Naan z roślinnym mięsem mielonym
NOWY PRZEPIS
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
450 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsącz pieczone papryki i zmiksuj je w blenderze z kminkiem, czosnkiem i cynamonem na gładki sos.
Krok 2
Posmaruj chlebki naan sosem paprykowym i połóż na nich roślinne mięso mielone.
Krok 3
Ułóż chlebki naan na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku przez 15 minut.
Krok 4
W tym czasie obierz granata i wsyp nasiona do miseczki. Upieczonego chlebki nann posyp granatem, orzechami włoskimi, rukwią wodną i wegańską alternatywą jogurtu kokosowego.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać rukwii wodnej zastąp ją rukolą lub listkami młodego szpinaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naan z roślinnym mięsem mielonym
Czy można połączyć dwie dość wyraziste kuchnie – azjatycką i włoską? Zdecydowanie tak, czego najlepszym przykładem jest roślinna naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym. Za jej egzotyczny smak odpowiada mieszanka przypraw – kminku i cynamonu, a także dodatek granatu oraz grillowanej papryki. To świetna alternatywa dla klasycznych chlebków z dodatkiem warzyw, które chętnie serwujemy jako przystawki lub przekąski. Spróbujcie przygotować przepis na naan foccacię bez mięsa – będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka ciekawych inspiracji na urozmaicenie codziennego menu. Wegańska naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym przypadnie do gustu również miłośnikom orientalnych kuchni.
Na jaką okazję?
Na każdą! Chlebki świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas domowej imprezy, ale także jako przekąska podczas długich filmowych wieczorów.
Czy wiesz, że?
Chlebek naan w kuchni indyjskiej często zastępuje sztućce. Wystarczy oderwać kawałek świeżego pieczywa, a następnie nabrać nim zaserwowaną potrawę.
Dla urozmaicenia:
Rukiew wodna w przepisie na wege naan foccacię może zostać zastąpiona rukolą lub liśćmi młodego szpinaku.