Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj we wrzącej wodzie około 15 minut. Powinny być miękkie, ale jeszcze lekko surowe.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr połącz z wodą i jakiem.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek oraz zioła drobno posiekaj. Pieprz rozkrusz w moździerzu.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 3

Krok 4

Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, czosnek, zioła, pieprz oraz starte na dużej tarce ziemniaki.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 4

Krok 5

Za pomocą foremki smaż okrągłe placuszki średnicy około 4-5 centymetrów i grubości 2 centymetrów. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane rosti z rozmarynem    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane rosti z rozmarynem   Ziemniaczane rosti z rozmarynem

Rosti to rodzaj szwajcarskich placków ziemniaczanych, które robi się z surowych ziemniaków, tartych na grubych oczkach i łączy z jajkiem i mąką. W tym przepisie prezentujemy dużo szybszy sposób na ich zrobienie. Nasze rosti są delikatne w środku i bardzo chrupiące z wierzchu, a dzięki dodatkowi ziół – w tym przypadku rozmarynu – również niezwykle aromatyczne. Można podać je jako dodatek do dań mięsnych, pieczeni z sosem lub gulaszy, albo solo, zwieńczone jedynie kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Kto ma ochotę poeksperymentować, niech doda inne przyprawy i dodatki, np. pieczarki, cebulę, papryczkę chili lub liście szpinaku – będą jeszcze smaczniejsze i bardzo kolorowe. Pamiętaj, że wszelkie placki ziemniaczane nie lubią ogrzewania – najlepiej więc zjeść je od razu po usmażeniu, gdy ostygną, stracą chrupkość, choć oczywiście nadal będą dobrze smakować.