Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj we wrzącej wodzie około 15 minut. Powinny być miękkie, ale jeszcze lekko surowe.
Krok 2
Fix Knorr połącz z wodą i jakiem.
Krok 3
Cebulę, czosnek oraz zioła drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.
Krok 4
Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, czosnek, zioła, pieprz oraz starte na dużej tarce ziemniaki.
Krok 5
Za pomocą foremki smaż okrągłe placuszki średnicy około 4-5 centymetrów i grubości 2 centymetrów. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczane rosti z rozmarynem
Rosti to rodzaj szwajcarskich placków ziemniaczanych, które robi się z surowych ziemniaków, tartych na grubych oczkach i łączy z jajkiem i mąką. W tym przepisie prezentujemy dużo szybszy sposób na ich zrobienie. Nasze rosti są delikatne w środku i bardzo chrupiące z wierzchu, a dzięki dodatkowi ziół – w tym przypadku rozmarynu – również niezwykle aromatyczne. Można podać je jako dodatek do dań mięsnych, pieczeni z sosem lub gulaszy, albo solo, zwieńczone jedynie kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Kto ma ochotę poeksperymentować, niech doda inne przyprawy i dodatki, np. pieczarki, cebulę, papryczkę chili lub liście szpinaku – będą jeszcze smaczniejsze i bardzo kolorowe. Pamiętaj, że wszelkie placki ziemniaczane nie lubią ogrzewania – najlepiej więc zjeść je od razu po usmażeniu, gdy ostygną, stracą chrupkość, choć oczywiście nadal będą dobrze smakować.