Naan z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsącz pieczone papryki i zmiksuj je w blenderze z kminkiem, czosnkiem i cynamonem na gładki sos.

Krok 2

Posmaruj chlebki naan sosem paprykowym i połóż na nich roślinne mięso mielone.

Krok 3

Ułóż chlebki naan na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku przez 15 minut.

Krok 4

W tym czasie obierz granata i wsyp nasiona do miseczki. Upieczonego chlebki nann posyp granatem, orzechami włoskimi, rukwią wodną i wegańską alternatywą jogurtu kokosowego.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać rukwii wodnej zastąp ją rukolą lub listkami młodego szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naan z roślinnym mięsem mielonymNaan z roślinnym mięsem mielonym

Czy można połączyć dwie dość wyraziste kuchnie – azjatycką i włoską? Zdecydowanie tak, czego najlepszym przykładem jest roślinna naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym. Za jej egzotyczny smak odpowiada mieszanka przypraw – kminku i cynamonu, a także dodatek granatu oraz grillowanej papryki. To świetna alternatywa dla klasycznych chlebków z dodatkiem warzyw, które chętnie serwujemy jako przystawki lub przekąski. Spróbujcie przygotować przepis na naan foccacię bez mięsa – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka ciekawych inspiracji na urozmaicenie codziennego menu. Wegańska naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym przypadnie do gustu również miłośnikom orientalnych kuchni.

Na jaką okazję?

Na każdą! Chlebki świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas domowej imprezy, ale także jako przekąska podczas długich filmowych wieczorów.

Czy wiesz, że?

Chlebek naan w kuchni indyjskiej często zastępuje sztućce. Wystarczy oderwać kawałek świeżego pieczywa, a następnie nabrać nim zaserwowaną potrawę.

Dla urozmaicenia:

Rukiew wodna w przepisie na wege naan foccacię może zostać zastąpiona rukolą lub liśćmi młodego szpinaku.