Szaszłyki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

989 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

961 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Następnie zamarynuj w oleju i przyprawie Knorr.

Szaszłyki z grilla  - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na połówki.

Szaszłyki z grilla  - Krok 2

Krok 3

Nadziewaj szaszłyki. Zacznij od kawałka mięsa, następnie daj paprykę i cebulę. Na końcu szaszłyka powinno znaleźć się mięso.

Szaszłyki z grilla  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki posyp curry i smaż na patelni bądź grilluj po 6-8 minut z każdej strony. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grilla np. z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.

Szaszłyki z grilla  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Grazyna Turek

    Grazyna Turek , 03.05.2019

    bardzo bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 27.05.2016

    Curry jest bardzo interesujący smak dla miesa,uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Klimaszewska

    Maryla Klimaszewska , 08.05.2016

    SUPER.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wrapy z kurczakiem
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grilla Szaszłyki z grilla

Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane przekąski, nadziewane mięsem i różnorodnymi warzywami to strzał w dziesiątkę na wieczorne spotkania przy ruszcie. Wystarczy, że przygotujesz świeżą karkówkę oraz ulubione dodatki. W szaszłykach dobrze sprawdzą się kolorowe papryki, cebula oraz pieczarki. Mięso zamarynuj w oleju i specjalnej mieszance przypraw do mięs. Aromatyczne zioła sprawią, że nabierze ono rumianego koloru, a także będzie wyraziste w smaku.

Dla kogo?

W kolorowych i chrupiących szaszłykach zakosztują miłośnicy mięsnych rarytasów, a w szczególności grillowego klasyka, czyli soczystej karkówki.

Na jaką okazję?

Szaszłyki to danie, po które chętnie sięgamy się w sezonie letnim podczas spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Ale pysznymi szaszłykami można się cieszyć przez cały rok, wykorzystując do ich przygotowania elektrycznego grilla. Pamiętaj, by kolejne składniki szaszłyków nadziewać na patyczki, zaczynając i kończąc na mięsie. Dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść.

Czy wiesz, że?

W 2015 roku w Zakopanem ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższy szaszłyk. Specjał mierzył aż 132 metry długości!

Dla urozmaicenia

Aby podkreślić smak całej potrawy, możesz przed grillowaniem, posypać ją dodatkowo przyprawą curry. Szaszłyki na grilla smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i podawane z opiekanymi ziemniakami lub ryżem oraz sosem jogurtowym.