Ziemniaczane rosti z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj we wrzącej wodzie około 15 minut. Powinny być miękkie, ale jeszcze lekko surowe.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr połącz z wodą i jakiem.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek oraz zioła drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 3

Krok 4

Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, czosnek, zioła, pieprz oraz starte na dużej tarce ziemniaki.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 4

Krok 5

Za pomocą foremki smaż okrągłe placuszki średnicy około 4-5 centymetrów i grubości 2 centymetrów. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane rosti z rozmarynem   Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Rosti to rodzaj szwajcarskich placków ziemniaczanych, które robi się z surowych ziemniaków, tartych na grubych oczkach i łączy z jajkiem i mąką. W tym przepisie prezentujemy dużo szybszy sposób na ich zrobienie. Nasze rosti są delikatne w środku i bardzo chrupiące z wierzchu, a dzięki dodatkowi ziół – w tym przypadku rozmarynu – również niezwykle aromatyczne. Można podać je jako dodatek do dań mięsnych, pieczeni z sosem lub gulaszy, albo solo, zwieńczone jedynie kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Kto ma ochotę poeksperymentować, niech doda inne przyprawy i dodatki, np. pieczarki, cebulę, papryczkę chili lub liście szpinaku – będą jeszcze smaczniejsze i bardzo kolorowe. Pamiętaj, że wszelkie placki ziemniaczane nie lubią ogrzewania – najlepiej więc zjeść je od razu po usmażeniu, gdy ostygną, stracą chrupkość, choć oczywiście nadal będą dobrze smakować.