Warzywa z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1553 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

962 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź.

Warzywa z grilla - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Warzywa z grilla - Krok 2

Krok 3

Ketchup Hellmann’s wymieszaj z sosem Hellmann's Czosnkowym. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii.

Warzywa z grilla - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.

Warzywa z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania idealnie pasują chrupiące grzanki – kromki bagietki skrop oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku i opiecz na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z grillaWarzywa z grilla

Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyrządzenia potraw z samych warzyw. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. Na początek będziesz potrzebować cukinii, bakłażana, kilku papryk oraz pieczarek. Umyj je i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby sparz we wrzątku z dodatkiem octu. Składnikiem niezbędnym do przyrządzenia smakowitych grillowanych warzyw jest ziołowa, lekko pikantna marynata. W miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw szczyptą cukru, po czym gotową marynatą zalej jarzyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Następnie ułóż je na aluminiowej tacce i piecz ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym grillu. Warzywa podawaj z gęstym dipem z sosu czosnkowego i ketchupu, udekorowanym listkami bazylii. Koniecznie pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższego grilla.