Kanapka z grillowanym roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
160 gramów
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
100 gramów
0.5 pęczka
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zioła umyj, osusz i posiekaj.
Krok 2
Boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Rozgrzej dużą patelnię grillową i zacznij smażyć boczniaki. Gotowe przełóż do miski.
Krok 3
Następnie na tej samej patelni usmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka i gotowe przełóż do boczników,
Krok 4
Teraz zamarynuj boczniaki z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka, póki są jeszcze gorące. Dodaj olej, dopraw solą oraz pieprzem, ketchupem i przyprawą harissa. Otrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj.
Krok 5
Rozetnij wzdłuż bułeczki i podgrzej je na parze. Ciepłe posmaruj majonezem i połóż roślinne kawałki a'la kurczaka z boczniakami. Posyp rozkruszoną w dłoniach Wegańska alternatywa sera solankowego, prażoną cebulką i ziołami. Kanapki z grillowanym kurczakiem – wegańskim odpowiednikiem – natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz ostrych dań zamień harissę na pastę z słodkiej papryki
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z grillowanym roślinnym a'la kurczakiem
Czy kanapka może być nowoczesnym i oryginalnym daniem? Z pewnością wielu z was odpowie, że nie. Cóż to bowiem za danie składające się z pieczywa i kilku dodatków. Nasz dzisiejszy przepis na kanapkę z grillowanym wegańskim roślinnym kurczakiem zdecydowanie przeczy tej tezie. Jest to potrawa, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, szukającym przepisów nietuzinkowych, prostych i szybkich. Spróbujcie! Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i poświęcić 20 minut na przygotowanie tej pysznej wegańskiej kanapki z roślinnym grillowanym kurczakiem.
Dla kogo?
Kanapka wegańska z grillowanym roślinnym kurczakiem jest odpowiedzią na kulinarne preferencje zarówno miłośników mięsa, jak i tych z was, dla których kuchnia roślinna stanowi podstawę codziennej diety.
Na jaką okazję?
Kanapka z grillowanym wegańskim roślinnym kurczakiem to świetna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy lunch zabierany do pracy. Nie zapomnijcie o niej także w porze kolacji, gdy szukacie pomysłu na pyszne i oryginalne danie.
Czy wiesz, że?
Boczniaki, wykorzystywane w przepisie na kanapkę wege z roślinnym kurczakiem, są grzybami rosnącymi na martwym drewnie drzew liściastych. Można je łatwo wyhodować w warunkach domowych, kupując specjalnie przygotowane podłoże wraz z grzybnią. Grillowana kanapka z roślinnym a’la kurczakiem wzbogacona o ten składnik to mieszanka nietuzinkowych smaków.
Dla urozmaicenia:
Dla osób preferujących łagodniejsze smaki mamy radę, aby pastę harissa zamienić na wersję ze słodkiej papryki – z nią kanapka z grillowanym wegańskim a’la kurczakiem również będzie pysznie smakować. Nieodzownym składnikiem naszego przepisu jest majonez. Jego użycie pozwoli na scalenie rozmaitych smaków oraz nada kanapce aksamitnego wykończenia. Nie zapomnijcie wykorzystać go w swojej recepturze!