
Składniki
2 opakowania
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.

Krok 2
Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3
Sos Hellmann's połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.

Krok 4
Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.


Dobra rada:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane karczochy z sosem Harissa
Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!
Dla kogo?
Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.
Na jaką okazję?
Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!
Czy wiesz, że?
Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.
Dla urozmaicenia:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.