Warzywa na grilla - przepis na grillowane warzywa | Przepisy.pl pixel

Warzywa z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2070 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1658 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź.

Warzywa z grilla - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Warzywa z grilla - Krok 2

Krok 3

Ketchup Hellmann's wymieszaj z sosem Hellmann's Czosnkowym. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii.

Warzywa z grilla - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.

Warzywa z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania idealnie pasują chrupiące grzanki – kromki bagietki skrop oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku i opiecz na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z grillaWarzywa z grilla

Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyrządzenia potraw z samych warzyw. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. Brakowało ci sprawdzonego pomysłu na warzywa na grilla? Od tej pory możesz przestać głowić się nad interesującym podaniem roślinnych składników.

Dla kogo?

Na swoich talerzach grillowane warzywa chętnie zobaczą nie tylko wegetarianie. Na początek będziesz potrzebować cukinii, bakłażana, kilku papryk oraz pieczarek. Umyj je i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby sparz we wrzątku z dodatkiem octu. Warzywa z grilla staną się doskonałym uzupełnieniem klasycznych mięsnych potraw.

Na jaką okazję?

Wakacyjne spotkanie przy ruszcie będzie przebiegać w bardzo przyjemnej atmosferze, jeśli zadbasz o urozmaicone menu. Ułóż warzywa na grillu i obserwuj, jak goście ustawiają się w kolejce, by skosztować tych przysmaków.

Czy wiesz, że?

Składnikiem niezbędnym do przyrządzenia smakowitych grillowanych warzyw jest ziołowa, lekko pikantna marynata. W miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Warzywom na grilla nie może brakować wyrazu! Dopraw szczyptą cukru, po czym gotową marynatą do warzyw z grilla zalej jarzyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Następnie ułóż je na aluminiowej tacce i piecz ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym grillu.

Dla urozmaicenia:

Grillowane warzywa podawaj z gęstym dipem z sosu czosnkowego i ketchupu, udekorowanym listkami bazylii. Koniecznie pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższego grilla. Warzywa muszą się na nim pojawić!