Warzywa z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

959 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź.

Warzywa z grilla - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Warzywa z grilla - Krok 2

Krok 3

Ketchup Hellmann’s wymieszaj z sosem Hellmann's Czosnkowym. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii.

Warzywa z grilla - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.

Warzywa z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania idealnie pasują chrupiące grzanki – kromki bagietki skrop oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku i opiecz na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z grillaWarzywa z grilla

Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyrządzenia potraw z samych warzyw. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. Na początek będziesz potrzebować cukinii, bakłażana, kilku papryk oraz pieczarek. Umyj je i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby sparz we wrzątku z dodatkiem octu. Składnikiem niezbędnym do przyrządzenia smakowitych grillowanych warzyw jest ziołowa, lekko pikantna marynata. W miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw szczyptą cukru, po czym gotową marynatą zalej jarzyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Następnie ułóż je na aluminiowej tacce i piecz ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym grillu. Warzywa podawaj z gęstym dipem z sosu czosnkowego i ketchupu, udekorowanym listkami bazylii. Koniecznie pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższego grilla.