Grillowane karczochy z sosem Harissa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane karczochy z sosem Harissa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 1

Krok 2

Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 2

Krok 3

Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane karczochy z sosem Harissa Grillowane karczochy z sosem Harissa

Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!

Dla kogo?

Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.

Na jaką okazję?

Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!

Czy wiesz, że?

Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.