Naan z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsącz pieczone papryki i zmiksuj je w blenderze z kminkiem, czosnkiem i cynamonem na gładki sos.

Krok 2

Posmaruj chlebki naan sosem paprykowym i połóż na nich roślinne mięso mielone.

Krok 3

Ułóż chlebki naan na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku przez 15 minut.

Krok 4

W tym czasie obierz granata i wsyp nasiona do miseczki. Upieczonego chlebki nann posyp granatem, orzechami włoskimi, rukwią wodną i wegańską alternatywą jogurtu kokosowego.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać rukwii wodnej zastąp ją rukolą lub listkami młodego szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chili sin carne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naan z roślinnym mięsem mielonymNaan z roślinnym mięsem mielonym

Czy można połączyć dwie dość wyraziste kuchnie – azjatycką i włoską? Zdecydowanie tak, czego najlepszym przykładem jest roślinna naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym. Za jej egzotyczny smak odpowiada mieszanka przypraw – kminku i cynamonu, a także dodatek granatu oraz grillowanej papryki. To świetna alternatywa dla klasycznych chlebków z dodatkiem warzyw, które chętnie serwujemy jako przystawki lub przekąski. Spróbujcie przygotować przepis na naan foccacię bez mięsa – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka ciekawych inspiracji na urozmaicenie codziennego menu. Wegańska naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym przypadnie do gustu również miłośnikom orientalnych kuchni.

Na jaką okazję?

Na każdą! Chlebki świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas domowej imprezy, ale także jako przekąska podczas długich filmowych wieczorów.

Czy wiesz, że?

Chlebek naan w kuchni indyjskiej często zastępuje sztućce. Wystarczy oderwać kawałek świeżego pieczywa, a następnie nabrać nim zaserwowaną potrawę.

Dla urozmaicenia:

Rukiew wodna w przepisie na wege naan foccacię może zostać zastąpiona rukolą lub liśćmi młodego szpinaku.