Ziemniaczane rosti z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj we wrzącej wodzie około 15 minut. Powinny być miękkie, ale jeszcze lekko surowe.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr połącz z wodą i jakiem.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek oraz zioła drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 3

Krok 4

Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, czosnek, zioła, pieprz oraz starte na dużej tarce ziemniaki.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 4

Krok 5

Za pomocą foremki smaż okrągłe placuszki średnicy około 4-5 centymetrów i grubości 2 centymetrów. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane rosti z rozmarynem   Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Rosti to rodzaj szwajcarskich placków ziemniaczanych, które robi się z surowych ziemniaków, tartych na grubych oczkach i łączy z jajkiem i mąką. W tym przepisie prezentujemy dużo szybszy sposób na ich zrobienie. Nasze rosti są delikatne w środku i bardzo chrupiące z wierzchu, a dzięki dodatkowi ziół – w tym przypadku rozmarynu – również niezwykle aromatyczne. Można podać je jako dodatek do dań mięsnych, pieczeni z sosem lub gulaszy, albo solo, zwieńczone jedynie kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Kto ma ochotę poeksperymentować, niech doda inne przyprawy i dodatki, np. pieczarki, cebulę, papryczkę chili lub liście szpinaku – będą jeszcze smaczniejsze i bardzo kolorowe. Pamiętaj, że wszelkie placki ziemniaczane nie lubią ogrzewania – najlepiej więc zjeść je od razu po usmażeniu, gdy ostygną, stracą chrupkość, choć oczywiście nadal będą dobrze smakować.