Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym
łatwe
507 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 opakowania
4 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bagietkę pokrój pod skosem na podłużne kromki. Posmaruj sosem Hellmann's Czosnkowym aby nadać im wyrazistego czosnkowego smaku i odstaw na bok.

Krok 2
Papryki przekrój na połówki i wytnij gniazda, bakłażana pokrój w grube plastry a cebulę na połówki. Warzywa skrop obficie oliwą, posyp posiekanym czosnkiem i zgrilluj.

Krok 3
Opieczone warzywa pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj odsączone oliwki oraz ser pokrojony również w kostkę. Paluszki z mięsa krabowego pokrój w nieduże kawałki pod skosem i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4
Sos sałatkowy grecki Knorr rozmieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Gotowy sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj. Przygotowane bagietki ułóż na rozgrzanym grillu i opiecz do momentu, gdy będą chrupiące. Sałatkę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz owoców morza, sałatkę możesz przygotować np. z grillowanym kurczakiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupełnie nowej odsłonie. Oprócz klasycznych składników, takich jak ser feta i oliwki, dodaj do niej także grillowane warzywa oraz krabowe paluszki surimi. Zacznij od pokrojenia warzyw: cebuli oraz wydrążonych papryk na połówki, a bakłażana w grube plastry. Posyp je drobno posiekanym czosnkiem, skrop oliwą z oliwek i grilluj z obu stron do momentu, aż lekko się zarumienią. Upieczone warzywa przestudź, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oliwki odsącz z zalewy, natomiast fetę posiekaj na nieduże kawałki i dodaj do jarzyn razem z paluszkami krabowymi. Na koniec przygotuj dressing z błyskawicznego greckiego sosu sałatkowego połączonego z wodą i oliwą. Zalej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Danie serwuj z dodatkiem chrupiących grzanek przyrządzonych z pokrojonej w skośne kromki bagietki. Przed grillowaniem posmaruj je sosem czosnkowym, by pieczywo nabrało wyrazistego smaku. Przekonaj się, jakie to smaczne!