Szaszłyki z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

993 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Następnie zamarynuj w oleju i przyprawie Knorr.

Szaszłyki z grilla  - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na połówki.

Szaszłyki z grilla  - Krok 2

Krok 3

Nadziewaj szaszłyki. Zacznij od kawałka mięsa, następnie daj paprykę i cebulę. Na końcu szaszłyka powinno znaleźć się mięso.

Szaszłyki z grilla  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki posyp curry i smaż na patelni bądź grilluj po 6-8 minut z każdej strony. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grilla np. z sosem jogurtowym i pieczonymi ziemniakami.

Szaszłyki z grilla  - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Grazyna Turek

    Grazyna Turek , 03.05.2019

    bardzo bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 27.05.2016

    Curry jest bardzo interesujący smak dla miesa,uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Klimaszewska

    Maryla Klimaszewska , 08.05.2016

    SUPER.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z grilla Szaszłyki z grilla

Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane przekąski, nadziewane mięsem i różnorodnymi warzywami to strzał w dziesiątkę na wieczorne spotkania przy ruszcie. Wystarczy, że przygotujesz świeżą karkówkę oraz ulubione dodatki. W szaszłykach dobrze sprawdzą się kolorowe papryki, cebula oraz pieczarki. Mięso zamarynuj w oleju i specjalnej mieszance przypraw do mięs. Aromatyczne zioła sprawią, że nabierze ono rumianego koloru, a także będzie wyraziste w smaku.

Dla kogo?

W kolorowych i chrupiących szaszłykach zakosztują miłośnicy mięsnych rarytasów, a w szczególności grillowego klasyka, czyli soczystej karkówki.

Na jaką okazję?

Szaszłyki to danie, po które chętnie sięgamy się w sezonie letnim podczas spotkań przy grillu z rodziną i znajomymi. Ale pysznymi szaszłykami można się cieszyć przez cały rok, wykorzystując do ich przygotowania elektrycznego grilla. Pamiętaj, by kolejne składniki szaszłyków nadziewać na patyczki, zaczynając i kończąc na mięsie. Dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść.

Czy wiesz, że?

W 2015 roku w Zakopanem ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższy szaszłyk. Specjał mierzył aż 132 metry długości!

Dla urozmaicenia

Aby podkreślić smak całej potrawy, możesz przed grillowaniem, posypać ją dodatkowo przyprawą curry. Szaszłyki na grilla smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i podawane z opiekanymi ziemniakami lub ryżem oraz sosem jogurtowym.