Grillowane karczochy z sosem Harissa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane karczochy z sosem Harissa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 1

Krok 2

Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 2

Krok 3

Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 3

Krok 4

Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.

Grillowane karczochy z sosem Harissa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane karczochy z sosem Harissa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane karczochy z sosem Harissa Grillowane karczochy z sosem Harissa

Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!

Dla kogo?

Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.

Na jaką okazję?

Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!

Czy wiesz, że?

Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.

Dla urozmaicenia:

Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.