
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Następnie zamarynuj w oleju i przyprawie Knorr.

Krok 2
Papryki umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na połówki.

Krok 3
Nadziewaj szaszłyki. Zacznij od kawałka mięsa, następnie daj paprykę i cebulę. Na końcu szaszłyka powinno znaleźć się mięso.

Krok 4
Gotowe szaszłyki posyp curry i smaż na patelni bądź grilluj po 6-8 minut z każdej strony. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grilla np. z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z grilla
Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane przekąski, nadziewane mięsem i różnorodnymi warzywami to strzał w dziesiątkę na wieczorne spotkania przy ruszcie. Wystarczy, że przygotujesz świeżą karkówkę oraz ulubione dodatki. W szaszłykach dobrze sprawdzą się kolorowe papryki, cebula oraz pieczarki. Mięso zamarynuj w oleju i specjalnej mieszance przypraw do mięs. Aromatyczne zioła sprawią, że nabierze ono rumianego koloru, a także będzie wyraziste w smaku.
Dla kogo?
W kolorowych i chrupiących szaszłykach zakosztują miłośnicy mięsnych rarytasów, a w szczególności grillowego klasyka, czyli soczystej karkówki.
Na jaką okazję?
Szaszłyki to danie, po które chętnie sięgamy się w sezonie letnim podczas spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Ale pysznymi szaszłykami można się cieszyć przez cały rok, wykorzystując do ich przygotowania elektrycznego grilla. Pamiętaj, by kolejne składniki szaszłyków nadziewać na patyczki, zaczynając i kończąc na mięsie. Dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść.
Czy wiesz, że?
W 2015 roku w Zakopanem ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższy szaszłyk. Specjał mierzył aż 132 metry długości!
Dla urozmaicenia
Aby podkreślić smak całej potrawy, możesz przed grillowaniem, posypać ją dodatkowo przyprawą curry. Szaszłyki na grilla smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i podawane z opiekanymi ziemniakami lub ryżem oraz sosem jogurtowym.




































