Szaszłyki z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

1008 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1081 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Następnie zamarynuj w oleju i przyprawie Knorr.

Szaszłyki z grilla  - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na połówki.

Szaszłyki z grilla  - Krok 2

Krok 3

Nadziewaj szaszłyki. Zacznij od kawałka mięsa, następnie daj paprykę i cebulę. Na końcu szaszłyka powinno znaleźć się mięso.

Szaszłyki z grilla  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki posyp curry i smaż na patelni bądź grilluj po 6-8 minut z każdej strony. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grilla np. z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.

Szaszłyki z grilla  - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Pieczarki przed włożeniem na patyk dosłownie na moment zanurzam w wodzie, można też skropić olejem. Wtedy po upieczeniu są pyszne, nie są suche. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Przy takich rarytasach ciężko utrzymać linię :D ... ja jeszcze dodaję obowiązkowo cukinię! Uwielbiam najbardziej właśnie grillowane warzywa z kromką zgrillowanego pieczywa!!! Mięsko tu dla mnie tak dodatkowo, byle by było kolorowo!!! Spróbujcie także dołożyć szparagi , dla smaku i przyciągnięcia uwagi! Polecam i życzę SMACZNEGO!!!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 16.06.2021

    TAK. By podkręcić szaszłykowe smaki, proponuję dla nich modyfikację - dodatek i to nie byle jaki. (Zwłaszcza w sezonie truskawkowym) truskawka aż się prosi, by szaszłyk ją na sobie nosił. Zatem, gdy „danie na patyczku” będzie już finalnie gotowe, ja na jego końce, jako załącznik, daję truskawkę albo chociaż jej połowę. Pysznego smaczku i soczystości jedzeniu dodaje, a przy okazji …afrodyzjakiem, nie tylko wakacyjną porą, się staje <3 Inna opcja: to proponowany w przepisie sos jogurtowy istotnie modyfikuję i ... musem truskawkowym go zastępuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika

    Dominika , 12.06.2021

    Tak. Zdecydowanie jestem osobą która uwielbia weekendowe grillowanie. Weekendowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 12.06.2021

    TAK. Mięso w kostkę pokroję - ja kuchennych rewolucji się nie boję! Następnie w przyprawie Knorr i oleju zamarynuję - zbiegajcie się wszyscy: Iza gotuje! Nadzieję mięso, paprykę, cebulę, cukinię, ser wędzony - radością jest dzień w kuchni spędzony! Szaszłyki posypię papryką, a następnie zgrilluję - wyjdzie pysznie, już to czuję! Z sosem czosnkowym będziemy je zajadali i nad smakiem się rozpływali. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Jonczak

    Justyna Jonczak , 07.06.2021

    TAK. Ja dodatkowo dodaję plasterki cukinii do wersji szaszłyków na słono, natomiast do wersji na słodko kawałki ananasa a do marynaty odrobinę miodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Turek

    Grazyna Turek , 03.05.2019

    bardzo bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 27.05.2016

    Curry jest bardzo interesujący smak dla miesa,uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Klimaszewska

    Maryla Klimaszewska , 08.05.2016

    SUPER.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grilla Szaszłyki z grilla

Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane przekąski, nadziewane mięsem i różnorodnymi warzywami to strzał w dziesiątkę na wieczorne spotkania przy ruszcie. Wystarczy, że przygotujesz świeżą karkówkę oraz ulubione dodatki. W szaszłykach dobrze sprawdzą się kolorowe papryki, cebula oraz pieczarki. Mięso zamarynuj w oleju i specjalnej mieszance przypraw do mięs. Aromatyczne zioła sprawią, że nabierze ono rumianego koloru, a także będzie wyraziste w smaku.

Dla kogo?

W kolorowych i chrupiących szaszłykach zakosztują miłośnicy mięsnych rarytasów, a w szczególności grillowego klasyka, czyli soczystej karkówki.

Na jaką okazję?

Szaszłyki to danie, po które chętnie sięgamy się w sezonie letnim podczas spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Ale pysznymi szaszłykami można się cieszyć przez cały rok, wykorzystując do ich przygotowania elektrycznego grilla. Pamiętaj, by kolejne składniki szaszłyków nadziewać na patyczki, zaczynając i kończąc na mięsie. Dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść.

Czy wiesz, że?

W 2015 roku w Zakopanem ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższy szaszłyk. Specjał mierzył aż 132 metry długości!

Dla urozmaicenia

Aby podkreślić smak całej potrawy, możesz przed grillowaniem, posypać ją dodatkowo przyprawą curry. Szaszłyki na grilla smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i podawane z opiekanymi ziemniakami lub ryżem oraz sosem jogurtowym.