Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym
łatwe
500 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 opakowania
4 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój pod skosem na podłużne kromki. Posmaruj sosem Hellmann's Czosnkowym aby nadać im wyrazistego czosnkowego smaku i odstaw na bok.

Krok 2
Papryki przekrój na połówki i wytnij gniazda, bakłażana pokrój w grube plastry a cebulę na połówki. Warzywa skrop obficie oliwą, posyp posiekanym czosnkiem i zgrilluj.

Krok 3
Opieczone warzywa pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj odsączone oliwki oraz ser pokrojony również w kostkę. Paluszki z mięsa krabowego pokrój w nieduże kawałki pod skosem i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4
Sos sałatkowy grecki Knorr rozmieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Gotowy sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj. Przygotowane bagietki ułóż na rozgrzanym grillu i opiecz do momentu, gdy będą chrupiące. Sałatkę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz owoców morza, sałatkę możesz przygotować np. z grillowanym kurczakiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupełnie nowej odsłonie. Oprócz klasycznych składników, takich jak ser feta i oliwki, dodaj do niej także grillowane warzywa oraz krabowe paluszki surimi. Zacznij od pokrojenia warzyw: cebuli oraz wydrążonych papryk na połówki, a bakłażana w grube plastry. Posyp je drobno posiekanym czosnkiem, skrop oliwą z oliwek i grilluj z obu stron do momentu, aż lekko się zarumienią. Upieczone warzywa przestudź, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oliwki odsącz z zalewy, natomiast fetę posiekaj na nieduże kawałki i dodaj do jarzyn razem z paluszkami krabowymi. Na koniec przygotuj dressing z błyskawicznego greckiego sosu sałatkowego połączonego z wodą i oliwą. Zalej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj z dodatkiem chrupiących grzanek przyrządzonych z pokrojonej w skośne kromki bagietki. Przed grillowaniem posmaruj je sosem czosnkowym, by pieczywo nabrało wyrazistego smaku. Przekonaj się, jakie to smaczne!