Składniki
2 opakowania
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.
Krok 2
Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 3
Sos Hellmann’s połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.
Krok 4
Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.
Dobra rada:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz zgrillować.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane karczochy z sosem Harissa
Czy grillowanie musi kojarzyć się tylko z kilogramami mięsa? Czy wegetarianie i weganie, widząc dania z rusztu, muszą obejść się ze smakiem? Nic bardziej mylnego! Co powiesz na chrupiące, aromatyczne, grillowane warzywa? Sprawdzą się świetnie zarówno w formie szaszłyków, jak i solo np. z dodatkiem dipu. Sięgnij po przepis na grillowane karczochy z sosem Harissa i chrupnij ulubione warzywa!
Dla kogo?
Dla wegetarian, wegan oraz dla wszystkich osób, które chciałyby spróbować jarskich przysmaków z grilla.
Na jaką okazję?
Grillowane karczochy z sosem Harissa sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także w formie przekąski. Uwaga, to chrupanie uzależnia!
Czy wiesz, że?
Harissa to używana w kuchni Maghrebu przyprawa lub pasta z papryki chili (pieprzy cayenne), czosnku, z dodatkiem kolendry, kminku. Świetnie komponuje się z kaszami, chlebem, warzywami, makaronami i zupami.
Dla urozmaicenia:
Do tak przygotowanych karczochów doskonale pasuje pieczywo typu pita, które również możesz grillować.