Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

1908 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

3 sztuki

20 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Cebule i pora pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj ziemniaki i całość zalej 1,5 litrem wody. Dorzuć również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksuj ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli (jeśli uznasz, że jest taka potrzeba).

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Zupę zapraw śmietaną i podawaj ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 4
52

Opinie o przepisie

  • Sylwia Slifierz

    Sylwia Slifierz

    Bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szumigaj

    Marek Szumigaj

    W domu tego nigdy niema tylko na fejsie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szpyrka

    Andrzej Szpyrka

    Mi obojentne aby niebyc glodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sykała

    Agnieszka Sykała

    mniammniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gieryszewska

    Małgorzata Gieryszewska

    Od kiedy lubisz boczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Maciejewska

    Katarzyna Maciejewska

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Skorupa

    Maria Skorupa

    Boczek owszem ale por????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Dudzińska

    Irena Dudzińska

    Pyszności smacznie wyglonda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Byba

    Krystyna Byba

    Pomidorowa z pyrami i z boczkiem ...brrr!!!!!1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński

    Na przekąskę pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dziekan

    Krystyna Dziekan

    Zupa porowa jest miam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka

    Jutro ja zrobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Gosia Christensen

    Elzbieta Gosia Christensen

    wyglada smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kowalczyk

    Bożena Kowalczyk

    moze być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Łazarczyk

    Lilianna Łazarczyk

    Uwielbiam ją , do tego chlebek w kostkę podpieczony na patelni .Miodzio.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gorzan

    Agnieszka Gorzan

    Wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze

    Zrób to się przekonasz:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Bruździński

    Jan Bruździński

    Poproszę o jedną porcję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska

    Ja poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majsik

    Wanda Majsik

    zupa porowa jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Sobasik

    Edward Sobasik

    Ale macie się dobrze bo ja miałem przez cały turnus dietę dla słodziaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ogonowska

    Katarzyna Ogonowska

    Ula..nie rób smaka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Machulik

    Dana Machulik

    Nie lubię zup,niema jak to coś konkretnego .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kruszewska

    Grażyna Kruszewska

    A gdzie lyzka bo chcialoby sie zjesc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Gruzlewski

    Waldemar Gruzlewski

    He-he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Szewczak

    Wioletta Szewczak

    Znakomita prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bajer

    Anna Bajer

    smaczna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder

    Bardzo pasuje mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Chmielowski

    Grzegorz Chmielowski

    z boczusiem pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pisula

    Halina Pisula

    nie - boczek, to coś najgorszego, co tę zupę mogło spotkać...bez boczku ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiemZupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Jeśli lubisz aksamitne zupy kremy, wypróbuj nasz przepis na zupę ziemniaczano-porową. To godne polecenia połączenie – wyrazisty i lekko pikantny por oraz delikatne, lekko słodkie ziemniaki, które jednocześnie dobrze zagęszczą danie. Smak i konsystencję zupy urozmaicisz dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku, podsmażonego wcześniej na rumiany kolor. Przyrządzanie zacznij właśnie od usmażenia boczku, by móc później wykorzystać wytopiony tłuszcz, który nada pozostałym składnikom przyjemnego aromatu. Odłóż mięso, a do garnka dodaj cebulę, białą część pora oraz ziemniaki, po czym zalej wodą i bulionem drobiowo-warzywnym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą całkowicie rozgotowane i zmiksuj zupę na jednolity krem. Dopraw majerankiem i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami, które lubisz. Zabiel zupę kwaśną śmietaną i podawaj z boczkiem oraz grzankami z pszennej bagietki. Zupa ziemniaczano-porowa sprawdzi się jako samodzielne danie lub przystawka. Ugotuj ją i przekonaj się, jak wybornie smakuje.