Warzywa na grilla - przepis na grillowane warzywa | Przepisy.pl pixel

Warzywa z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź.

Warzywa z grilla - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Warzywa z grilla - Krok 2

Krok 3

Ketchup Hellmann's wymieszaj z sosem Hellmann's Czosnkowym. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii.

Warzywa z grilla - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.

Warzywa z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania idealnie pasują chrupiące grzanki – kromki bagietki skrop oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku i opiecz na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z grillaWarzywa z grilla

Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyrządzenia potraw z samych warzyw. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. Brakowało ci sprawdzonego pomysłu na warzywa na grilla? Od tej pory możesz przestać głowić się nad interesującym podaniem roślinnych składników.

Dla kogo?

Na swoich talerzach grillowane warzywa chętnie zobaczą nie tylko wegetarianie. Na początek będziesz potrzebować cukinii, bakłażana, kilku papryk oraz pieczarek. Umyj je i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby sparz we wrzątku z dodatkiem octu. Warzywa z grilla staną się doskonałym uzupełnieniem klasycznych mięsnych potraw.

Na jaką okazję?

Wakacyjne spotkanie przy ruszcie będzie przebiegać w bardzo przyjemnej atmosferze, jeśli zadbasz o urozmaicone menu. Ułóż warzywa na grillu i obserwuj, jak goście ustawiają się w kolejce, by skosztować tych przysmaków.

Czy wiesz, że?

Składnikiem niezbędnym do przyrządzenia smakowitych grillowanych warzyw jest ziołowa, lekko pikantna marynata. W miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Warzywom na grilla nie może brakować wyrazu! Dopraw szczyptą cukru, po czym gotową marynatą do warzyw z grilla zalej jarzyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Następnie ułóż je na aluminiowej tacce i piecz ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym grillu.

Dla urozmaicenia:

Grillowane warzywa podawaj z gęstym dipem z sosu czosnkowego i ketchupu, udekorowanym listkami bazylii. Koniecznie pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższego grilla. Warzywa muszą się na nim pojawić!