
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Krok 2
Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3
Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Krok 4
Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.


Dobra rada:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane karczochy z sosem Harissa
Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!
Dla kogo?
Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.
Na jaką okazję?
Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!
Czy wiesz, że?
Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.
Dla urozmaicenia:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.