnych składników. Prostota broni się sama – odpowiednio przyrządzony ryż w gęstym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem słonego parmezanu, a wszystko oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotując ryż, najpierw przesmaż go na oliwie, a potem dodaj do niego białe wino i małymi porcjami – wlewaj esencjonalny bulion. Po około kwadransie powolnego duszenia i odparowania płynu arborio stanie się miękki, a ty będziesz mogła dodać śmietankę i starty parmezan. Możesz nieco podkręcić smak risotto, dodając do niego seler naciowy. Razem z czosnkiem i cebulą stworzy idealną kompozycję smaków. Gotowe risotto podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!