Sos z szynki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z szynki wieprzowej

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżka

20 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

300 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do mięsa i papryką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć.

Krok 2

Dodać posiekaną cebulkę i sprasowany czosnek - zeszklić podlewając odrobiną wody. Doprawić pieprzem.

Krok 3

Przełożyć mięso do szybkowaru, dodać wodę, bulion - gotować 10min. od puszczenia pary. (jeśli nie mamy szybkowaru, należy dusić pod przykryciem do czasu aż mięso zmięknie) Mąkę rozrobić z odrobiną wody i śmietanką - wlać do sosu, zagotować. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z szynki wieprzowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej