Naan z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsącz pieczone papryki i zmiksuj je w blenderze z kminkiem, czosnkiem i cynamonem na gładki sos.

Krok 2

Posmaruj chlebki naan sosem paprykowym i połóż na nich roślinne mięso mielone.

Krok 3

Ułóż chlebki naan na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku przez 15 minut.

Krok 4

W tym czasie obierz granata i wsyp nasiona do miseczki. Upieczonego chlebki nann posyp granatem, orzechami włoskimi, rukwią wodną i wegańską alternatywą jogurtu kokosowego.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać rukwii wodnej zastąp ją rukolą lub listkami młodego szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naan z roślinnym mięsem mielonymNaan z roślinnym mięsem mielonym

Czy można połączyć dwie dość wyraziste kuchnie – azjatycką i włoską? Zdecydowanie tak, czego najlepszym przykładem jest roślinna naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym. Za jej egzotyczny smak odpowiada mieszanka przypraw – kminku i cynamonu, a także dodatek granatu oraz grillowanej papryki. To świetna alternatywa dla klasycznych chlebków z dodatkiem warzyw, które chętnie serwujemy jako przystawki lub przekąski. Spróbujcie przygotować przepis na naan foccacię bez mięsa – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka ciekawych inspiracji na urozmaicenie codziennego menu. Wegańska naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym przypadnie do gustu również miłośnikom orientalnych kuchni.

Na jaką okazję?

Na każdą! Chlebki świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas domowej imprezy, ale także jako przekąska podczas długich filmowych wieczorów.

Czy wiesz, że?

Chlebek naan w kuchni indyjskiej często zastępuje sztućce. Wystarczy oderwać kawałek świeżego pieczywa, a następnie nabrać nim zaserwowaną potrawę.

Dla urozmaicenia:

Rukiew wodna w przepisie na wege naan foccacię może zostać zastąpiona rukolą lub liśćmi młodego szpinaku.